Konsolidační balíček v dopravě: Zdraží mýto i dálniční známky

Od března 2024 zdraží v Česku roční dálniční známky. Zavedeny budou jednodenní kupony. Cena ročních známek stoupne na 2 300 korun (dnes 1500 korun). Zvýší se také mýtné pro nákladní vozidla, a to až o patnáct procent.

Konsolidační balíček vlády, který letos na podzim schválili zákonodárci, vstoupí v platnost od nového roku. Změny se dotýkají především daní či zaměstnaneckých benefitů, vládní legislativci ale nevynechali ani dopravu.

Ilustrační fotografie

Vyšší příjem z vysokorychlostního vážení pro obce, nižší pro kraje

Jaké změny nás tedy v příštím roce čekají? Od března 2024 dojde ke změně rozdělení příjmů z pokut uložených za přetížená vozidla. V současné době dostávají obce patnáct procent z vybraných sankcí, podíl se nyní zvýší na 30 procent.

Administrovat přestupky bude podle ministerstva dopravy pro obce výhodnější, dnes na tom mají minimální zájem.

Upravený konsolidační balíček bude platit od ledna 2024. Jaké změny přináší?

Tento podíl se naopak sníží u krajů, který je odvolacím orgánem proti rozhodnutí obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Dnes mají kraje 45 procent, od jara 2024 budou mít stejně jako obce. Zbytek (40 procent) zůstane příjmem vlastníka komunikace. I v tomto případě může jít o kraj, ale také o stát.

Vysokorychlostní vážení by mělo na konci příštího roku na dálnicích a silnicích prvních tříd zajišťovat třináct vah.

Roční dálniční známky podraží

Od března 2024 podraží dálniční známky. Cena ročních kuponů se zvýší na 2 300 korun (dnes 1500 korun). Ministerstvo dopravy informovalo, že toto navýšení odpovídá inflaci za posledních deset let, kdy poplatek zůstával stejný.

Stejně jako v dalších evropských zemích bude nově k dispozici jednodenní dálniční známka. Výše poplatku opět vychází z evropské směrnice, řidiči za den zaplatí 200 korun.

Desetidenní poplatek naopak klesne o čtyřicet korun na 270, měsíční se pak sníží o deset korun na 430.

Ministerstvo připravilo výzvu na podporu elektromobility. Pro podnikatele má připraveny 2 miliardy korun

Zvýší se mýtné. Kvůli ekologii

U mýtného bude sazba nově zohledňovat emisní třídu (CO2) vozidla v souladu s Pravidly EU pro výběr silničních poplatků (směrnice Euroviněta).

Ekologičtější vozidla budou mít nižší sazbu za takzvanou čtvrtou složku mýta. Ta představuje „náhradu nákladů vyvolaných produkcí CO2 při provozu vozidel“, sděluje Ministerstvo dopravy ČR.

V praxi se mýtné zvýší o deset až patnáct procent. Zvýšení mýtného by mohlo podle odhadů rezortu přinést do státního rozpočtu až dvě miliardy korun navíc. V současnosti se na mýtném vybere asi 13 až 14 miliard korun. Dopravci v té souvislosti varují, že přepravní služby zdraží a zvýšení cen se dotkne i všech koncových zákazníků.

red

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme