Paušální daň přilákala 32 tisíc nových lidí, od 20. ledna se zvyšuje záloha

Finanční správa aktuálně eviduje zhruba 31 900 nových oznámení o vstupu do paušální daně, 850 živnostníků pak oznámilo změnu paušálního pásma. Letos by takto mohlo své odvody vůči státu vyřizovat paušálně zhruba 125 tisíc OSVČ.

Ti musejí finančnímu úřadu už 20. ledna uhradit první měsíční zálohu, která se od nového roku poměrně výrazně zvyšuje, a to především v prvním pásmu.

Ilustrační fotografie

Zpozornět by měli i ti, kteří už v režimu paušální daně působí déle. Ti musejí ke stejnému datu upravit svůj trvalý měsíční příkaz a zvýšit paušální zálohy.

Většina účastníků paušálního režimu bude i letos platit měsíční zálohy odpovídající prvnímu pásmu, pro ně to tedy znamená nastavit trvalý příkaz z loňských 6 208 na 7 498 korun. Ve druhém pásmu činí nová měsíční záloha 16 745 a ve třetím 27 139 korun.

Jak se zvýšila paušální daň? Hlaste se k ní do ledna

„Přestože v internetovém či mobilním bankovnictví zabere úprava trvalého příkazu několik málo minut, opomenutí navýšit ke 20. lednu měsíční paušální zálohu je každoročně jednou z nejčastějších chyb, se kterými se na finančních úřadech setkáváme. I letos na to samozřejmě budeme živnostníky neformálně upozorňovat, stejně jako jim připomeneme, že mohou své zálohy předplatit na několik měsíců nebo i na celý rok dopředu,“ uvádí generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Plátců paušální daně každoročně přibývá

Počet OSVČ v paušálním režimu každoročně narůstá. Po spuštění projektu platilo v roce 2021 daň a odvody jednou paušální částkou okolo 65 tisíc živnostníků, v roce 2022 bylo aktivních účastníků paušálního režimu průměrně 80 tisíc a loni už počet paušalistů dosáhl hranice 100 tisíc.

V letošním roce vzhledem ke zhruba 31 900 novým oznámením o vstupu odhadujeme, že paušální daň bude během roku průměrně využívat zhruba 125 tisíc živnostníků. Někteří žadatelé o vstup do paušálního režimu totiž byli odmítnuti pro nesplnění základních podmínek, jiní ukončili svou živnost nebo se rozhodli nepokračovat.

Zvyšování záloh v paušálním režimu probíhá každoročně v závislosti na růstu průměrné mzdy. Důvodem je navýšení složek paušální zálohy představujících příspěvky na důchodové a zdravotní pojištění na základě pravidel zakotvených v příslušných zákonech.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme