EET: Bič na podnikatele, nebo krok správným směrem?

Je elektronická evidence tržeb účinným nástrojem proti daňovým únikům, nebo jen nesmyslnou šikanou podnikatelů ze strany státu? Na odpovědi se neshodnou ani ti, kterých se elektronická evidence tržeb osobně týká.

Ostrá slova zní ze strany některých podnikatelských svazů i samotných živnostníků, jiní zástupci zaměstnavatelů ale EET hodnotí střízlivěji. Objevuje se dokonce opatrný optimismus.

Skutečné dopady elektronické evidence tržeb na podnikatelské prostředí v Česku nedokáže nikdo odhadnout, na realistické hodnocení je příliš brzy. Neví se, co bude ještě potřeba změnit či vypilovat. „Nesmělý oscarový hrdina by evidenci tržeb v této fázi přirovnal k bonboniéře. Nikdy nevíte, co ochutnáte,“ trefně shrnuje týdeník Euro.

Bábek: Je to odporné udávání

Jako by EET stvořil sám Satan. Tak reaguje na novinku z dílny ministerstva financí předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek. Podle Bábka vrší ministr financí Andrej Babiš „hromady lží, aby mohl donekonečna chválit své dílo“.

„V případě EET jde o anonymní udávání, které je odporné a v normální společnosti nemá místo. Stát by neměl tuto zvrácenost podporovat. Hlavním benefitem malého podnikání je nezávislost. Malí a střední podnikatelé se chtějí jen slušně uživit a hlavně nenechat si do ničeho mluvit – chtějí být nezávislí. A to jim stát bere,“ tvrdí.

Šéf asociace podnikatelů a manažerů nešetří podnikatelské svazy a organizace, jež podle něj místo boje s vládou preferují vyjednávání a vyjadřují ochotu ke kompromisu.

Smířlivější tón zvolily od počátku především Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP), Hospodářská komora (HK ČR) či Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). „Pánové Dlouhý a Havlíček se vyjadřovali stejnými slovy jako Andrej Babiš, až často člověk nepoznal, za koho vlastně mluví. Za podnikatele, nebo za ministerstvo financí? Nevím, jestli si uvědomují, jak poškodili své jméno u malých podnikatelů a živnostníků, kteří především od těchto dvou organizací čekali zastání,“ rozčiluje se Bábek.

Vstali noví bojovníci?

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR) Karel Havlíček kritiku odmítá. Vyhrocená debata a hysterie kolem zavádění EET se mu nelíbí. Z běžného nástroje, který funguje ve více evropských zemích, se prý stává zbraň v ideologickém boji. „Držme se faktů a ne emocí. Zbytečně stavíme zdi, které lidi rozdělují,“ varuje.

„EET dnes – podobně jako další kontroverzní témata – rozděluje společnost, a to paradoxně více než samotné podnikatele,“ dodává.

Černobílé vidění nahrává těm, kteří nehledají věcnou podstatu problémů. „Výše zmíněné svazy zdaleka nemají stejný názor na vše spojené s EET, ale od počátku pracovaly a vyjednávaly podmínky, a i když se dodnes neshodneme ve všem, nakonec se dojednal kompromisní režim, který právě malé firmy zatíží nejméně, na rozdíl od jiných evropských států,“ domnívá se Havlíček.

„Pro většinu tuzemských malých a středních podnikatelů není EET hlavní téma, vůbec totiž neobchodují na bázi hotovosti. Asi třetiny firem se skutečně dotkne. Část je pro a část proti, ale ani u této skupiny to není obvykle hlavní téma. Podle mého soudu podnikatelé aktuálně řeší mnohem důležitější věci. Hospodské více trápí růst ceny surovin, výčepy v obcích zase vylidňování venkova a úbytek zákazníků, oprávněně je štvou všechna povolení, kontroly,“ říká.

Připojení na internet nebo cena pokladny či tiskárny zřejmě nebude u většiny důvodem k ukončení činnosti, přesto hospod a restaurací na přelomu roku v Česku ubylo. Andrej Babiš si sice rozjezd první fáze (podnikatelé nabízející ubytování a stravovací služby) pochvaluje, po zavedení EET ale skončily stovky podniků zejména na vesnicích.

Podnikatele nezradili

„Elektronickou evidenci ano, ale…“ zaznívá od počátku z Hospodářské komory. EET-ano-ale.cz je ostatně název webových stránek HK ČR, které mají podnikatele provést všemi nástrahami nového systému.

Prezident komory Vladimír Dlouhý dokonce v létě objížděl tuzemské hospody, aby se dozvěděl, co podnikatele trápí a jak jsou na EET připraveni. Slova, že HK ČR podnikatele a živnostníky zrazuje, odmítá. „Od počátku jsme stáli za podnikateli a kritizovali postup vlády při zavádění EET, kdy u podnikatelů převažovala nejistota. Ta byla a je největším problémem,“ prozrazuje.

Podrobnosti čtěte ve speciálu EET – elektronická evidence tržeb na BusinessInfo.cz.

Dlouhý kritizoval pozdní vydání metodiky k EET, stejně jako bizarní pokusy o zavádění výjimek na poslední chvíli. Komora se loni snažila dohodnout s vládou na odkladu EET o jeden až dva měsíce. Šéf HK ČR dlouhodobě prosazuje, aby stát kvůli evidenci snížil daně a odvody státu na zaměstnance.

EET nezatíženou výjimkami podporuje také Svaz obchodu a cestovního ruchu. Ani jeho předsedkyně Marta Nováková si nemyslí, že by byla EET ideální, ministerstvo financí ale hájí.

Jakub Procházka

Doporučujeme