Zvláštní ekonomické zóny v Pákistánu

Pákistán navazuje na tradici mnoha asijských a afrických zemí a začíná budovat zvláštní ekonomické zóny, které míří na získání zahraničních investic.

Část těchto zvláštních ekonomických zón je budována v rámci projektu CPEC (China-Pakistan Economic Corridor), a proto se mnozí investoři obávají, zdali nedojde k tomu, že zvláštní ekonomické zóny budou otevřeny pouze pro čínské firmy.

Pákistán prostřednictvím Rady pro investice (Board of Investment) prohlašuje, že zvláštní ekonomické zóny budou otevřeny pro všechny podnikatele.

Zvláštní ekonomické zóny se řídí tzv. SEZ Act (Zákonem o zvláštních ekonomických zónách), který byl schválen v roce 2012. Podle tohoto zákona mohou být zvláštní ekonomické zóny zřizovány jak vládou či provinciemi, tak i soukromými společnostmi (ať již samostatně, tak v podobě PPP). Pro všechny zvláštní ekonomické zóny platí, že musí být velké minimálně 50 akrů (0,2 km2). Developeři ekonomické zóny jsou na 5 let osvobozeni od platby daně z příjmů a všechny dovozy zboží související se stavbou zóny jsou osvobozeny od cel a poplatků. 

Podniky sídlící ve zvláštních ekonomických zónách jsou také osvobozeny od platby cel a poplatků za vybavení nutné pro spuštění produkce. Pokud bude výroba zahájena před 30. červnem 2020, získá společnost osvobození od platby daně z příjmů na dobu 10 let, po 30. červnu 2020 bude osvobození pouze na dobu 5 let.

Schválení nové zvláštní ekonomické zóny je provedeno na základě posouzení příslušnou Radou pro investice a posouzení tzv. Schvalovací komisí, která návrh předloží Radě schvalovatelů.

V současné chvíli nejsou stanoveny žádné další podmínky pro zvláštní ekonomické zóny, tedy především doba výroby, minimální počet zaměstnanců, či ekonomické indikátory, které by musela společnost dodržovat. To znamená, že firmy mohou od výroby ustoupit bez jakýchkoliv sankcí.

V současné chvíli jsou schváleny následující ekonomické zóny, které jsou otevřené pro investování:

NázevProvincieRozloha (km2)Volný prostor k dispozici (km2)
Bin Qasim Industrial Park, KarachiSindh3,81,7
Khairpur Special Economic ZoneSindh0,60,02
M-3 Industrial City, FaisalabadPaňdžáb17,62
Hattar Special Economic Zone, KPChajbar Paštúnchwá1,70,3
Quaid-e-Azam Apparel Park, SheikhupuraPaňdžáb6,26,2
Korangi Creek Industrial ParkSindh10,3

Zdroj

China-Pakistan Economic Corridor

Projekt China-Pakistan Economic Corridor (CPEC), který patří do projektu Nové Hedvábné stezky, je v Pákistánu považován za stěžejní projekt pro další rozvoj země. Pákistán na tento projekt spoléhá z důvodů výstavby dopravní infrastruktury, rozšíření energetické nezávislosti země, ale také z pohledu celkového rozvoje země.

Projekt CPEC má dvě části – infrastrukturní a socio-ekonomickou. Infrastrukturní část představuje především výstavbu dopravní infrastruktury, jako jsou železnice a dálnice, a také výstavbu energetických zdrojů, především tepelných a vodních elektráren. Do této části je omezený přístup pouze pro čínské a pákistánské společnosti. 

Druhá část projektu CPEC je zaměřená na socio-ekonomickou oblast a je spojená s vybudováním ekonomických zón a přesunem technologií do Pákistánu. Tato část CPEC je dle Rady pro investice otevřená pro všechny země.

Zvláštní ekonomické zóny v rámci CPEC

Vzhledem k tomu, že výstavba zvláštních ekonomických zón je v rámci druhé části projektu CPEC (socio-ekonomické), má být otevřena pro všechny firmy, bez ohledu na jejich registraci v konkrétním státě. V rámci projektu China-Pakistan Economic Corridor se počítá s vybudováním celkem 9 zvláštních ekonomických zón: 

Název

Provincie

Rozloha (km2)

Poznámka

Rashakai Economic Zone

Chajbar Paštúnchwá

4

Zóna bude otevřena v roce 2019

China Special Economic Zone Dhabeji

Sindh

4

 

Bostan Industrial Zone

Balúčistán

4

1 km2 již zbudován

Allama Iqbal Industrial City (M3), Faisalabad

Paňdžáb

12

 

ICT Model Industrial Zone, Islamabad

Islámábád

1–2

 

Port Qasim Near Karachi

Sindh

6

 

Special Economic Zone at Mirpur

Ázad Džammú Kašmír (AJK)

4

 

Mohmand Marble City

Chajbar Paštúnchwá

N/A

 

Moqpondass SEZ Gilgit-Baltistan

Gilgit-Baltistán

1

 

Zdroj

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Islámábádu (Pákistán). Autor: Michal Bobek, ekonomický rada.

• Teritorium: Asie | Pákistán | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme