Ministerstvo připravilo výzvu na podporu elektromobility. Pro podnikatele má připraveny 2 miliardy korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) zveřejňuje výzvu z Národního plánu obnovy (NPO) na podporu nákupu elektromobilů a pořízení a výstavbu dobíjecích stanic.

Podpora bude poskytována formou bankovní záruky a finančního příspěvku prostřednictvím Národní rozvojové banky (NRB). Dle avíza ze strany NRB budou malé, střední i velké podniky moci podávat žádosti od 1. ledna 2024 do 30. září 2025.

Ilustrační fotografie

„Automobilový průmysl je páteří naší ekonomiky. Udržet tempo s rozvojem elektromobility je proto jedním z důležitých úkolů pro české hospodářství. Proto jsme připravili ve spolupráci s NRB výzvu jak na podporu nákupu elektromobilů v hodnotě 1,65 miliardy korun, tak pořízení a výstavbu dobíjecích stanic za 300 milionů korun. Podpora se skládá z bankovní záruky za komerční úvěr a finančního příspěvku podle typu vozu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

Výzva bude financována z evropských prostředků prostřednictvím NPO, což je plán reforem a investic k obnově ekonomiky a zmírnění dopadů pandemie covid-19. Výzva má podpořit výstavbu dobíjecích stanic a zvýšit poměr alternativních paliv na trhu s vozidly. Cílem výzvy je rozvoj a rozšíření bezemisní mobility v českém hospodářství v souladu se zásadními strategickými dokumenty Evropské unie (EU) a České republiky. Jde například o Národní akční plán čisté mobility nebo Zelenou dohodu pro Evropu, v rámci které se Česká republika spolu s dalšími členskými státy v roce 2020 zavázala dosáhnout nulových emisí skleníkových plynů do roku 2050.

Výzva na podporu elektromobility je určena pro osobní a nákladní automobily na elektrický a vodíkový pohon a pro výstavbu dobíjecích stanic.

Podpora má dvě části – bankovní záruku za komerční úvěr a samotný finanční příspěvek

Záruku poskytne NRB podnikateli za úvěr, s jehož využitím si podnikatel vůz nebo dobíjecí stanici pořídí. Záruku lze poskytnout až do výše 70 % jistiny zaručovaného úvěru. V případě pořízení osobního vozu může rozvojová banka poskytnout záruku za úvěr od 300 tisíc do 1,5 milionu korun.

Finanční příspěvek u osobních automobilů může dosahovat až 200 tisíc korun a u nákladních či vodíkových vozů až 300 tisíc korun. Na pořízení dobíjecích stanic typu AC lze získat příspěvek až 50 tisíc korun a na dobíjecí stanici typu DC s výkonem do 40 kilowattů bude možné získat dotaci až 100 tisíc korun. Na nákup ještě výkonnějších DC stanic lze získat podporu až 150 tisíc korun. Celková podpora na vozidlo a dobíjecí stanici nesmí přesáhnout míru veřejné podpory dle de minimis, která je omezena limitem 200 tisíc EUR pro jeden podnik v tříletém období.

Kompletní text Výzvy ke stažení (PDF)

„Zvolili jsme nejlepší vhodný způsob financování, který neobsahuje žádné limitující podmínky a díky přítomnosti úvěru cílí na ty, kteří si elektromobil nemohou sami dovolit,“ říká vrchní ředitel sekce fondů Evropské unie Marian Piecha s tím, že plány obnovy všech členských států musí splnit určitý podíl zelených projektů a výzva na podporu elektromobility je jedním z nich. 

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Dotace a financování

Doporučujeme