Pivovarníci varují před dopady zvýšení DPH na čepované pivo a nealkoholické nápoje

Pivovary se obávají zásadních dopadů konsolidačního balíčku na hospody, restaurace, ale i samotné pivovary, kterých je v Česku včetně minipivovarů více než 500. Vyplývá to z bleskového průzkumu mezi členy Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS).

Většina (82 %) pivovarů se obává zrychlení odlivu hostů z hospod a restaurací, a zavírání zejména vesnických hospod, 73 % také očekává negativní dopady na zaměstnanost v sektoru. Stejné obavy mají i hospodští, z nichž dle průzkumu Plzeňského Prazdroje desetina zvažuje ukončení provozu a dalších 5 % je už rozhodnuto, že po zvýšení DPH skončí.

Ilustrační fotografie

„Dva covidové roky, na to volně navazující energetická krize, vysoká inflace a s tím související ekonomická nejistota si už vybrali svou daň v podobě pokračujícího odlivu hostů z hospod a restaurací. Vláda se bohužel rozhodla, že uštědří gastronomickému sektoru další ránu v podobě zvýšené sazby DPH na čepované pivo a nealkoholické nápoje. Což jsou produkty, na jejichž prodeji je závislých 50 % hospod, které neprodávají teplé jídlo,“ říká Roman Havlík, předseda ČSPS a dodává: „Navíc cílem těchto kroků není snížení deficitu veřejných financí, ale pouze snaha udělat pořádek v daňových sazbách. Tento „daňový úklid“ nicméně přichází v naprosto nevhodnou dobu, po třech těžkých letech pro českou gastronomii.“

Zatímco ještě v roce 2009 se téměř polovina piva zkonzumovala v hospodách a restauracích, v loňském roce to bylo jen 31 %, což je společně s covidovými roky nejnižší úroveň za poslední desítky let. Pokračuje tak dlouhodobý trend odlivu hostů z gastronomie a přesunu konzumace piva do bytů, garáží a na zahrádky.

Ilustrační fotografie

Plánované zvýšení DPH bude mít největší dopad na venkovské hospody nebo podniky na malých městech, kde jsou hosté citliví na jakékoliv zvyšování cen. Pokud hospoda na vesnici skončí, většinou se už nenajde nový provozovatel, a obce tak často přicházejí o jediné místo, kde se lidé mohli scházet.

„Vláda před třemi lety snížila sazbu DPH na čepované pivo s cílem podpořit covidem zasaženou gastronomii. Situace hospod a restaurací na menších městech a vesnicích se od té doby nijak výrazně nezlepšila. Sice už nejsou zavřené, ale zvyšování nákladů a odliv hostů na ně má podobný efekt. Proto je potřeba tuto podporu gastronomie i nadále udržet, stejně jako to dělá řada dalších zemí, včetně Slovenska nebo Rakouska,“ dodává Roman Havlík.

Sníženou sazbu na čepované pivo uplatňuje řada evropských zemí, včetně Bulharska, Itálie, Rakouska, Rumunska, Slovenska nebo Španělska. Přesun do nižší sazby s cílem podpořit gastronomii plánuje Velká Británie. Téměř polovina členských zemí EU uplatňuje sníženou sazbu na nealkoholické nápoje, a ještě více zemí (celkem 15) uplatňuje sníženou sazbu na nealkoholické pivo ve stravovacích službách.

Redakčně upravená tisková zpráva Českého svazu pivovarů a sladoven

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme