Česká firma vozí solární čerpadla do Afriky, pomáhají v oblastech bez elektřiny

Podnikatelku Květoslavu Havlínovou, která před osmi lety v Poděbradech založila obchodní společnost Virteco, zatěžuje rostoucí administrativa i zhoršující se vztahy mezi dodavateli a odběrateli.



Moderní technologie mění životy lidí nejenom ve vyspělých zemích, ale i v rozvojových státech. Na jejich šíření se podílí také česká společnost Virteco, která vyváží do Afriky solární čerpadla, která pomáhají místním lidem dostat se k vodě v oblastech bez elektrické energie.

„Studniční ponorná čerpadla na solární energii dovážíme druhým rokem. Zatím jsme jich dodali 7 kusů v různém provedení, podle požadavků na výkon a hloubku studny. Více než rok jsme hledali vhodného dodavatele, který by byl schopen a ochoten připravit celý systém dle našich specifických potřeb,“ vysvětluje Květoslava Havlínová, zakladatelka a majitelka společnosti Virteco sídlící v Poděbradech.

Nákup čerpadel financuje rozvojová organizace. „Samotná ponorná čerpadla vyrábí renomovaná zahraniční firma, kompletaci zajišťuje česká společnost, stejně jako montážní sloupy. Na tuzemském trhu tyto systémy nenabízíme. Vzhledem k vysokým vstupním nákladům a našemu podnebí by o ně nebyl zájem,“ konstatuje Květoslava Havlínová.

Jediná cesta k vodě

V Africe, kam je firma dodává, jsou jedinou alternativou ručnímu čerpání vody nebo používání elektrocentrály. Žádným z těchto náhradních řešení však nelze dosáhnout čerpání potřebného množství vody.

Společnost Virteco funguje jako obchodní firma. Kromě solárních čerpadel dodává do Afriky, konkrétně do Angoly, zemědělské potřeby a ruční nářadí. Důraz přitom klade na zboží vyrobené v České republice. Druhým oborem, na který se společnost zaměřuje, představuje prodej hraček a potřeb pro děti. Jednak přes velkoobchod, ale také přes e-shop koncovým zákazníkům. Obrat firmy dosáhl v roce 2015 15 milionů korun, vystačí si s jedním zaměstnancem na kancelářskou činnost, ostatní záležitosti řeší dodavatelsky.

Firma vznikla v únoru 2009. „Založení společnosti bylo logickým pokračováním v mé činnosti, kdy jsem tuto obchodní činnost od roku 2003 vykonávala jako osoba samostatně výdělečně činná – živnostník. Společnost s ručením omezeným jsem založila hlavně z důvodu zvyšujícího se objemu zakázek,“ vysvětluje Květoslava Havlínová.

Mohla přitom využívat svých předchozích zkušeností s vedením firmy a s administrativou. Pracovala jako jednatelka s.r.o., kde poznala svého současného největšího odběratele. „Na začátku bylo nejtěžší učinit rozhodnutí a začít podnikat. Také mi chyběly finanční prostředky na technické vybavení a zboží. Téměř dva roky jsem veškeré zisky vkládala zpět do firmy, abych měla prostředky na nákup dalšího zboží,“ popisuje Květoslava Havlínová svoje první zkušenosti.

Čím se společnost prosazuje před konkurencí? „Myslím, že naší předností je to, že žádná zakázka, objednávka pro nás není příliš malá. Vždy se snažíme vyřídit vše co nejlépe a s osobním přístupem. Nemáme žádné striktní předpisy, kterých se držíme, jsme pružní a reagujeme na specifická přání zákazníků,“ konstatuje Květoslava Havlínová.

I díky tomu obsadila loni první místo v soutěži „Ocenění českých podnikatelek“ v kategorii malá společnost. Podle Květoslavy Havlínové mají přitom ženy komplikovanější rozhodování, zda se pustí do podnikání. „Ženy mají stále zafixováno, že rodina a děti je to nejdůležitější a na víc už by nezbyl čas. Pokud však začnou podnikat, často zjistí, že mají na rodinu více času, protože si mohou svůj pracovní den rozvrhnout dle svých potřeb,“ vysvětluje Květoslava Havlínová.

Platby předem neakceptuje

Přitom některé vlastnosti žen jsou podle pro podnikání velmi užitečné. „Každý podnikatelský záměr, projekt potřebuje svůj čas a vyžaduje plné soustředění. A to my ženy umíme, plně se soustředíme na nějakou pracovní záležitost a přitom dokážeme psát s dětmi úkoly. Takže tato vlastnost je pro nás velkým pomocníkem při zvládání našich povinností,“ popisuje Květoslava Havlínová.

Společností, které ženy řídí, je přitom menšina. „Bohužel neznám moc firem, které žena řídí, ale k těm několika, se kterými spolupracuji, se ráda vracím. Ženy vkládají do své práce více emocí, lidského přístupu a pochopení. To oceňuji,“ zmiňuje Květoslava Havlínová.

Co jí naopak netěší, je vývoj podnikatelského prostředí v Česku. „Každopádně se vůbec nelepší a nezjednodušuje administrativní zátěž firem. Naopak se neustále mění povinnosti podnikatelů a celá situace je značně nepřehledná,“ upozorňuje Květoslava Havlínová.

Podle jejích zkušeností se rovněž zhoršují vztahy mezi odběrateli a dodavateli. „Možná je to špatnou platební morálkou ostatních odběratelů, že nás noví dodavatelé nutí platit stoprocentní zálohy na zboží, což nemohu akceptovat. Rizika by měly nést stejně obě strany,“ zmiňuje Květoslava Havlínová.

Na druhou stranu se podle podnikatelky zlepšily technické možnosti a dostupnost informací. „Firmy poskytují spoustu informací o svých produktech a službách na internetu, funguje sdílení dat a elektronická komunikace. To hodnotím pozitivně,“ shrnuje Květoslava Havlínová svoje podnikatelské zkušenosti.

Dalibor Dostál

Doporučujeme