Solární elektrárny montují až ve Velké Británii, která vsadila na obnovitelné zdroje

Bezpečnost dopravy je hlavní oblast, již se od roku 1998 zabývá českobudějovická společnost Kaska. „V minulosti jsme se věnovali více dopravnímu značení. Dopravní značky jsou v ČR již zhruba od roku 2007 vyměněné za reflexní a mají poměrně dlouhou trvanlivost, není jich tedy zapotřebí vyměňovat takové množství jako před deseti lety, proto se orientujeme více na svodidla,“ vysvětluje jednatel společnosti Václav Kaska.

Zkušenosti s fotovoltaickými elektrárnami získala českobudějovická společnost Kaska v rámci českého solárního boomu. Poté, co v Česku perspektivní obor odstavily zásahy politiků, je pak mohla využít v jiných zemích EU, v poslední době především v Anglii.



Václav Kaska, společnost KaskaSvodidla se totiž nyní naopak instalují ve větší míře než dříve a modernizují se. „Na silnicích je více aut, jsou těžší a rychlejší, platí nové evropské normy a je třeba vylepšit bezpečnost silnic. Svodidla tvoří něco okolo poloviny našeho podnikání,“ dodává Václav Kaska. Společnost se v poslední době podílela hlavně na rekonstrukci dálnice D1, ale samozřejmě i na mnoha dalších silničních úsecích v celé České republice.

Kromě hlavního výrobního programu se Kaska zaměřila také na konstrukce pro fotovoltaické elektrárny. „Asi před sedmi lety nás oslovovali první zákazníci na zatloukání sloupků nosných konstrukcí pro fotovoltaické elektrárny. Měli jsme stroje, takzvaná beranidla, a zkušenosti. Zpočátku jsme tomu nevěnovali větší pozornost, ale postupem doby se ukázalo, že se jedná o zajímavou příležitost,“ zmiňuje Václav Kaska.

Kvůli novému oboru podnikání musela společnost investovat do strojního vybavení. Koupila čtyři samochodná pásová beranidla. Ta využívá jak na montáže svodidel, tak na beranění sloupků solárních elektráren. „Protože jsme měli dlouholeté zkušenosti s montážemi kovových konstrukcí a s montážními pracemi na staveništích všeobecně, časem jsme přibrali další činnosti na fotovoltaických elektrárnách, jako montáže celé konstrukční části. Dnes provádíme kompletní mechanické montáže velkých solárních parků po celé Evropě,“ konstatuje Václav Kaska.

S montážemi solárních elektráren firma prorazila i do zahraničí, především do Německa. Zaměřuje se pouze na export služeb, nikoliv materiálu. Tím je sice obratový objem exportu nižší, zato bezpečnější.

Kaska

Londýn vsadil na zelenou energii

Loni firma se svými službami uspěla ve Velké Británii. K tomu výrazně přispěla také její spolupráce s vládní agenturou CzechTrade. „Zahraniční kancelář CzechTrade Londýn zařadila na začátku roku 2014 mezi své prioritní obory obnovitelnou energetiku. Důvodem tohoto kroku byla až překvapivá orientace současné konzervativní vlády na zelené technologie, které byly do té doby ve Spojeném království s výjimkou energie větrné opomíjeny,“ vysvětluje Martin Macourek, vedoucí zastoupení CzechTrade v Londýně.

„Naším cílem bylo mezi českými exportéry zvýšit povědomí o nových možnostech ve Velké Británii a o dotačních titulech s nimi souvisejících. Důraz byl vzhledem k silným stránkám českých řešení kladen zejména na oblast fotovoltaiky a topenářství. V prvním případě se postupovalo spíše cestou individuálních asistencí, v druhém případě cestou networkingových akcí,“ doplňuje Martin Macourek.

Kaska, solární elektrárnaPodle jeho slov si společnost Kaska včas uvědomila potenciál britského trhu a navázala kontakt se zahraniční kanceláří CzechTrade Londýn, která poskytla poradenství ohledně registrace pro české montážní pracovníky v UK včetně zajištění průzkumu trhu.

„Byla tam tržní příležitost, a je to stabilní země. Británie má nedostatek elektrické energie, obnovitelné zdroje tam nyní zažívají veliký rozmach. Když je špatné počasí, fungují jim větrné elektrárny, když je hezky a nefouká tolik vítr, dorovnávají to slunečními elektrárnami,“ popisuje Václav Kaska, proč se jeho společnost rozhodla vstoupit na ostrovní trh.

Tamní zdroje jsou navíc limitované, proto sází na obnovitelnou energii. „Zkusili jsme to a povedlo se. Štěstí přeje připraveným, kteří musí mít reference, zkušenosti, znalosti jazyka, strojní vybavení a podobně,“ dodává Václav Kaska.

„Firmě jsme poskytli detailní informace o registraci jejich pracovníků. Zároveň jsme jí potvrdili fakt, že britské teritorium vykazuje řadu nedostatků, pokud jde o kvalitní montážní firmy s patřičnými zkušenostmi z oblasti solární energetiky,“ popisuje Martin Macourek.

Pomáhají i byznys salonky na ambasádě

Český podnik si podporu londýnského zastoupení CzechTrade pochvaluje. „V Británii mají vysoké požadavky na bezpečnost práce, různé certifikace, a také je to trochu kulturně a podnikatelsky odlišné prostředí. Je velmi složité získat si důvěru zákazníka, aby vám věnoval při prvotním kontaktu alespoň minutu svého času. Jsme pro některé firmy hendikepováni tím, že pocházíme z jim téměř neznámé země v centrální a východní Evropě,“ vysvětluje Václav Kaska.

Záštita vládní organizace pro podporu exportu, včetně jednání v prostorách české ambasády v centru Londýna, firmě velmi pomohla, stejně jako asistence zástupce CzechTrade na britských veletrzích. Na základě této spolupráce získala společnost Kaska v Británii v letech 2014 a 2015 několik zakázek.

Prvotní asistence CzechTrade Londýn generovala natolik povzbudivé výsledky, že si společnost Kaska objednala návaznou individuální zakázku – ověření zájmu o službu – s cílovou skupinou velkých hráčů v oblasti fotovoltaiky napříč britským a evropským trhem. Výsledkem bylo setkání s jednou z největších britských společností v oboru, což by firmě Kaska mělo přinést významné exportní zakázky v letošním roce. Kromě toho společnost uzavřela několik velkých zakázek, jen v lednu letošního roku pro pět britských projektů. Za loňský rok se britský trh podílel na tržbách firmy zhruba z poloviny.

Kaska si vysloužila ocenění tamních zákazníků. „Jedná se o jednoho z nejlepších subdodavatelů. Je zřejmé, že kvalitní české společnosti dokážou nabídnout konkurenceschopné výkony. Neprofilují se zdaleka jako nízkonákladové, přesto však ve srovnání se západoevropskými dodavateli zaujmou vyváženým mixem ceny a kvality,“ tlumočil Martin Macourek zkušenosti jedné z anglických firem s českým dodavatelem.

„Je zde tlak na kvalitu, cenu a dodržení slibů. Teprve když ukážete, že umíte, jsou přátelští. Oceňují zručnost, kterou naši lidé stále ještě mají. Jednání před uzavřením smlouvy je formální a náročné na znalost angličtiny a investice do systému bezpečnosti práce, pojištění, certifikace a podobně,“ popisuje Václav Kaska svoji zkušenost z britského trhu.

Pracovní zvyklosti na ostrovech se přitom v mnoha věcech liší od těch českých. „Vše je svázáno pravidly. Vycházejí z toho, že lidé na pracovištích nemají co vymýšlet, od toho jsou jiní. Někteří zákazníci si také mysleli, že si najmou zahraniční firmu jako námezdní pracovní sílu a předpokládají, že nám musí vše vysvětlovat. Pak bývají překvapeni, že mnohdy máme v oboru více zkušeností než oni,“ dodává Václav Kaska.

 

Ode zdi ke zdi

Firmě export pomáhá pokrýt výpadky na tuzemském trhu, kde jsou jak dopravní stavby tak solární elektrárny pod silným vlivem zásahů politiků. „Zrovna v době propuknutí krize v silničním stavitelství byl boom fotovoltaiky v České republice, další rok pak na Slovensku. To nám hodně pomohlo,“ konstatuje Václav Kaska.

Je veliká škoda, jak u nás fotovoltaika dopadla. Mohlo to být svébytné průmyslové odvětví s obrovským exportním potenciálem. České firmy měly know-how a lze říci, že byly před mnoha cizinci napřed,“ podotýká. V oboru silničního stavitelství by se podle něj měla vylepšit hlavně veřejná správa a zprůhlednit veřejné zakázky. „Což je v době internetu snadné, stačí jen chtít,“ je přesvědčen Václav Kaska. Kromě toho by bylo třeba stanovit jasná pravidla i pro technologie a objemy nákupů.

V oboru fotovoltaických elektráren podle něj Česko zabíhá do extrémů. „Jednou jsme měli nejvyšší výkupní ceny na světě, veliký boom, a pak najednou ze dne na den zákaz celého oboru. V zahraničí jsme na takto extrémní přístup nenarazili, i když boom a následné ochlazení trhu bylo i v jiných státech Evropské unie,“ porovnává Václav Kaska.

Obraty politiků o sto osmdesát stupňů pak českým firmám komplikují situaci a znevýhodňují je před zahraniční konkurencí. „Prudké změny nejsou pro byznys dobré. Je zde také vysoká sezónnost, a to v obou našich oborech. V silničním stavitelství se v první půli roku téměř nic neděje, trh se probudí vždy na podzim a do konce roku se finišuje, ale už nejsou ideální klimatické podmínky. Staví se tak, aby se vše stihlo vyúčtovat do konce roku. A v novém roce se to opakuje. Takže plánovat se ve stavebnictví moc nedá,“ popisuje Václav Kaska fungování zakázek v Česku.

Právě zahraniční trhy tak tuzemským firmám mohou přinést potřebnou stabilitu. „Pokud bychom rozšiřovali export do dalších zemí, rádi se opět obrátíme na CzechTrade,“ uzavírá Václav Kaska.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme