Firmám se nedaří obsadit volná místa pracovníky z ČR. Zájem o pracovní síly z Ukrajiny proto roste

Tiskaře, svářeče, zámečníky, kuchaře, obráběče kovů, lisaře umělých hmot, řidiče, ale i opraváře praček, švadleny nebo šičky v současnosti poptávají firmy prostřednictvím Hospodářské komory ČR na Ukrajině. Dle posledních údajů ČSÚ zaměstnavatelé postrádají skoro 140 tisíc lidí, Hospodářská komora ČR se proto obává, že kapacita projektu na zaměstnávání i středně a nízkokvalifikovaných pracovních sil z Ukrajiny nebude dostatečná.

„Na Úřadu práce poptáváme kolem 50 volných pozic. Situace na trhu práce ve strojírenství je bohužel taková, že chybí nejenom kvalifikovaní, ale i nekvalifikovaní pracovníci. Také vzhledem k tomu, že máme vazby na Ukrajinu prostřednictvím dceřiné společnosti, jsme přistoupili k tomuto řešení,“ vysvětluje Alena Štefaníková z firmy TVD – Technická výroba, která se zabývá kovovýrobou a CNC zpracováním plechů. Firma zaměstnává na 500 lidí. Akutní nedostatek svářečů v ochranné atmosféře a strojírenských dělníků na zpracování plechu musí řešit přijímáním zaměstnanců z Ukrajiny. Hospodářské komoře ČR poslala za měsíc a půl dokonce už třetí žádost.

Prvních 30 českých firem nabídlo prostřednictvím Hospodářské komory ČR zaměstnání téměř 150 Ukrajincům. Kvůli nedostatku pracovních sil musí firmy odmítat zakázky, hlásí stovky zaměstnavatelů Hospodářské komoře. Ta proto nedávno posílila projekt zaměstnávání Ukrajinců a firmám umožnila využívat k vyřizování žádostí o nízko a středněkvalifikované zaměstnance z Ukrajiny také krajské hospodářské komory.

Zaměstnavatelé musí nejprve neobsazené pracovní místo nabídnout prostřednictvím Úřadu práce občanům ČR. Až tehdy, jakmile nebude volné pracovní místo ani po 30 dnech obsazené, bude pozice zařazena do centrální evidence volných míst pro zaměstnaneckou kartu, a tudíž jej bude možné nabídnout i uchazečům z Ukrajiny.

Více informací naleznete na webu Hospodářské komory. V rámci projektu může být vyhověno až 5000 žádostem ročně. „Situace na trhu práce ale naznačuje, že taková kvóta nebude dostatečná,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme