Ústavní soud zrušil část zákona o EET. Třetí a čtvrtá vlna v ohrožení

Ačkoli pravicoví poslanci u Ústavního soudu neuspěli s návrhem na zrušení celé normy o elektronické evidenci tržeb (EET), několik paragrafů se ze zákona škrtá. Zásah ústavních soudců se týká bezhotovostních plateb a e-shopů. Z účtenek zmizí rodná čísla podnikatelů. A třetí vlna se odkládá na neurčito.



Některé paragrafy zákona přestanou platit 28. února, další k 31. prosinci 2018. Platnost ustanovení, jež podle opozičních poslanců komplikovala evidenci u bezhotovostních plateb a internetových obchodů, skončí ještě v zimě. Nařízením vlády o výjimkách – tj. vyloučení některých plateb z EET – se budou podnikatelé řídit do konce roku 2018.

Prodejci kaprů se tedy nemusejí obávat. Letos i příští rok o Vánocích budou ještě z EET vyjmuti (v dalších dvanácti měsících bude platná i výjimka pro nevidomé). 

„Účelem zákona je lepší dohledatelnost hotovostních i jim podobných plateb. Uvedené však neplatí pro platby uskutečněné bezhotovostním převodem. Tyto tržby jsou poměrně dobře dohledatelné a není tedy dostatečně silný a legitimní zájem státu na jejich plošné evidenci,“ konstatovalo plénum Ústavního soudu (ÚS).

Přehled změn pro podnikatele od roku 2018 na BusinessInfo.cz

Povinnost uvádět na účtence daňové identifikační číslo plátce komplikovalo podle soudců ochranu osobních údajů. U fyzických osob je totiž z rodného čísla možné zjistit datum narození podnikatele. „To není dostatečně šetrné k právu na ochranu před neoprávněným shromažďováním, zveřejňováním nebo jiným zneužíváním osobních údajů,“ shrnul soudce zpravodaj Josef Fiala

Soud také konstatoval, že bylo ukončení rozpravy při schvalování EET poslanci v rozporu s jednacím řádem Sněmovny. Opozice ale prý měla prostor uplatnit své názory. Důvod pro zrušení celého zákona tedy neexistuje.

Co se mění?

  • EET nebude platit u bezhotovostních plateb (platby kartou, on-line platební metody)
  • ruší se výjimky (například u prodejců kaprů, zrakově postižených)
  • na účtenkách už nebudou uvedena rodná čísla podnikatelů
  • případné výjimky v EET musí stanovit zákon. MF ČR připravuje novelu, ale ta bude schválena nejdříve za několik měsíců, odklad 3. a 4. fáze je nezbytný
  • podnikatelé si musejí co nejdříve aktualizovat příslušné systémy

Jak s třetí a čtvrtou vlnou?

Rozhodnutí ústavních soudců nyní znamená zrušení plánovaných příprav na třetí a čtvrtou vlnu EET. Třetí etapa, která měla odstartovat v březnu 2018 a bude odložena, se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, následující čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby. Ani jedna z nich nemůže začít bez legislativních úprav. K úplnému zrušení dalších fází sice nedošlo, Ústavnímu soudu ale vadí, že výjimky z evidence tržeb stanovuje pouze vládní nařízení nikoli zákon.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové nejde o prohru Babišova týmu. „Ústavní soud v podstatě řekl, že je to (zákon o EET) legitimní nástroj pro ověřování daňových povinností a to je pro mě zcela zásadní,“ řekla serveru iDnes. „Třetí a čtvrtá fáze v tuto chvíli nenaběhnou v  zákonných termínech, ale až poté, co znovelizujeme zákon o EET. Vnímáme to pozitivně, protože jsme stejně zvažovali, že formou nařízení vlády vyjmeme určité typy podnikatelů z EET,“ doplnila.

Podle Aleny Schillerové plánuje ministerstvo, že budou z povinnosti vyřazeni podnikatelé z těmi nejnižšími příjmy. „V tuto chvíli zvažujeme dvě varianty novely zákona. EET by se nemusela týkat buď OSVČ s ročními příjmy do 250 tisíc, případně 500 tisíc korun,“ prozradila.

Z tiskové zprávy Ministerstva financí ČR

Vzhledem k rozsáhlosti změn, které bude nutné v návaznosti na rozhodnutí ÚS legislativně upravit, vnímáme odložení náběhu III. a IV. fáze evidence tržeb jako jediné možné. Ministerstvo (MF ČR) zdůrazňuje, že drtivá většina povinností vyplývajících ze zákona o evidenci tržeb zůstává i nadále v platnosti a funkčnost zákona nebyla významněji dotčena. Podrobnější informaci ohledně praktických dopadů nálezu Ústavního soudu do povinností daňových subjektů vydá MF ČR v následujících dnech.

 
Sněmovna má nyní úplně jiné složení než před podzimními volbami. Potřebných 101 hlasů pro novelizaci se najít může, není to ale jisté. Osud dalších fází je tedy zatím ve hvězdách.

Legitimní nástroj

Ústavní soud ve svém rozhodnutí (jen pět soudců bylo pro zrušení celé normy) nezpochybnil, že je zákon o EET obecně legitimním nástrojem pro lepší výběr daní a pro narovnání podnikatelského prostředí v Česku.

Skupina 41 opozičních poslanců chtěla nejdůležitější normu z dílny exministra Andreje Babiše shodit ze stolu, případně vyjmout z EET podnikatele s příjmem pod 1,8 milionu korun ročně. Senátoři zase zpochybňovali nedávno nastartovanou účtenkovou loterii.

Pro navrhovatele sepsal stížnost advokát Zdeněk Koudelka, exposlanec sociální demokracie, jejíž vláda EET zavedla. V pátek 15. prosince bylo na programu pouze vyhlášení nálezu, nikoliv veřejné projednávání návrhu.

Vše podtatné o elektronické evidenci tržeb (EET) na BusinessInfo.cz

Vyšší náklady pro podnikatele?

Konec EET by podle zástupců společnosti KASAmax, která se zabývá vývojem a prodejem pokladních systémů, způsobil státu miliardové škody. Provozní ředitel firmy Martin Laštovica proto ocenil, že ÚS nezrušil celý zákon. Na druhou stranu tvrdí, že vyjmutí plateb kartou a bezhotovostních plateb zkomplikuje život poskytovatelům pokladních systémů, ale i podnikatelům.

„Budeme muset poměrně rychle provést úpravy v našich aplikacích, protože změny začnou platit s koncem února. To bude znamenat samozřejmě zátěž pro nás jako poskytovatele pokladních systémů, ale výrazně to dopadne také na naše klienty,“ domnívá se Laštovica.

„Ti si budou muset systém aktualizovat. V některých případech bude potřeba aktualizaci udělat manuálně přímo u provozovatele. Zde pak budou nutné výjezdy našich techniků. U klientů, kteří mají servisní smlouvy, to nebude spojeno s žádnými finančními náklady navíc. Jenže takových klientů je zhruba jen třetina. Ani nám, ani podnikatelům samozřejmě stát nic nenahradí,“ vysvětluje.

Do systému EET je aktuálně zapojeno asi 160 tisíc podnikatelů. „A jsou do něj zapojeni proto, že jim před rokem vznikla zákonná povinnost elektronicky evidovat tržby. Ve chvíli, kdy by Ústavní soud na popud poslanců tuto povinnost zrušil, logicky by následovala ohromná vlna žalob na stát, který by těmto podnikatelům způsobil škodu,“ upozorňuje Laštovica. Podle něj by stát by v těchto soudních sporech neměl šanci. „Když budu optimistický, stálo by to Českou republiku, a tedy všechny daňové poplatníky zhruba sedm miliard korun.“  tvrdí.

„Rozhodnutí Ústavního soudu je potřeba respektovat. Ustanovení zákona, která byla zrušena, by neměla mít zásadní dopad na český trh. Jako obchodníci považujeme za důležité, že zákon jako celek nebyl zrušen a že jeho klíčová ustanovení platí,“ přidal svůj komentář Zdeněk Juračka, předseda Asociace českého tradičního obchodu.

Pro e-shopy je už pozdě

Pro e-shopy však přišlo rozhodnutí Ústavního soudu pozdě. Již investovaly nemalé prostředky na technická řešení. „Již v minulosti jsme upozorňovali, že povinnost evidovat platby kartou či prostřednictvím dalších on-line platebních metod je nadbytečná. Naše snaha na úpravu zákona však letos v lednu narazila na zamítnutí Poslaneckou sněmovnou,“ říká výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci (APEK) Jan Vetyška.

„E-shopy se nicméně i díky upřesnění výkladu Finanční správou dokázaly s EET vypořádat tak, že se tento technicky poměrně náročný proces nijak do pohodlí zákazníků nepromítl,“ dodal Jan Vetyška.

„Rozhodnutí Ústavního soudu vítáme, přišlo však o dost později, než by bylo třeba. Internetové obchody, provozovatelé on-line platebních metod i jejich dodavatelé investovali do příprav nemalé částky. Ty se teď svým způsobem ukazují být zbytečné,“ konstatuje Jan Vetyška. (dal)


Jakub Procházka

Doporučujeme