Firmu a Živnostníka roku 2023 na Ústecku ovládly pytle na brambory a obrazy z popela

Firmou roku 2023 se v Ústeckém kraji stala společnost Terpenix, která vyrábí přípravky na ochranu rostlin či funkční pytle na skladování brambor. Titul Živnostník roku vybojovala Jana Žitná, věnující se výtvarným dílům z kremačního popela.

V doprovodné kategorii MONETA Živnostník roku Srdcař, která v každém kraji oceňuje živnostníky, již dokázali překonat nejrůznější nástrahy podnikání, zvítězil cukrář Petr Procházka.

Vítězové krajského kola soutěže na Ústecku: Jana Žitná a Matěj Božik (Terpenix). Foto: Communa

Netradiční vzpomínka na své nejbližší

Vítězná živnostnice Jana Žitná se zabývá službami v oblasti pohřebnictví. Ne zcela tradiční je zhotovování obrazů, uměleckých děl, kdy se na přání klientů aplikuje kremační popel z člověka nebo zvířete.

Tato technika je přitom chráněna úřadem průmyslového vlastnictví. Její vzdálený příbuzný́ v této oblasti pracoval pětadvacet let a do oboru ji zasvětil. Snahou je vytvořit novou, jinou formu vzpomínky na blízkou osobu, člena rodiny, kterým může být i zvíře.

„Od konkurence se odlišuji se kvalitou, přístupem, unikátní a jedinečnou tvorbou, která tak umožní zcela nové, důstojné zachování vzpomínky na svého blízkého člena rodiny,“ popisuje Jana Žitná. Za největší úspěch považuje vybudování slušné pohřební služby a inovace ve formě uchování vzpomínek.

„Určitě je to velká odvaha pustit se do tohoto typu podnikání a rozvíjet ho dále, a ještě do něj vložit originalitu. Je to oblast podnikání, ve kterém je obtížné obstát. Základem je udržet se v oboru po dlouhou dobu. Je to silný příběh, vítězka vkládá do živnosti své srdce. Bude to dobrý reprezentant na celorepublikové úrovni,“ ohodnotil vítěze za porotu Martin Kočiš z MONETA Money Bank.

Podnikatelskými králi Plzeňska jsou truhlář a výrobce stavebních strojů

Z druhého místa se může radovat Josef Sotona, který se věnuje renovaci kamenných památek. Třetí příčku vybojovala Marta Suchanová se svým vysněným rámováním obrazů.

Terpenix znají ti, co zahradničí bez chemie

Vítězná společnost Terpenix se zaměřuje na využití potenciálu přírodních látek z rostlin. Mezi zákazníky patří každý́, kdo má zahrádku a chce pěstovat bez chemie.

Další cílovou skupinou jsou ti, kteří mají rádi brambory, ale jejich domácnost neposkytuje vhodné podmínky pro skladování. Produktem společnosti je funkční pytel, který umožňuje uchovávat brambory i několik měsíců v domácích podmínkách.

„Pytel je navržen tak, aby bylo možné skladovat brambory v podstatě kdekoliv, ať už žijete v panelovém domě, v bytě nebo máte rodinný dům. Dokáže ochránit brambory po dobu několika měsíců, aniž by došlo ke ztrátě jejich přirozených nutričních a chuťových vlastností,“ říká společník firmy Terpenix Matěj Božik.

„Společnost aplikuje akademický výzkum v praxi. V chráněné dílně propojuje pomoc zaměstnanců s postižením s podílením se na regionální produkci. Podnikání má svým výrobkem aspekt udržitelnosti. Je to velmi praktický produkt pro běžný život, přitom inovativní, s respektem k přírodě. Společnost je start-upem, který byl podpořen Českou zemědělskou univerzitou,“ komentuje volbu poroty Marek Mráz z PwC Česká republika.

Pomyslné stříbro bere společnost Galileo Corporation, partner pro samosprávy v digitální transformaci. Třetí místo obsadila firma PPS Engineering CZ, která prodává, vyrábí a instaluje plastové potrubní systémy.

Vítězové krajského kola Firmy a Živnostníka roku – Ústí nad Labem. Foto: Communa

Slavnostní vyhlášení v prosinci

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží PwC Firma roku 2023 a MONETA Živnostník roku 2023 se uskuteční 14. prosince na pražském Žofíně.

„Stejně jako se obou soutěží pravidelně účastní podnikatelské subjekty ze všech krajů, tak i naše stavební Skupina, která zastřešuje přes dvě desítky tradičních společností, pracuje na projektech po celé České republice. Synergie je o to těsnější, že ať už se jedná o dopravní stavby, budovy, vodní díla či městský mobiliář, vytváříme lepší podmínky pro život i podnikání. Sílu nastartovat další rozvoj jednotlivých regionů mají také inovace, které otvírají nové možnosti díky využívání nejmodernějších technologií nebo materiálů. To vidíme i v našem segmentu. Jsme proto rádi, že na inovativní postupy ve firmách upozorňují i soutěže Firma roku a Živnostník roku,“ sděluje Iveta Štočková, vedoucí útvaru komunikace a marketingu Skupiny VINCI Construction CS.

PwC Firma roku 2023 Ústeckého kraje:

1. Terpenix s.r.o. – výroba přípravků na ochranu rostlin a funkčního pytle na skladování brambor v domácnostech (Litoměřice)
2. Galileo Corporation s.r.o. – partner pro samosprávy v digitální transformaci (Chomutov)
3. PPS Engineering CZ s.r.o. – prodej, výroba a instalace plastových potrubních systémů (Most)

MONETA Živnostník roku 2023 Ústeckého kraje:

1. Jana Žitná – smuteční a pohřební služby, výtvarná dílna z kremačního popela (Litvínov)
2. Josef Sotona – renovace kamenných památek (Velké Chvojno)
3. Marta Suchanová – rámování obrazů (Střekov)

MONETA Živnostník roku Srdcař 2023 Ústeckého kraje:

Petr Procházka – cukrář (Krupka)

Medailonky vítězných firem

Terpenix s.r.o. Litoměřice
skladování brambor v domácnostech
www.terpenix.cz

Společnost je zaměřena na využití potenciálu přírodních látek z rostlin. Mezi zákazníky patří každý, kdo má zahrádku a chce pěstovat bez chemie. Další cílovou skupinou jsou ti, kteří mají rádi brambory, ale jejich domácnost neposkytuje vhodné podmínky pro skladování. Produktem společnosti je funkční pytel na skladování brambor. Umožňuje skladovat brambory i několik měsíců v domácích podmínkách.

„Pytel je navržen tak, aby bylo možné skladovat brambory v podstatě kdekoliv, ať už žijete v panelovém domě, v bytě, nebo máte rodinný dům, dokáže ochránit brambory po dobu několika měsíců, aniž by došlo ke ztrátě jejich přirozených nutričních a chuťových vlastností,“ říká Matěj Božik z Terpenix. Vnější část je vytvořena přírodními vlákny, zejména z dobře prodyšné juty. Vnitřní část je z černé netkané textilie a speciální folie, která zabraňuje prostupu světla a úniku těkavých látek z kmínu, a navíc ji lze snadno vyměnit. Spodní část tvoří nepropustná tkanina. Zásadní součástí je malý pytlík obsahující přírodní kmínovou silici získanou z kmínu destilací.

Galileo Corporation s. r. o. Chomutov
partner pro samosprávy v digitální transformaci
www.igalileo.cz

„Jsme silným partnerem, který dodává obcím, městům, školám, školkám a příspěvkovým organizacím řešení, díky kterým modernizujeme a automatizujeme jejich fungování,“ sdělují zástupci firmy. Ta svými produkty zlepšuje samosprávám kvalitu vztahu s občany a v konečném důsledku zvedá kvalitu života. Vyvíjí udržitelné řešení produktů a služeb, které komplexně řeší komunikaci samospráv. Vlastní řešení dohromady tvoří ucelený ekosystém od webových stránek, přes automatické propojení informací a komunikaci s občany pomocí mobilní aplikace, SMS, e-mailů, sociálních sítí a dalších online kanálů až po vlastní českou výrobu digitálních úředních desek. Produkty šetří čas, zefektivňují práci, automatizují agendu a je na ně vždy spoleh. Za jedenadvacet let spolupráce se samosprávami získala společnost významné postavení na trhu. V současnosti opečovává více než pět tisíc zákazníků v České republice a na Slovensku. Aktuálně je největším partnerem pro samosprávy, lídrem trhu a určuje trendy v oboru.

PPS Engineering CZ s.r.o. Most
prodej a instalace plastových potrubních systémů
www.ppsengineering.cz

Společnost je předním distributorem plastových potrubních systémů ze Švýcarska. Specializuje se na dodávky komponentů do různých průmyslových odvětví, včetně energetiky, úpravy vody, mikroelektroniky, potravinářství a farmacie. „Jsme hrdí na naši spolupráci s předními evropskými výrobci v oblasti úpravy vody a etablovali jsme se jako důvěryhodný dodavatel pro český energetický sektor,“ sděluje firma. Nabízí nejen obchodní činnost, ale také poskytuje technickou a konzultační podporu. Klienti se mohou spolehnout na to, že firma dodá potřebné komponenty a zároveň pomůže s navrhováním úprav, optimalizací nebo dokonce s kompletním projektem pro danou technologii. Má vlastní instalační nástroje, svářecí stroje pro plastové potrubí a kvalifikovaný personál, což umožňuje provádět kompletace a montáže potrubních systémů a technologických celků. Úspěšně expandovala na zahraniční trhy, zejména v Asii.

Trojice nejlepších živnostníků

Jana Žitná – Litvínov
smuteční služby, pohřební služby, výtvarná dílna z kremačního popela
www.janezitnaart.cz

Zabývá se službami v oblasti pohřebnictví, novinkou v jejím oboru je zhotovování obrazů, uměleckých děl, kdy se na přání klientů aplikuje kremační popel z člověka či zvířete. Tato technika je chráněna úřadem průmyslového vlastnictví. Podnikat začala v roce 2007. Obor jí přišel do cesty, jelikož vzdálený příbuzný v této oblasti pracoval pětadvacet let a ji do tohoto oboru zasvětil. Plánem do budoucna je vytvořit novou, jinou formu vzpomínky na blízkou osobu, člena rodiny, a tím může být třeba i pes, čímž se zároveň odlišuje od konkurence. Snaží se dělat svou profesi tak, jak nejlépe umí, a to je pro ni v podnikání nejvíce. Jejími zákazníky jsou lidé, kteří hledají něco nového. „Odlišuji se kvalitou, přístupem, unikátní a jedinečnou tvorbou, která tak umožní zcela nové, důstojné zachování vzpomínky na svého blízkého člena rodiny,“ říká vítězka. Za největší úspěch považuje vybudování slušné pohřební služby a inovace ve formě uchování vzpomínek.

Josef Sotona – Velké Chvojno
renovace kamenných památek

Věnuje se kamenickým pracím. Poslední dobou renovuje zejména boží muka, kostely, památníky a drobné sakrální stavby. „Zpočátku mi vadil žalostný stav památek kolem mého nového bydliště. Začal jsem je opravovat ve volném čase za náhradu materiálu. Dnes už mám za sebou několik desítek zrenovovaných památek a o další k renovaci nemám nouzi.“ Většinou se mu ozve nějaký obecní úřad, nebo občanské sdružení. Renovaci památek se věnuje již patnáct let. Nejdůležitější je pro něj kvalita odvedené práce. Za největší úspěch považuje vytvoření pugetů kytek s vázami a římsami, osazených na zámku v Libochovicích a také opravu kostela na Cínovci a renovaci pomníků z první světové války. Jeho cíl do budoucna je jednoduchý, a to opravit co nejvíce pamětihodností. Jeho mottem v práci je, vše dělat kvalitně, aby se následující generace mohly také těšit z existence těchto památek.

Marta Suchanová – Střekov
rámování obrazů
www.planeta-ramu.cz

Zabývá se rámováním obrazů a zrcadel, paspartováním, zasklíváním, napínáním fotopláten a také fotografuje. „Vyučila jsem se železničářkou, jelikož mně nevzali na obor sklářka z nedostatku míst na internátě, ale stále mě to táhlo k nějaké umělecké činnosti a našla jsem si zaměstnání ve firmě, která začala s výrobou euroclipů a brzy zavedla rámování obrazů, kde jsem se brzy vypracovala na vedoucí výroby rámů.“ Když firma s výrobou končila, zatoužila postavit se na vlastní nohy. Začátky byly hodně těžké, bojovala s nedostatkem financí a někdy měla pochybnosti, jestli to ustojí. Dnes podniká již dvaadvacet let, mezi zákazníky patří jak firmy, tak i lidé, kteří si chtějí zkrášlit svůj domov. Za nejdůležitější považuje vstřícnost a preciznost. Nebojí se velkých výzev a rámuje i velmi netradiční zakázky, například žlučový kámen, kobylky nebo hodinky, které prošly pralesem a také zakázky hodně velkých rozměrů, které ostatní většinou odmítají.

Portál BusinessInfo.cz je partnerem soutěže Firma a Živnostník roku

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj

Doporučujeme