Spoříte ve třetím pilíři? Jako OSVČ můžete nově ušetřit na daních

OSVČ, které si spoří na důchod formou penzijního připojištění či doplňkového penzijního spoření, budou moci od roku 2016 ušetřit více peněz na daních. Při podávání daňového přiznání si živnostníci nově odečtou z daňového základu až dvě tisícovky měsíčně, ročně tedy maximálně 24 tisíc korun. Zároveň se ale zvýší poplatky penzijním společnostem.



Pokud budou živnostníci od příštího roku na penzi se státním příspěvkem spořit více než 2000 korun měsíčně, odečtou si z daňového základu více než 12 tisíc. Horní hranice bude 24 tisíc (při minimální úložce 3000 korun za měsíc). Dosud byla maximální hranicí pro odpočet částka 12 tisíc korun ročně, a to pro ty, kteří si na stáří přispívali 2000 či více korunami měsíčně.

Změny, které poslanci schválili v listopadu, souvisejí s ukončením druhého pilíře, tedy klíčové části penzijní reformy Nečasovy vlády. Cílem současné koalice je zatraktivnění penzijního připojištění i třetího pilíře, aby měli lidé větší motivaci přispívat si na důchod sami.

„Myslím, že to, co jsme prosadili, je velký krok k tomu, aby si občané sami spořili na stáří. Celé politické spektrum to podpořilo, je to pravděpodobně maximum možného,“ řekl ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš. Pro změny zvedli ruku poslanci všech stran s výjimkou TOP 09.

Vydělají i zaměstnavatelé

Nově budou moci přispívat do fondů ve třetím pilíři i děti a mladí lidé do 18 let, respektive jim mohou na stáří spořit jejich rodiče.

Zvyšuje se také horní hranice pro daňovou úlevu u příspěvků zaměstnavatelů na penzijní připojištění či životní pojištění jejich zaměstnanců. Znamená to, že od ledna 2016 mohou firmy v České republice přispívat svým lidem na důchod vyššími částkami.

Vklad zaměstnavatele na smlouvu penzijního připojištění či životního pojištění zaměstnanců bude totiž nově osvobozen od platby daně z příjmů a sociálního i zdravotního pojištění až do výše 50 tisíc korun ročně. Dosud byla maximální hranicí roční částka 30 tisíc korun.

V nových účastnických fondech v tzv. třetím pilíři si dnes spoří na klidné stáří zhruba 300 tisíc lidí. Pro ně i pro všechny budoucí klienty těchto fondů je klíčovou změnou snížení věku, od kterého mají nárok na výplatu peněz. Vybrat si úspory budou moci nejen důchodci, ale všichni lidé, kteří se dožijí 60 let, stejně jako je tomu u smluv o klasickém penzijním připojištění (uzavřených do roku 2013), které má v ČR stále více než 4 miliony lidí.

Mladým od 18 let výše umožní stát vybrat třetinu částky, jíž jim rodiče do dosažení plnoletosti naspořili. „Měl by se umožnit částečný výběr prostředků v osmnácti letech, a to třetiny peněz, ale jen z těch, které vkládá klient, nikoli z těch, co přidává stát,“ řekl iDnes.cz poslanec ČSSD Jaroslav Zavadil. Úspory pak mohou mladí lidé využít například na studium, mohou s nimi ovšem naložit podle uvážení.

Novela navíc osvobozuje od daně z výnosů, která je ve stejné výši jako daň z příjmu fyzických osob (15 procent) všechny plátce, kteří si nechají po dosažení 60 let věku naspořené peníze vyplácet postupně, a to nejméně po dobu 10 let. Zde je motivace jasná: Přesvědčit pojištěnce, aby si nevybrali naspořené peníze najednou, jak činí ve většině dnes, ale aby si je nechali vyplácet postupně formou renty.

Chcete si spořit více: Jak postupovat

Jak mají lidé, kteří si chtějí například od nového roku – ať už formou klasického pernzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření (třetí pilíř) – přispívat na stáří více než dosud, postupovat? Pokud chcete zvednout příspěvky, můžete tak učinit praktřicky okamžitě bez omezení, nciméně je nutné tuto změnu zanést do smlouvy s penzijní společnosti či pojišťovnou. U většiny je to dnes možné elektronickou formou na webových stránkách, kde částku změníte v příslušném formuláři. Elektronická komunikace vám už dnes obecně umožňuje on-line správu vašich smluv. Platit můžete jednou měsíčně, čtvrtletně, pololetně i jednou ročně. Určitě vám ale v případě nejasností spolehlivě poradí zástupci společností, případně váš finanční poradce.

Vše není růžové, zvýší se poplatky

Ačkoli hlasy proti změnám byly ve výrazné menšině – proti byla kromě TOP 09 například odcházející náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, jež odmítá zavádění dalších daňových výjimek – některé schválené změny se spořících dotknou i negativně.  A peněženky těch, kteří využívají třetího pilíře, kvůli nim zhubnou.

S novým zákonem totiž porostou poplatky, jež lidé platí penzijním společnostem za správu fondů ve třetím pilíři. Novinka počítá s růstem poplatků ze současných 0,8 procenta na celé procento.

Poplatek se strhává každý rok a vypočítává se z celkové naspořené částky. Zvednout se má i odměna pro penzijní společnosti z ročních výnosů z 10 na 15 procent. Lidé tak mohou ročně přijít i o několik stovek korun ročně.

Tato změna se ovšem netýká těch, kteří mají klasické penzijní připojištění uzavřené do roku 2013. Těm vzroste poplatek z 0,6 na 0,8 procenta, odměna pro penzijní společnosti z ročních výnosů ale naopak klesne z 15 na 10 procent. Neměli by si tedy finančně nijak pohoršit.

Jakub Procházka

• Témata: Daně a účetnictví
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění | Služby

Doporučujeme