Komunitní energetika dostala zelenou? Novela usnadní sdílení vyrobené elektřiny

Domácnosti, obce, firmy nebo školy budou moci snadněji vyrábět vlastní elektřinu, především z obnovitelných zdrojů, a následně ji mezi sebou sdílet. Má k tomu přispět novela energetického zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu, která umožní zakládat energetická společenství a sdílení vyrobené elektřiny.

Legislativa dosud rozvoj komunitní energetiky (KE) v Česku brzdila. Na jednom projektu KE se například smí v Česku podílet maximálně 1000 lidí v rámci tří obcí s rozšířenou působností, což znemožňuje zapojení více subjektů.

Ilustrační fotografie

Komunitní energetika je v podstatě o soběstačnosti a větší energetické nezávislosti. Bohužel si ale musíme říct, že v Česku dosud nemohlo na rozdíl od zbytku Evropy efektivně fungovat.  A byla to škoda pro obce, firmy i další komunity,“ řekl nedávno v rozhovoru pro BusinessInfo.cz zakladatel Unie odběratelů Ondřej Doležal.

Uvedl bych to na příkladu větrné elektrárny. Lidé v určité obci nebo regionu by se řekněme rádi složili na větrnou turbínu a pojímali výhody z toho plynoucí, ale mají smůlu. Jeden větrník stojí řekněme 150 milionů korun. Když tu částku rozdělíte mezi 1000 lidí, je to pro jednoho příliš vysoká suma. Pokud k tomu ještě připočteme náklady spojené se stavebním řízením, každý si to rozmyslí,“ prohlašoval Doležal. Ministerstvo nicméně slíbilo, že se zmíněné omezení na tisíc odběrných míst postupně odstraní.

Novela by měla sdílení výroby elektřiny usnadnit. Její schválení je podle oborových organizací průlomem v rozvoji komunitní energetiky v Česku. Není však prý dokonalá a práce na ní nekončí.

Novela míří do Senátu

V prosinci tuto novelu schválila ve třetím čtení Poslanecká sněmovna, po schválením Senátem půjde k podpisu prezidentu republiky.

„Komunitní energetika tvoří základy moderní energetiky. Proto jsem rád, že poslanci novelu schválili i ve třetím čtení a věřím, že projde úspěšně i dalším legislativním procesem,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ondřej Doležal: Ceny energií v zimě? Krizi jsme ještě nezažehnali

„Jde o revoluční novelu, která usnadní realizaci komunitních energetických projektů, pomůže snížit domácnostem a firmám náklady na energie a zvýší naši energetickou bezpečnost,“ dodává Síkela.

Navrhované změny umožní občanům, obcím a malým podnikatelům aktivně se zapojit do komunitní energetiky a snížit tak svou závislost na fosilních palivech prostřednictvím lokální spotřeby místně vyrobené energie.

Koncept aktivního zákazníka

Novela zavádí kromě sdílení elektřiny také koncept takzvaného aktivního zákazníka. Tím může být skupina až deseti předávacích míst zákazníků, kteří společně vyrábějí energii a sdílí ji mezi sebou. Budou to moci dělat bez jakéhokoliv územního omezení. Příkladem takového zákazníka je ten, kdo si vyrábí elektřinu na střeše své chaty, ale využívá ji jen přes víkend a přes týden si vyrobenou elektřinu posílá do bytu ve městě.

dTest: Komunitní energetika – krok správným směrem, ale…  

Aktivní zákazník ale může být i skupina několika osob, například rodina, která si na jedné nebo na několika svých nemovitostech vyrábí elektřinu a následně se o ni dělí.

Energetické společenství bude moci vytvořit větší skupina až 1000 předávacích míst jeho členů. Ti mezi sebou podle pravidel zákona budou moci sdílet elektřinu, kterou vyrobí ze společných výroben. Členy těchto společenství tak budou moci být kromě jednotlivců například společenství vlastníků jednotek, obce, školy, úřady nebo celé malé podniky.

Podmínkou pro vznik komunitní energetiky je také založení energetického datového centra, které umožní zpracovávat podrobná data o výrobě a spotřebě sdílené elektřiny.

„Legislativní ukotvení sdílení elektřiny a jeho pravidel usnadní realizaci komunitních energetických projektů. Navrhované úpravy energetického zákona umožní občanům, obcím a malým podnikatelům zapojit se do komunitní energetiky a snížit jejich závislost na fosilních palivech prostřednictvím lokální spotřeby lokálně vyrobené energie. Je to také nástroj, jak zmírnit dopady vysokých cen energie na zákazníky a jak posílit energetickou soběstačnost každého z nás,“ doplňuje ministr

S využitím tiskové zprávy MPO

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Legislativa
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme