Právní předpisy a smlouvy ve Sbírce zákonů ČR – 5. týden 2024 (předpisy č. 15–19)

Ve Sbírce zákonů ČR bylo tento týden publikováno nařízení vlády o formátu a vzoru formulářového podání pro odvod z nadměrných příjmů. Ve Sbírce mezinárodních smluv ČR nebylo publikováno žádné sdělení MZV. Plné znění právních předpisů v PDF.

Přehled předpisů publikovaných ve Sbírce zákonů ČR

Dnem 1. ledna 2024 nahradila Sbírku zákonů a Sbírku mezinárdních smluv e-Sbírka, v níž společně najdete vyhlašované akty Sbírky zákonů a mezinárodních smluv. Nově proto místo odkazu na částku v PDF odkazujeme na jednotlivé předpisy v e-Sbírce, kde máte možnost stažení znění ve formátech PDF, DOCX a ZIP.

Předpisy vyhlášeny dne 2. 2. 2024

19/2024
Nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 27/22 ve věci návrhu na zrušení čl. 7 odst. 3 obecně závazné vyhlášky obce Tchořovice č. 2/2021, o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství

18/2024
Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 36/2023 Sb., o formátu a vzoru formulářového podání pro odvod z nadměrných příjmů

Komentář

Dne 2. února 2024 bylo ve Sbírce zákonů zveřejněno nařízení vlády, kterým došlo ke změně dosavadního formuláře pro hlášení zálohy na odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny za druhé odvodové období – kalendářní rok 2023 a úpravě nového vzorového vyúčtování odvodu z nadměrných příjmů za toto období (oba formuláře jsou přílohami nařízení).

Oproti předchozímu období se rozšiřuje okruh údajů sdělených poplatníkem (výrobcem elektřiny), které budou podléhat ověření auditorem (např. celkové tržní příjmy, celkový trop tržního příjmu, či nedoplatek nebo naopak přeplatek odvodu z nadměrných příjmů). Rozsah ověření probíhá postupem podle mezinárodního auditorského standardu ISAE 3000 a o typický audit se tak nejedná.

Povinnost odvést z nadměrného příjmu daň byla do českého právního řádu začleněna v souvislosti s vývojem cen energií v posledním čtvrtletí roku 2022 a činí 90% z nadměrných příjmů. Ty stanovuje energetický zákon v závislosti na zdroji, z něhož byla elektřina získána konkrétní stropovou částkou za 1 MWh. Správcem odvodů je Energetický regulační úřad.

Zpět na začátek

Předpisy vyhlášeny dne 1. 2. 2024

17/2024
Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 463/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci dodávaných na ztráty v distribučních soustavách a o kompenzacích poskytovaných na dodávku elektřiny a plynu na ztráty za stanovené ceny, ve znění nařízení vlády č. 214/2023 Sb.

Komentář

S účinností ode dne 2. února 2024 došlo ke změně dosavadního nařízení vlády upravujícího způsob stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci a o kompenzace poskytované na dodávku elektřiny a plynu na ztráty za stanovené ceny. Významnou změnou je stanovení konkrétního termínu pro podání žádosti o úhradu prokazatelné ztráty a přiměřeného zisku, a to do 20. února 2024.

To neplatí v případě nových žádostí, které obchodník s elektřinou nebo plynem podává po vyjádření pochybností o správnosti vyúčtování ze strany Energetického regulačního úřadu. Podání nové opravné žádosti bude mít současně vliv na žádost dříve podanou – ta se vyřizovat nebude.

Zpět na začátek

16/2024
Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 37/1992 Sb., o jednacím řádu pro okresní a krajské soudy, ve znění pozdějších předpisů

15/2024
Vyhláška k provedení zákona o preventivní restrukturalizaci

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Právo, právní služby

Doporučujeme