Podnikatelský inkubátor v Bengalúru otevírá Čechům dveře do Indie

Obchodní a investiční spolupráce mezi českými a indickými podnikateli má zelenou. České firmy úspěšně dobývají druhý největší trh světa především v lehkém strojírenství, odpadovém hospodářství, leteckém, obráběcím průmyslu a zdravotnictví.

V průmyslové zóně osmimilionového Bengalúru vybudovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) první privátní inkubátor pro tuzemské podnikatele. 

Jeho činnost byla zahájena u příležitosti mise českých podnikatelů do Indie, kterou AMSP ČR uspořádala v minulých dnech a na které si zástupci firem dojednali řadu zakázek s indickými partnery.

Inkubátor nabízí v moderních kancelářích kompletní právní, účetní, marketingový a obchodní servis a další zázemí s garancí českého velvyslanectví. AMSP ČR projekt zorganizovala za podpory indického partnera Pushpak, tuzemské společnosti LIKO-S a agentury CzechTrade.

Státní agentura pro podporu exportu je také jedním z prvních nájemníků inkubátoru. Jeho služby začala využívat kromě firmy LIKO-S společnost Tatra Trucks. Během mise se na angažmá dohodly i firmy Brano Group, HTP, Beznoska nebo Metaliko.

Ve stopách projektu Meohub

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR v Indii navazuje na úspěšný projekt Meohub, který připravila před dvěma roky společně s Meoptou pro naše podnikatele v New Yorku.

Česká ambasáda, AMSP ČR, CzechTrade, a indický partner připravili pro tuzemské firmy zajímavý program.

„Od návratu se jím intenzivně zabýváme. Mise nám otevřela dveře a nabídla nové příležitosti. S indickým partnerem spolupracujeme čtyři roky a vyplácí se to. Nyní zpracováváme projekt postavení menšího výrobního závodu LIKO-S India, kde zavedeme výrobu příček pro indický trh a postupně výrobu svařovaných dílců pro technologické linky,“ uvádí majitel rodinné firmy roku LIKO-S Libor Musil, který stál za zrodem inkubátoru a finančně jej podpořil.

„Inkubátor potvrzuje kreativitu českých firem a jejich schopnost jít daleko za hranice naší země. Je to úžasná myšlenka, která vychází přímo od podnikatelů. Ještě více mě těší, že je to platforma zejména malých a středních firem,“ doplňuje velvyslanec ČR v Indii Milan Hovorka.

Podle Hovorky už dávno neplatí, že mají v Indii šanci uspět pouze velké společnosti. „Je skvělé, že se Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR rozhodla po Spojených státech vybudovat podobný projekt i v Indii, inkubátor má naši plnou podporu a rádi tam budeme směřovat naše podnikatele.“

Data ukazují růst exportu i investic

Asociace malých a středních podniků a živnostníků společně s Komerční bankou předložila analýzu rozvíjejících se obchodních a investičních aktivit mezi ČR a Indií.

Aktuální data, která shrnují spolupráci mezi českými a indickými podnikateli, jsou velmi příznivá. Růst exportu z ČR do druhé největší asijské země se meziročně zvýšil o 13,3 %.

Více než třetinu našeho exportu do Indie realizuje Česko ve strojírenství, dalších 19 % v automobilovém průmyslu. Česká republika se s podílem 42,6 % navíc stala suverénním šampionem mezi zeměmi Visegrádské skupiny. Polský export představuje v rámci V4 36,2 %, maďarský 16,6 % a slovenský 4,6 %.

Slibným tempem roste rovněž import z Indie. Zatímco celkový dovoz ze všech zemí do ČR stagnuje, růst importů z Indie oproti loňsku stoupl o 7,9 %. 

Havlíček: Indie je žádanou nevěstou

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl k tomu uvádí: „Oceňujeme výběr lokality. Vždyť Bengalúru se právem označuje jako Silicon Valley Indie. Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s dalšími rezorty a podnikatelskými sdruženími dlouhodobě aktivně podporuje působení českých firem na indickém trhu formou organizace oficiálních účastí, podnikatelských misí i kontaktů na vysoké úrovni.“

Začíná se zvyšovat také počet tuzemských investorů v Indii. Celkový objem přímých českých investic do základního kapitálu už překročil miliardu korun. V Indii začínají investovat české středně velké subjekty, které zde vytvářejí montážní nebo menší výrobní základny.

„Indie patří bezesporu mezi nejperspektivnější země světa. Ještě důležitější je to, že náš průmysl tam má velmi dobré jméno. To ale bohužel k úspěchu nestačí. Indie začíná být žádanou nevěstou, a pokud nebudeme mimořádně aktivní, nemáme šanci na tamním trhu uspět. Inkubátor je pro nás v tuto chvíli prvním krokem, naším cílem je vybudovat během krátké doby první český park, který poskytne zázemí daleko větší komunitě našich podnikatelů v Indii,“ shrnuje předseda AMSP ČR Karel Havlíček.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme