FAQ – Jaké náklady souvisí s živností

Mám živnostenský list a vedu daňovou evidenci. Mohu si dát do nákladů šlapací kolo? Vlastním dvě kola – jedno k soukromým účelům a druhé (kterého se dotaz týká) bych používal pouze k podnikání. Myslíte, že je to možné takto udělat?

Pokud je šlapací kolo nezbytnou pomůckou pro výkon vaší podnikatelské činnosti v tom smyslu, aby byl tento fakt obhájitelný i před vaším správcem daně, pak by to mělo být možné.

Účetní položka (šlapací kolo) jako přímý výdělečný nástroj

Dejme například tomu, že pracujete pro společnost, která poskytuje rychlé kurýrní služby v rámci velkoměsta. U jednoho klienta vyzvednete poštovní zásilku a obratem ji na kole doručíte na cílovou adresu. Nebo upravené šlapací kolo používáte jako rikšu a vozíte v něm turisty po atraktivních lokalitách velkoměsta. V obou případech je šlapací kolo dosti jednoznačně klíčovým nástrojem vaší výdělečné činnosti a náklady na jeho nákup i údržbu jsou obhajitelné.

Obtížněji by se finančnímu úřadu mohlo vysvětlovat šlapací kolo, na kterém jen občas cestujete do své kanceláře nebo za klienty, do jejich kanceláří. Je to dopravní prostředek, kterým cestujete za účelem výdělku, ale k výkonu samotné činnosti jej nezbytně nepotřebujete. Je na individuálním posouzení, jak velkou část z nákladů na údržbu kola můžete vložit do své daňové evidence. Samotný nákup kola (pokud ho nevyužíváte výhradně) ve své daňové evidenci zřejmě budete obhajovat s ještě většími problémy. Záleží ale na mnoha individuálních okolnostech.

Účetní položka (šlapací kolo) jako nepřímý výdělečný nástroj

Na druhou stranu si lze v účetnictví či v daňové evidenci představit i šlapací kolo, které k dopravě vůbec nepoužíváte. Může být například důležitou (ideálně i trvalou) součástí prezentace vaší společnosti, značky nebo služby. Dokážeme si představit celou řadu neobvyklých, ale korektních konceptů: Například si otevřete francouzskou kavárnu a její výlohu se rozhodnete vyzdobit v duchu nálad evokujících Provence. Plno květin, přírodní materiál a třeba i staré šlapací kolo. V takovém případě může být nákup a renovace starého šlapacího kola obhajitelnou účetní položkou vašeho podnikání.

Pro vyhodnocení konkrétní situace však pečlivě zvažte všechny okolnosti. S dotazem se také můžete obrátit na některou ze specializovaných autorit (účetní, daňoví specialisté). Na internetu najdete i specializované účetní portály, kde můžete získávat další poznatky – například Účetní kavárna, Daně a účetnictví a jiné. 

Potřebujete dále poradit?

Vybrané právní postupy a povinnosti podnikatele jsou popsány ve více než 50 průvodcích rubriky Právní průvodce. Podrobné návody pro zahájení podnikatelské činnosti v různých oborech jsou prezentovány v rubrice Zahájení podnikatelské činnosti.

Pokud jste odpovědi na své otázky nenašli v našich článcích ani v diskusích našich uživatelů, položte bezplatně svůj dotaz pracovníkům Jednotných kontaktních míst (JKM). Účelem JKM je poskytovat veškeré informace potřebné k zahájení podnikání v ČR a dalších státech EU a EHP. Pomohou však i v oblasti ochrany spotřebitele nebo v případě sporů s úřady jiného členského státu EU. Více k činnosti JKM.

Dotazy týkající se problematiky exportu Vám bezplatně zodpovědí pracovníci Zelené linky pro export MPO. Telefonické dotazy vyřizuje Zelená linka pro export bezplatně na tel. čísle 800 133 331 v pracovní dny od 9 do 17 hodin nebo na emailové adrese: export@mpo.cz.

Pokud chcete s dotazem kontaktovat redakci portálu BusinessInfo.cz, ujistěte se prosím, zda obdobný dotaz nebyl již na Businessinfo.cz řešen. V opačném případě zašlete svůj dotaz na adresu faq@businessinfo.cz a vyčkejte na jeho bezplatné zodpovězení.

O FAQ

Portál BusinessInfo.cz je zaměřen na obecnou informační podporu podnikání. Úkolem redakce portálu je usnadňovat orientaci. Redakce portálu BusinessInfo.cz nemá oprávnění poskytovat specializované poradenské služby. V souladu se zaměřením portálu BusinessInfo.cz na obecnou informační podporu vám redakce může doporučit relevantní informační zdroje.

Doporučujeme