IT a ICT jako perspektivní obory v Chile

Růst výdajů na IT v Chile v letech 2019–2022 bude podporován podnikovou poptávkou po řešeních softwaru a služeb, protože firmy realizují strategické investice do svých stávajících operací s cílem zlepšit produktivitu nebo rozšířit a zavést nové výrobky a služby.

Charakteristika IT a ICT

V některých odvětvích s nízkými výdaji na IT, jako je těžba, jsou k dispozici konkrétnější příležitosti, jako jsou nová řešení založená na cloud computingu. Hlavním scénářem zpomalení je potenciální finanční krize v Číně (Čína je hlavní obchodní partner Chile) a dopady krize způsobené pandemií covidu-19, která by byla přenesena na domácí chilskou ekonomickou výkonnost a kupní sílu.

Odvětví FinTech je prosperující součástí začínající scény v Chile, zejména pokud jde o bankovnictví a maloobchod. Obyvatelstvo rychle přijalo bezkontaktní platební služby, které se rozšiřují na mobilní aplikace, ověřování digitálního podpisu a pokročilé aplikace spotřebitelského bankovnictví. Vysoké využití mobilních technologií způsobilo revoluci v marketingu u velkého počtu společností, včetně bank.

Chile v současné době vynakládá více výdajů na výzkum a vývoj, než tomu bylo před krizí v roce 2008. Tyto výdaje vlády podněcují inovace prostřednictvím investic do začínajících podniků a uvolňováním omezení pro větší společnosti, které chtějí proniknout na latinskoamerický trh. Chile je také na 14. místě na světě, co se týká počtu nově vytvořených firem za rok.

Chile má dále vypracovanou strategii digitální transformace pro vládu pro období 2018–2022. Strategie digitální transformace je základní součástí modernizace státu, protože se snaží zhmotnit řadu zásad spojených s technologickými změnami, které se dějí globálně a kterou odborníci nazvali čtvrtou průmyslovou revolucí (ICT průmysl 4.0).

V současné době není stát na tyto změny strukturálně připraven, vzhledem k tomu, že stále existují problémy s integrací a homologací, s nedostatkem standardizovaných procesů a přetrvávající potřebou koordinace mezi velkým počtem institucí s různorodostí vnitřní struktury. Proto se touto strategií snaží vytvořit otevřený, efektivní a přátelský digitální stát.

V roce 2010 chilská vláda vytvořila program s názvem Start-Up Chile, který se snaží přilákat zahraniční, vysoce potenciální podnikatele, aby založili své podniky s jasným cílem přeměnit Chile v inovační a podnikatelské centrum Latinské Ameriky. Start-Up Chile nabízí vybraným týmům přístup k síti mentorů, každotýdenních akcí a grant ve výši 40 000 dolarů na projekt.

Start-Up Chile také poskytuje týmům jednoroční vízum a dočasné pracovní prostory. V pilotní fázi programu, tedy v roce 2010, přišlo do Chile celkem 23 týmů z celého světa, aby založily své globálně a technologicky zaměřené podniky.

Chile je také světovým lídrem v elektronické fakturaci. Zavedení povinné elektronické fakturace v Chile zefektivnilo podnikání a řešení daní v zemi. Elektronická fakturace má mnoho výhod, včetně možností optimalizovat správu hotovosti, minimalizovat rizika, zlepšit sledovatelnost v reálném čase, zlepšit kvalitu, přesnost a přístup k datům.

Celková investice do chilského ICT průmyslu činí 7,5 mld. USD. ICT v Chile je na začátku čtvrté průmyslové revoluce.

Zpět na začátek

Digitální bankovnictví

Dvě třetiny Chilanů mají bankovní účet a Chile patří mezi země s nejvíce rozvinutým bankovních sektorem v Latinské Americe. Počet běžných účtů v zemi se za 10 let ztrojnásobil na více než 21 milionů.

Chilští spotřebitelé také využívají on-line bankovnictví, i když omezenějším způsobem. V roce 2018 se ve všech on-line bankovnictvích přihlásilo 9,2 milionu klientů měsíčně, což je o 5 % více než před pěti lety.

Co se týká platebních softwarů, například Banco Consorcio úspěšně zahájila obchod s kreditními kartami u společnosti Nexus, hlavního zpracovatele v Chile. Platforma Nexus je postavena na systému WAY4, špičkovém digitálním platebním software poskytovaném společností OpenWay.

Na konci roku 2017 banka obdržela akreditaci emitenta pro kreditní a debetní karty Visa a pečlivě přezkoumala možné zpracovatelské partnery, aby zahájila svou novou obchodní linii. Banco Consorcio si vybral Nexus díky svému vedoucímu postavení na trhu, inovativnímu přístupu k vývoji produktů a vysoce flexibilní platformě pro správu karet.

Nexus pokrývá více než 60 % trhu s kreditními kartami v Chile. Mezi jeho zákazníky patří 15 emitentů, včetně bank, místních a mezinárodních finančních institucí a maloobchodních systémů se soukromými značkami. Společnost postupně migruje své portfolio karet na systém WAY4, což jí pomáhá silněji konkurovat na chilském platebním trhu a uspokojovat neustále se měnící potřeby zákazníků.

Nexus může v novém systému udržovat vysoké objemy a přizpůsobovat produkty rychlým a nákladově efektivním způsobem. WAY4 také účinně zpracovává data za účelem personalizace služeb a zajištění lepšího platebního zážitku pro klienty Nexus.

Zpět na začátek

E-Government

Chile je odhodláno uskutečnit své digitální ambice. Vláda Chile spolupracovala se sekretariátem OECD, aby pracovala na hlavních prvcích, které podpoří její přechod na digitální vládu. Generální sekretariát chilské vlády a chilské Ministerstvo financí prokázaly své povědomí o smyslu naléhavosti a vizi vybudovat vládu pro 21. století.

Vláda Chile spolupracovala se sekretariátem na přezkumu a přepracování institucionálního a vládního rámce digitální vlády v zemi a strategického rámce, který přispěl k rozvoji nové strategie digitální transformace.

Chilská vláda na svých stránkách uvádí veškeré cíle, kterých by chtěla letos dosáhnout a na kolik procent jsou jednotlivé cíle plněné.

V Chile je v provozu e-Governmentová platforma ClaveUnica, která zpracovává až 450 agend. Přístup do ní je zajištěn přes osobní identifikační číslo RUT, které má každý chilský občan.

Zpět na začátek

Bezpečnostní software

Potírání trestních činů souvisejících s bezpečností obyvatelstva v Chile je jedním z hlavních cílů chilské vlády. Pravidelně se hlásí domácí vloupání a pouliční zločin. Kromě toho jsou násilné incidenty na farmách a lesních plantážích související s nároky na půdu domorodých obyvatel v VIII. a IX. regionu (jižní Chile) nadále nevyřešenou bezpečnostní záležitostí.

Na chilském trhu tedy roste poptávka po bezpečnostních monitorovacích a detekčních inteligentních systémech, infrakamerách, software pro identifikaci osob a technologiích na bázi umělé inteligence.

Jelikož jsou v Chile na denním pořádku přírodní katastrofy, jako jsou zemětřesení a požáry, jsou poptávány u zahraničních firem výrobky a služby detekující tyto katastrofy, které mají za cíl snížit výši škod jimi způsobených.

Dalším důležitým aspektem v tomto odvětví je přelidnění věznic. Národní vězeňský systém zahrnuje 84 věznic pro přibližně 40 000 vězňů. Jedním z kroků ke zmírnění přeplněnosti bylo přijetí elektronických náramků pro pachatele.

Jednou z oblastí s největším růstem je kybernetická bezpečnost. Chilská vláda v současné době analyzuje svou národní politiku kybernetické bezpečnosti po vážném hackerském útoku a krádeži milionů dolarů v jedné z největších chilských bank v červnu 2018.

Zpět na začátek

Platební brány

Přístup k internetu má 80 % chilské populace, díky čemuž je penetrace internetu jednou z nejvyšších v regionu. Z tohoto důvodu velmi dynamicky roste oblast e-commerce. Až 70 % nákupů on-line je placeno přes lokální platební brány. Tyto platby jsou zpracovávány v oficiální měně CLP – chilské peso.

Kreditními kartami se provádí 65 % online plateb. Ukázaly se jako nejvhodnější způsob platby pro e-commerce z důvodu několika výhod spojených s tímto způsobem platby, autorizací v reálném čase, bezpečností a spolehlivostí. Kreditní karty jsou vydávány v rámci programů Visa, MasterCard a American Express.

Chilské platební metody podle podílu na trhu

Redcompra je Chilany velmi využívána jako možnost platby debetní kartou. Nabízí zákazníkům kartu s dvojím použitím, protože mohou platit pomocí PIN nebo prostřednictvím bezkontaktních karet. Transbank má na starosti zpracovávání všech transakcí debetních a kreditních karet, které dominují na chilském obchodním trhu.

Multicaja funguje jako hotovostní platba pro on-line nákupy, umožňuje zákazníkům bez kreditních karet nebo těm, kteří nemohou použít kreditní kartu k nákupu online, platit v kamenných provozovnách po celé zemi.

Zpracováno zahraniční kanceláří CzechTrade Santiago de Chile

Zpět na začátek

Další perspektivní obory v Latinské Americe:

• Teritorium: Chile
• Oblasti podnikání: Obchod | Software a ICT služby

Doporučujeme