Krize na Ukrajině dopadne na českou ekonomiku přímo

O závěrech studie dnes informoval deník E15, který mimo jiné citoval analytika Bisnode Michala Řičaře: „Probíhající nepokoje na Ukrajině ovlivňují celou Evropskou unii, minimálně tím, že se negativně vyvíjí cena vstupů v podobě ropy a zemního plynu. Byť se na první pohled z oficiálních statistik nezdá, že by Česko a Ukrajina byly spolu významně ekonomicky propojeny – export i import je minimální, z mikropohledu vnímáme, že v ČR je téměř 11 tisíc právnických osob s ukrajinskými majiteli.“

Podle dat Bisnode je také největší počet pracujících cizinců v ČR je ukrajinského původu. Významná vnitrostátní nestabilita na Ukrajině proto jistě negativně ovlivní i ratingy firem s ukrajinskými vlastníky, neboť tyto firmy podléhají zvýšenému riziku, stresu. Zdražování vstupů pak povede celkově ke snížení výkonnosti ekonomiky, a to jak české, tak evropské.

„Můžeme tedy celkově očekávat, že se nás ukrajinská krize dotkne ve dvou rovinách – v podnikatelském prostředí, v důsledku velkého počtu firem s ukrajinskými vlastníky; a v makroekonomickém prostředí, které se na určitý čas utlumí tak, jak se postupně zvýší cena ropy a plynu v reakci na probíhající nepokoje,“ cituje dále Řičaře deník E15.

Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode ovlivní současná situace na Ukrajině českou ekonomiku přímo, a to hned ve dvou rovinách. Česko-ukrajinské vazby jsou prý totiž větší, než se na první pohled zdá.



Z časového hlediska je podle analytika velký otazník nad délkou a tedy rozsahem dopadů. „Lze usuzovat, že ukrajinská reforma bude na delší dobu, ovšem dopady do evropské ekonomiky by neměly být dlouhodobější, jedná se tedy o krátkodobý šok, který postupem času odezní s tím, jak se situace postupně stabilizuje“.

Fakta o česko-ukrajinských vazbách

– 10 801 českých firem má ukrajinské vlastníky, jednoznačně převažují fyzické osoby
– majetkový podíl v českých společnostech má zhruba 53 000 ukrajinských subjektů
– ukrajinští majitelé českých firem upsali v tuzemských společnostech základní kapitál v celkové výši 2,43 miliardy korun
– v Česku podniká 38 105 ukrajinských živnostníků
– stovky českých firem mají dceřiné společnosti na Ukrajině (např. ČEZ, Hamé, ALTA Invest, Phoenix-Zeppelin, RD Rýmařov, ČKD Elektrotechnika
– počet českých firem, které exportují na Ukrajinu se pohybuje v řádech jednotek tisíc
– rating Ukrajiny je podle Dun & Bradstreet na úrovni DB6b, tedy velmi vysokého rizika návratnosti investice
Zdroj: Bisnode a E15

 

Deník E15 upozorňuje, že obdobně ostražitá je k situaci na Ukrajině i česká Asociace exportérů. Napjatá situace na Ukrajině se může v horizontu dvou až třech měsíců velmi citelně dotknout českého hospodářství, a to zejména nedostatkem surovin a ropy, ale i zmařením investic, varují exportéři.

Hlavní problémy podle nich nemusí způsobit přímý pokles vývozu českých firem do země v krizi, ale hlavně riziko vzniku nepřímých škod, například z nerealizovaného importu ukrajinské železné rudy. Z 23 miliard korun loni dovezeného zboží totiž tvořily suroviny a zejména železná ruda zhruba 13 miliard korun. „Znamenalo by to ohrožení celého českého průmyslu, obzvláště automobilového,“ vysvětlil místopředseda asociace Otto Daněk.

• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme