Expo 2020 v Dubaji startuje. Češi vystaví i kontejner na pěstování mikrobylinek

Světová výstava Expo 2020 v Dubaji, která byla kvůli pandemii koronaviru odložena o rok, právě začíná. Potrvá až do 31. března 2022. Mezi českými exponáty bude mimo jiné prezentace technologického startupu GreeenTech a jeho hydroponických kontejnerů.

Technologický startup GreeenTech jako první v ČR staví hydroponické kontejnery pro pěstování kdekoli na světě, v jakýchkoli klimatických podmínkách. V prostoru národní restaurace v českém pavilonu na Expu umístí na míru navržený hydroponický pěstební regál pro pěstování mikrobylinek a zeleniny. Ty pak následně poslouží k zásobování zdejší kuchyně.

Zelenina i ovoce bez postřiků

Expo se koná s podtitulem Connecting Minds, Creating the Future. A GreeenTech tuto myšlenku naplňuje v praxi – reaguje na stále vzrůstající potřebu soběstačnosti a minimalizace dopravních vzdáleností. Hydroponické kontejnery umožňují pěstovat mikrobylinky, zeleninu a drobné ovoce lokálně a zásadně bez postřiků. Plodinám se v kontrolovaném prostředí, kde se vnitřní klimatické podmínky dokonale přizpůsobí jejich potřebám, dostává přesně tolik živin, kolik potřebují. Díky tomu si po celý rok zachovávají výraznou chuť a vysoký obsah vitamínů. Hydroponické pěstování navíc ušetří až 95 procent vody oproti konvenčnímu zemědělství.

Regál v Dubaji lze řídit i z Prahy přes chytrý telefon

Hydroponický modulární systém Urbanio vyrobený pro Expo má rozměry 2 metry (šířka) krát 0,7 metru (hloubka) krát 2,2 metru (výška), pěstební plochu 5,6 m2, kapacitu 140 pěstebních míst a 140 klíčících míst.

Celý regál bude řízený automatizovaně pomocí vlastního IoT systému, a to procesorem PLC Simatic S7-1200 od Siemens. Využije se tak na míru navržený software pro řízení pěstebních procesů, který pracuje například s úpravou vody a celkově optimalizuje ty nejvhodnější podmínky pro růst rostlin. Co nejlepší světelné podmínky zajistí světla Tungsram s variabilním spektrem. Výhodou také je, že celý proces lze spravovat na dálku, takže technologii je možné obsluhovat nejen přímo v pavilonu v Dubaji, ale také z pohodlí pražské kanceláře. Stačí k tomu pouze přístup k internetu a počítač, tablet či chytrý telefon.

Tisková zpráva společnosti GreeenTech

Jaké další inovace představí Češi na Světové výstavě v Dubaji? Více čtěte zdarma v podrobném představení české účasti

• Oblasti podnikání: Zemědělství a lesnictví

Doporučujeme