Ve Slovinsku zchladila druhá vlna koronaviru optimismus

Jarní vlnu pandemie zvládlo Slovinsko díky přísným opatřením velmi dobře, což vzbudilo i optimismus, co se týče hospodářských důsledků. I přes návrat koronaviru nyní na podzim ale země z plánů na rozsáhlé investice neustupuje.

Slovinsko zvládlo první vlnu koronaviru úspěšně díky mimořádně přísným a razantním opatřením. Poměrně rychle byl zastaven růst počtu nakažených osob. Zdravotníci kvalitní a obětavou péčí zajistili úspěšnou léčbu a podařilo se zastavit šíření nákazy. 

Náměstí v Lublani obvykle plné turistů zeje prázdnotou, cestovní ruch se letos propadl kvůli pandemii na třetinu.

Vláda připravila několik balíčků pomoci. Občanům tak zajistila účinnou podporu a sociální stabilitu. Pomoc ekonomice se obzvlášť projevila na trhu práce a díky ní je nyní počet nezaměstnaných významně nižší a zajištění pracovních míst vyšší. V důsledku epidemie se však podniky potýkají s potížemi s likviditou, neboť finanční balíčky pro společnosti na překlenutí krize mají velmi přísné podmínky a ne každý podnikatel na ně dosáhne.

Vládní analytici před druhou vlnou odhadovali pro letošní rok pokles slovinského HDP o 6,7 procenta a zvýšení míry nezaměstnanosti až na 9,1 procenta. Slovinsko je podobně jako Česká republika exportně orientovaná země a odborníci očekávají letos pokles exportu o 12,5 procenta. Země si dala za cíl zachovat dobrou epidemiologickou situaci jako základ pro restart společnosti a ekonomiky.

Nejzajímavějším projektem je výstavba druhé koleje na trati Divača–Koper. Dvacet kilometrů trati povede osmi tunely přes citlivý krasový terén. Odborníci odhadují, že se náklady na výstavbu přiblíží sumě 1,2 miliardy eur. Do dalších kol soutěží postoupil i český Metrostav ve spolupráci s místní stavební firmou GGD.

Češi potřebují pro vstup negativní testy

Nyní, po dramatickém nástupu druhé vlny, se bohužel všechny tyto poměrně optimistické výhledy jeví jako nereálné. Slovinsko se vrátilo do lockdownu, v noci platí zákaz vycházení a nikdo nesmí bezdůvodně opustit obec svého bydliště, obchody a provozovny poskytovatelů služeb zůstávají zavřené. Podnikatelská veřejnost, zejména malé a střední podniky, se obávají krachů, jež byly na jaře zažehnány právě díky vládním opatřením a optimistickým náladám, že nebezpečí pominulo.

Co to znamená pro české vývozce? Vedle omezení vstupu do země, kdy je od českých občanů požadován negativní PCR test, a omezení pohybu po Slovinsku včetně uzavření ubytovacích zařízení, nejsou zavedena žádná zvláštní opatření, která by měla vliv na český export do této země. Všeobecná protiepidemická nařízení a jimi vyvolaná podnikatelská nálada jsou ale už samy o sobě výrazně omezujícími faktory pro obchodní jednání. 

Jednou z mála zemědělských komodit, v nichž je Slovinsko plně soběstačné, je mléko.

V soutěži o stavbu osmi tunelů je i Metrostav

Ani koronavirus ale nezastavil velké investice, jež slovinská vláda směřuje a chce směřovat do infrastruktury. V oblasti dopravy je to například výstavba přímořské rychlostní silnice H6 v úseku Jagodje–Lucija (realizace v letech 2021 až 2023), rozšíření lublaňského dálničního okruhu a výstavba nových napojení na dálnici (Šmarje-Sap, Brezovica, Vrhnika), dále protivětrné zábrany na rychlostní silnici H4 (Rebernice, Vipavská dolina) a výstavba třetí rozvojové osy dálniční sítě spojující regiony Koroška a Bela krajina. Práce na severní části trasy již byly zahájeny, realizace jižní části se předpokládá po roce 2022.

Ještě významnější investice se plánují v železniční infrastruktuře. Nejzajímavějším projektem je výstavba druhé koleje na trati Divača–Koper. Jedná se o 27 kilometrů dlouhý, technicky náročný úsek. Dvacet kilometrů trati povede osmi tunely přes citlivý krasový terén, převýšení dosáhne 500 metrů. Odborníci odhadují, že se náklady na výstavbu druhé koleje přiblíží sumě 1,2 miliardy eur, přičemž část prostředků čerpá Slovinsko z evropských fondů, zbytek bude spolufinancovat pomocí půjčky Evropské investiční banky, vydáním dluhopisů a dalšími nástroji. Výstavba má trvat minimálně do roku 2025. Do dalších kol soutěží postoupil i český Metrostav ve spolupráci s místní stavební firmou GGD. 

V potravinách není malá země soběstačná

Příležitost je také v potravinářství, protože s výjimkou jednoho z největších producentů drůbežího masa v jihovýchodní Evropě Perutnina Ptuj není ve Slovinsku výrazná zemědělská výroba. Z hlediska pěstování a výroby zemědělských produktů země není soběstačná vyjma chmele, mléka, kuřecího masa a jablek.

Více než 80 procent hospodářství obdělává méně než 10 hektarů zemědělské půdy. Z hlediska produktivity zemědělské výroby Slovinsko dosahuje jen 55 procent průměrné produktivity v EU. Vláda proto podporuje a i nadále bude podporovat rozvoj udržitelného zemědělství a malé rodinné farmy. Šance pro dodávky v oboru zemědělské techniky a strojů tak spočívá hlavně v nabídce zařízení pro malá rodinná hospodářství a velmi pokročilých technologií, jako je například hydroponické pěstování. 

CzechTrade Slovinsko a Chorvatsko – Záhřeb
Alen Novosad, vedoucí zahraniční kanceláře

T: +385 1 5811 749
M: +385 914 814 584
alen.novosad@czechtrade.cz
Šubićeva 20, HR-10000, Zagreb, Croatia
www.czechtrade.com.hr

Čeští investoři? V minerálkách i v turbínách

České podniky už mnohokrát uspěly na slovinském trhu v roli dovozců i investorů. Obzvlášť zajímavými se jeví například akvizice největšího slovinského e-shopu Mimovrste.si ze strany Mall Group nebo akvizice cenového vyhledávače Ceneje.si ze strany Heureka Group a jejich společné dobývání dalších trhů v jihovýchodní Evropě. Také lze připomenout převzetí největšího výrobce minerálních vod Radenska českou Kofolou, obě společně posilují své pozice například v Chorvatsku. Výrazná česká stopa je vidět v energetice ve spolupráci slovinského výrobce turbín a čerpadel Litostroj Power s českou společností Litostroj Engineering Blansko pod záštitou vlastníka – české energetické společnosti Energo-Pro Group. Společnosti dodávají své produkty a poskytují služby po celé Evropě i v zámoří.

Převzato z časopisu Export a podnikání, přílohy týdeníku Euro a měsíčníku Profit, vycházející ve spolupráci s agenturou CzechTrade a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Autor článku: Alen Novosad, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Záhřebu s působností pro Chorvatsko a Slovinsko.
Rubrika časopisu na euro.cz

• Teritorium: Slovinsko
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme