Nový operační systém výrazně snižuje efektivitu práce, stěžují si malé firmy

Softwarové společnosti často „vylepšují“ své produkty, jen aby vyvolaly umělou poptávku po novém zboží. Odlišné nastavení nových verzí softwaru přitom často uživatelům zpomaluje práci. Obávají se proto dalších změn po „povinném“ zavedení Windows 10.



Operační programy pro počítače se každých několik let obměňují. Zejména pro malé firmy a živnostníky přitom každý nástup nové verze operačního systému (OS) znamená pokles efektivity jejich práce.

Na rozdíl od velkých firem, které mají samostatná IT oddělení, se totiž musí lidé v malých firmách prokousat všemi změnami sami. A přestože operační systém stojí několik tisíc korun, kupují v podstatě zajíce v pytli, protože na různá úskalí provozu nového systému přicházejí až po jeho spuštění a zákaznická podpora operačních systémů je prakticky nulová. Respektive sestává z internetové nápovědy na nejčastější otázky, kde se složitější problémy řeší jen těžko.

Zkušenosti živnostníků ukazují, že změna operačního systému dokáže ovlivnit podnikání na několik měsíců. „Živím se analýzou dat a moje práce spočívá v otvírání, zpracování a rychlém uložení velkého množství dokumentů. Dokumenty proto musím mít dobře utříděné, hledat mezi nimi a být schopen rychle otevřít ten správný,“ vysvětluje podnikatel, který si nepřál být jmenován.

Vloni v lednu mi pár měsíců po záruce odešel notebook, kde byly instalovány Windows 7. Proto jsem musel hned koupit nový, kde byly instalovány Windows 8.1. V nich je však natolik odlišná práce s tříděním dokumentů, že můj výkon je od té doby nižší o deset až dvacet procent,“ stěžuje si podnikatel.

Třídění postrádá logiku

„Ve starším systému fungovalo otvírání souborů logicky. Při nastavení ,Podle data´ se mi nejvýše zobrazily adresáře s nejnověji zpracovávanými soubory. Nyní se však nejvýše zobrazí balastní soubory, s nimiž jsem třeba několik měsíců nepracoval, a adresáře se zobrazí až pod nimi. Čili zatímco dříve mi otevření potřebného souboru trvalo dvě vteřiny, nyní je to osm, dvanáct vteřin,“ popisuje podnikatel.

A nezdá se, že řešení problému, které nabízí Microsoft, by při každodenním intenzivním provozu mohlo ztracený čas ušetřit.

Ve Windows je celá řada cest, jak mít důležité složky vždy k dispozici, například mezi ně patří seznamy odkazů, dostupné na kliknutí pravým tlačítkem myši na ikonu Průzkumníka souborů, nebo možnost přidávat si často používané složky do seznamu Rychlý přístup v Průzkumníku souborů,“ říká Petr Klement, manažer divize Windows ve společnosti Microsoft. Pro vyhledávání naposledy použitých souborů to však řešení není.

Další problém, který ve Windows 8.1 snižuje pracovní výkon, je hledání v počítači a emailech. „V analyzovaných dokumentech a v emailech velmi často hledám podle klíčových slov. Jednou za čas se však všechny soubory v počítači indexují a vyhledávání nefunguje. Ve starší verzi Windows to trvalo třeba den či dva, což se dalo přežít. V současné verzi Windows však indexace běží i déle než týden, což znamená, že po celou dobu nejsem schopný najít některé klíčové dokumenty nebo emaily,“ konstatuje živnostník.

Velké firmy se změnám vyhnou

Vadí mu hlavně nevyzpytatelnost procesu. „Spustí se bez jakéhokoliv varování. Opakovaně se mi stalo, že k tomu došlo v době, kdy jsem měl odevzdat důležitou zakázku, kterou jsem však nebyl schopen dokončit. Bez možnosti hledání je velká část mé práce mrtvá a nedohledatelná,“ dodává.

Ani v tomto případě rada z Microsoftu neslibuje vyřešení problému. „Indexování probíhá ve Windows průběžně. V uživatelském rozhraní je možnost index znovu sestavit,“ reaguje Petr Klement. Zda je možné indexování přerušit nebo odložit ale neporadil.

Velké firmy se na potíže s operačními systémy dokáží připravit lépe. „KPMG zásadně neinstaluje, zejména z bezpečnostních důvodů, poslední verze Windows. Používáme takzvanou globální instalaci, což je upravená verze Windows s přesným nastavením některých parametrů a s velkým důrazem na bezpečnost,“ vysvětluje Otakar Hora, partner KPMG v oddělení Auditu.

„Tyto požadavky jdou zpravidla daleko nad rámec konfigurace u běžných uživatelů. V současnosti je naše globální instalace odvozena od Windows 7, plány na další verzi jsou ve stádiu zahájených projektů, ale bez bližšího realizačního harmonogramu,“ dodává Otakar Hora.

Nové Windows přijdou samy

Malé firmy a živnostníci se na základě zkušeností s obtížným přechodem na nové verze operačního systému obávají nástupu Windows 10. Microsoft totiž zintenzivňuje tlak na uživatele Windows 8 a Windows 7, aby přešli právě na nové „desítky“.

Od nového roku tak Microsoft změní označení updatu na Windows 10 ve službě Windows Update na doporučenou aktualizaci. Uživatelům s povolenými automatickými aktualizacemi se tím pádem Windows 10 stáhnou do počítače a zahájí se jejich instalace.

Podle Microsoftu se však firmy a živnostníci nemusejí nedobrovolného přechodu na novou verzi operačního systému obávat. „Windows 10 adresuje zpětnou vazbu od uživatelů systémů Windows 8.1 a Windows 7. Díky návratu nabídky Start a dalším optimalizacím v uživatelském rozhraní ve Windows 10 je přechod ze starších systémů Windows pro uživatele snadný. Povědomé rozhraní a koncepty ovládání jsou k dispozici tak, jak jsou uživatelé zvyklí,“ konstatuje Petr Klement.

„Windows 10 také změnil svůj životní cyklus – je poskytován jako služba. Pro uživatele to znamená, že po dobu podporované životnosti zařízení budou neustále dostávat aktualizace systému, nejen bezpečnostní, ale i funkční vylepšení. Vždy se bude ale jednat o aktualizaci stávajícího systému Windows 10, ne o zcela nový a jiný systém. Odpadá tak potřeba seznamovat se se zásadními rozdíly, jak to bývalo u dřívějších verzí,“ zdůrazňuje Petr Klement.

Vzhledem k silné pozici, jakou Windows mezi operačními systémy má (91 procent), je možnost přechodu na alternativní systém spíše teoretická. Podíl operačního systému X od Applu je zhruba 6,74 procent a Linuxu kolem 1 procenta. Především Linux zůstává spíše nástrojem pro odborníky. Navíc přechodem na něj by podnikatelé ztratili další čas nutný na adaptaci práce v novém prostředí.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme