Brno rozdalo peníze na prototypy. V programu uspěly čtyři firmy

Hned čtyři firmy získaly finanční podporu z programu Prototypuj a ověřuj, kterým město Brno společně s inovační agenturou JIC podporuje malé a střední firmy. Finále, které proběhlo v úterý 23. června, rozhodlo o tom, že si v tomto kole firmy mezi sebou rozdělí 2,7 milionu korun. Ty jim pomohou vyrobit prototyp jejich produktu a ověřit, zda je o něj na trhu zájem.

Začátkem března vyhlásilo Město Brno společně s inovační agenturou JIC nový program na podporu malých a středních firem, které připravují nový produkt. Vyhradilo na něj celkem 5 120 000 Kč. Z celkem 51 přihlášených do první výzvy se do finálového kola dostalo 14 projektů. Finanční podporu získaly čtyři z nich – Sportbalance s projektem zdravotnického prostředku na zlepšení operací v rameni, firma Labdeers, která vyvíjí přístroj na analýzu rostlinných semen, PlasmaSolve a její uživatelsky přívětivý výpočetní software MatSight pro materiálové inženýry vyvíjející nanokompozitní materiály a firma Cactux se speciálním manipulátorem pro počítačovou tomografii.

O vítězích rozhodla komise v celodenním maratonu, který se konal 23. června v prostorách inovační agentury JIC. V ní zasedli jako zástupci firemního, tak i veřejného sektoru. „Program Prototypuj a ověřuj je sám ve fázi ověřování, ale myslím, že je to trefa do mezery na scéně podpory inovativního podnikání. S minimálními administrativními nároky mají šanci získat podporu inovativní firmy nebo i projekty ve fázi zrodu, které většina jiných forem podpory vylučuje, jelikož jsou velmi malé a mladé. Paradox, který JIC nyní řeší. Není divu, že zájem byl obrovský a musím pochválit i vysokou úroveň většiny žadatelů,“ říká jeden z porotců Michal Kostka, který působí jako CEO firmy BioVendor. Kromě něj zasedli v komisi Martin Zadražil (TESCAN), Adéla Hradilová (Moravskoslezské inovační centrum), Petr Minář (INTEMAC) a Lukáš Konečný (Y Soft Ventures). Město Brno zastupovala Lucie Mezníková z Odboru strategického rozvoje a spolupráce.

„Dobrý nápad je jen začátek. Aby byl produkt úspěšný, musí se otestovat, zda o něj bude opravdu zájem a bude v praxi fungovat,“ dodává ředitel JICu Petr Chládek, podle kterého podobné programy mají v současné době ještě větší význam než kdykoliv předtím: „Dopady současné pandemie budou pro ekonomiku zásadní. Zároveň ale krize přináší nové příležitosti i výzvy. A právě na ty je třeba reagovat novými nápady a inovacemi.“

Podobně se na program dívá i náměstek primátorky města Brna Tomáš Koláčný: „Pro město Brno je podpora podnikání jednou z priorit, proto jsem rád, že jsme prostřednictvím programu Prototypuj a ověřuj pomohli prvním čtyřem firmám k vytvoření prototypů jejich inovativních produktů. Díky podpoře města teď mohou vybrané místní společnosti snáze dostat své produkty na trh a ověřit si, jaký je o ně zájem a zda se vyplatí jejich výrobu rozšiřovat.”

Další výzva programu je v plánu na podzim tohoto roku za stejných podmínek. Do programu se mohou hlásit nejen firmy se sídlem nebo provozovnou v Jihomoravském kraji s maximálním obratem 10 milionů korun, ale také fyzické osoby, které mají v případě udělení podpory povinnost založit v regionu společnost. Úspěšný žadatel získá od města 70 procent celkových nákladů projektu, zbývajících 30 procent si příjemce hradí sám. „Na podporu firem ve druhém kole je vyčleněno zbývajících 2,4 milionu korun. Kromě finanční podpory budou mít úspěšné firmy k dispozici i naše konzultanty. Pomůžou jim lépe uchopit byznysovou stránku projektu,“ upřesňuje podmínky manažerka programu Zuzana Hadašová z JICu.

Další informace o programu najdete na www.jic.cz/prototypuj-a-overuj/

• Oblasti podnikání: Design

Doporučujeme