Švédský řetězec hledal v Česku obchodní partnery

Agentura CzechTrade pomáhá českým podnikatelům pronikat na zahraniční trhy. Kromě jiných služeb nabízí exportérům účast na takzvaných Sourcing Days. Během nich se setkávají nákupčí velkých zahraničních nebo nadnárodních firem s českými výrobci a mohou s nimi uzavřít obchodní partnerství. V březnu hledal v Praze tuzemské dodavatele významný švédský maloobchodní řetězec Granngården AB.



CzechTrade pravidelně zajišťuje českým výrobcům jednání a navázání spolupráce se zahraničními firmami a zprostředkovává jim jejich aktuální poptávku.

Díky tomu mohou čeští dodavatelé snáze proniknout například do velkých dodavatelských řetězců na Západě. Navíc se zejména malé a střední tuzemské firmy učí, jak zpracovat nabídku pro partnery a některé z nich získávají první zkušenosti s exportem.

Klíčovou roli zde hrají vedoucí zahraničních kanceláří CzechTrade, kteří musejí přesvědčit zástupce velkých zahraničních společnosti, aby vyrazili za byznysem právě do ČR. Na konci jednání je konkrétní specifikace poptávek, které se pak zpracují a připraví pro publikování na portále BusinessInfo i na webu CzechTrade.

Stejným způsobem – díky vedoucímu kanceláře CzechTrade ve Stockhlomu Víta Blažka – bylo zorganizováno i březnové setkání s nákupčími švédského řetězce.

Švédové: Přece neodjedeme s prázdnou

Granngården AB je největší švédskou maloobchodní sítí s potřebami pro chovatele domácích zvířat, zahrádkáře, farmáře a kutily. Čeští dodavatelé mohli oslovit seveřany zejména s ručním zahradním nářadím, sekačkami na trávu a další zahradní technikou. Řetězec dále projevil zájem o dodávky krmiv pro psy a kočky, plastové potřeby pro zemědělství či dřevěné výrobky jako jsou ptačí budky a krmítka.

Březnových schůzek se v sídle CzechTrade zúčastnilo dvacet českých podniků, které si Švédové vybrali z padesáti zájemců o spolupráci.

„V Česku je celá řada skvělých výrobců zahradní techniky a z nabídky si určitě vybereme. Před koncem jednání je složité říci, kolik českých firem může uspět, ale naši ambicí je rozhodně najít si zde partnery. Nechceme, aby jednání skončila neúspěchem,“ prozrazují nákupčí Granngården.

„Výrobci na nás udělali dobrý dojem. Měli dobře připravené prezentace, takže jsme se mohli okamžitězačít bavit o konkrétních nabídkách. Firmy navíc prezentují produkty, které jsme očekávali a o něž máme zájem, takže je na naší straně spokojenost,“ popisují průběh jednání nákupčí firmy a dodávají: „Sourcing Day vnímáme jako velkou příležitost nejen pro řadu českých firem, ale také pro nás. Oceňujeme, že nás CzechTrade s totuto nabídkou kontaktoval.“

Švédové doufají, že se z byznysu s některým  z českých dodavatelů vyklube dlouhodobé obchodní partnerství . „Pokud už se pouštíte do nějakého byznysu, samozřejmě chcete, aby byl perspektivní a dále se rozvíjel,“  říkají zástupkyně společnosti.

Český pohled

Firma Vari z Libice nad Cidlinou je významným českým výrobcem zahradní techniky, který už léta vyváží své produkty do 26 destinací včetně severských zemí. Nabídka řetězce Grangaarden ji oslovila, protože se chce se svými sekačkami či mulčovači výrazněji prosadit na největším skandinávském trhu. Švédové jsou stejně jako Češi nadšenými chalupáři a domácími kutily a poptávka po podobném sortimentu je zde mimořádná.

„Ve Švédsku máme aktuálně menšího partnera, se kterým nejsme úplně spokojeni. Proto jsme se Sourcing Days  zúčastnili a doufáme, že získáme nový obchodní kontakt, abychom  na trhu posílili. Pomoci CzechTrade bychom nevyužívali, kdybychom tam měli dobré zastoupení,“ říká obchodní ředitel firmy Tomáš Belinger.

„S CzechTrade spolupracujeme dlouhodobě a úspěšně, tato akce je ale první svého druhu, které jsme se zúčastnili. Pečlivě si totiž vybíráme,  s jakým partnerem navážeme kontakt a řetězec Granngården splňuje naše představy po všech stránkách. Sourcing Days podle mého názoru pomáhají partnerům lépe poznat obchodní prostředí v obou zemích a úspěšně propagují české výrobce v zahraničí. Systém osobních jednání v krátkém čase na jednom místě je navíc velmi efektivní, a to pro obě strany,“ doplňuje Tomáš Belinger.

Společnost J.A.D. z Litovle vyrábí zahradní ruční nářadí. Vyváží sice čtvrtinu své produkce, ale na švédském trhu je dosud k sehnání jediný jejich výrobek. 

„Z jednání v Praze nemáme špatný pocit, ale jaké budou výsledky, zatím nejsme schopni říci. Každopádně jsem jim předložili něco z naší nabídky a dostali naše katalogy. Dohodli jsme se, že si je prohlédnou. Věci, co se jim budou líbit, jim pošleme,“ říká majitel firmy Jaromír Macháček. Ten dodává, že o náčiní z kvalitního českého dřeva je zájem na nejnáročnějších trzích – například v Německu či Nizozemsku.

Národ chalupářů a kutilů

Seveřané vyrážejí za odpočinkem do hlubokých lesů a na břehy jezer na méně obydlený sever. Své chalupy, sruby a zahrady jsou zvyklí zvelebovat svépomocí.

„Švédsko má s Českem společnou jednu věc – extrémní zálibu v chataření, chalupaření a chovatelství. Samozřejmě že to, co firmy vyrábějí pro naše lidi, bude zajímat i Švédy,“ říká specialistka exportních příležitostí CzechTrade Zuzana Jesenská.

I proto se nechali zástupci Granngården, kteří se s Vítem Blažkem potkali náhodou na jednom z veletrhů,  přesvědčit, že právě v Českü mohou najít ideální partnery pro svůj byznys.  „Formát Sourcing Days, kdy  jim výrobci předloží ve standardizované podobě vyplněné formuláře se svou nabídkou a následně si je mohou vybrat k osobnímu jednání na jednom místě a v jeden čas, jim přišel extra efektivní. Jejiich čas je samozřejmě drahý a cestování do střední Evropy také něco stojí,“ dodává ještě Vít Blažek.

Následující Sourcing Days

23.3. EKO-WITAL, Polsko
Klíčový polský distributor hledá v ČR dodavatele bio/eko potravin a dalších produktů.

31.3. Nomin Holding, Mongolsko
Kromě Nomin Holding se budou akce účastnit další dvě mongolské společnosti – zájem potraviny, cukrovinky a nápoje

4.4. SNUGBE, Velká Británie
Skotská firma podnikající v oblasti e-commerce hledá výrobce doplňků a dárků vhodných pro cestování, vybavení zahrady a domácnost

duben GIMA, Velká Británie
Britský distributor a dodavatel do 1500 obchodů po celé Velké Británii hledá výrobce typických českých potravin

24.5. Sourcing day, Plzeň
21 německých firem, které hledají v ČR firmy na kooperace ve strojírenství a elektrotechnice


Jakub Procházka

• Teritorium: Evropa | Švédsko | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme