Podnikatelům skončí cestování kvůli přehlášení vozidla, výhrady k registru však mají dál

Ani s navrženou podobou zákona nejsou firmy spokojené. Podmínka přítomnosti obou aktérů převodu na úřadě podle nich podniky a živnostníky příliš zatěžuje. Komplikace je to také pro autobazary.



Jedna z velkých absurdit české legislativy už před sebou nemá dlouhé trvání. Skončí současný stav, kdy zatím při každé změně v registru vozidel musí nový vlastník osobně přijet na úřad v místě bydliště či sídla předchozího majitele.

Především pro podnikatele, kteří nemají času nazbyt, jde o velmi stresující povinnost. Firmy, které kupují ojeté vozidlo z opačného konce republiky, totiž kvůli přeregistraci musí vyslat odpovědného pracovníka. Ten tím nezřídka ztratí i celý den. 

Vůz převede kterýkoliv větší úřad

Ministerstvo dopravy nyní slibuje, že nepovedenou úpravu zruší. Od poloviny příštího roku již nebude nutné při provádění změn v registru vozidel chodit na úřad v místě bydliště či sídla firmy, ale bude možné je provést na jakémkoliv úřadě obce s rozšířenou působností. Bez ohledu na to, zda tam má žadatel místní příslušnost.

Vyplývá to z novely zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, která by měla začít platit 1. července 2016 a měla by majitelům aut zjednodušit kontakt s úřady v souvislosti s prováděním jakýchkoliv úkonů v centrálním registru vozidel. Mezi ně patří nejen změna vlastníka registrovaného vozidla, odhlášení či vyřazení vozidla v případě jeho likvidace, ale například i žádost o výpis údajů z tohoto registru.

Zákon už od ledna registraci zjednodušil, lidé nicméně museli v některých případech kvůli přihlášení auta cestovat daleko na místo, kde bylo dosud vozidlo registrované. Chtěl jsem proto umožnit provedení změn na kterémkoliv úřadě, aby motoristé měli administrativu co nejjednodušší,“ říká ministr dopravy Dan Ťok. Materiál již schválila vláda, nyní čeká na projednání v Parlamentu.  

Ani po nové úpravě však podnikatelé nejsou s navrhovaným zněním zákona zcela spokojení. „Hospodářská komora ČR tuto změnu vítá. Na druhou stranu považuje nový systém zápisu změny registrace vozidla za komplikovaný a nepraktický, neboť zakotvuje povinnost obou vlastníků vozidla, jak původního, tak nového, se dostavit na příslušný úřad společně,“ upozorňuje Miroslav Diro z oddělení vnějších vztahů Hospodářské komory.

„Zákon v ustanovení § 8 odst. 3 umožňuje zastoupení na základě plné moci, avšak tato musí být podle § 8 odst. 6 opatřena úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným elektronickým podpisem. Tento požadavek celý proces prodraží a v neposlední řadě také výrazně zkomplikuje, neboť převést vlastnictví, opatřit úředně ověřenou plnou moc, podat žádost a dostavit se na obecní úřad během desetidenní lhůty, se v případě státních svátků a dnů pracovního klidu jeví jako takřka nemožné,“ doplňuje Miroslav Diro.

Jaké dokumenty je třeba přiložit k žádosti o přepis:

  • technický průkaz a osvědčení o registraci,
  • protokol o evidenční kontrole (max. 14 dní starý),
  • zelenou kartu,
  • plnou moc k zastoupení při podání žádosti s úředně ověřeným podpisem,
  • doklad totožnosti.


Společná návštěva zůstává

Podle ministerstva se však nadále počítá s tím, že prodávající a kupující nebudou chodit na úřad zvlášť. To podle resortu zabraňuje takzvaným polopřevodům, při kterých původní majitel auto odhlásil, ale nový je na sebe dosud nepřevedl.

Právě kvůli tomu je od ledna letošního roku nutná jediná společná žádost dosavadního a nového vlastníka. Zmizel tak prostor pro to, aby odhlášená vozidla zůstala ve „vakuu“ bez následného přihlášení.

Novelu přitom kritizovali také prodejci ojetých vozidel, protože jim komplikuje situaci. Pokud totiž nakoupený automobil neprodají dalšímu zákazníkovi do deseti dní, čeká je návštěva úřadu spolu s původním majitelem. Případně nutnost vyřízení notářsky ověřené plné moci. Podle šéfa Asociace prodejců použitých automobilů Petra Přikryla to je velký problém především pro autobazary z menších měst, kde mají daleko ke stanicím STK i k notáři.

Přikryl varoval, že až 15 procent obchodníků s ojetinami může během letošního roku skončit. Zda byl tento odhad reálný, ukáží až statistická data.

Dalibor Dostál

• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme