Změna investičních pobídek je tady, lépe na ně dosáhnou i menší firmy

Nový systém má zajistit, že pobídky povedou spíš k modernizaci českého hospodářství a inovacím, ne k vytváření pracovních míst pro málo kvalifikované pracovníky.



V účinnost vešel novelizovaný zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách. Hlavním důvodem změn v systému pobídek připravených Ministerstvem průmyslu a obchodu spolu s dalšími subjekty, včetně agentury CzechInvest, je proměna české ekonomiky.

Země už nepotřebuje investice, které přinášejí nová pracovní místa. Pobídkami je nyní třeba podpořit technologické investice orientované na výzkum a vývoj, které povedou ke zvyšování životní úrovně v Česku.

Všechny žádosti o investiční pobídky bude podle novelizovaného zákona schvalovat vláda České republiky. Podporovány budou pouze projekty s vysokou přidanou hodnotou. Podmínky pro udělení pobídek malým a středním podnikům se sníží na polovinu. A hmotnou podporu na nová pracovní místa, školení a rekvalifikaci nových zaměstnanců budou moci získat technologická centra a centra strategických služeb nově ve všech okresech České republiky, vyjma Prahy.

O změnách zákona a jejich praktických důsledcích informuje CzechInvest potenciální žadatele o pobídky na seminářích, které ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a specialisty z takzvané Velké čtyřky pořádá v Praze, Brně a Ostravě během října.

Na semináře je možné se registrovat na webových stránkách CzechInvestu.

 

• Oblasti podnikání: Investice | Služby

Doporučujeme