Abychom přežili, musíme investovat do elektromobility, říká německý dodavatel automobilek

Část německého průmyslu již prožívá recesi a časem to pocítí i další odvětví. Týká se to především dodavatelů automobilek, kteří přitom zároveň musí investovat kvůli nástupu elektromobility, říká Nicolas Kipp, spolumajitel německé šroubárny Heinrich Kipp Werk, která dodává i českému autoprůmyslu.

Očekává německý průmysl brzký příchod ekonomické krize? A bude srovnatelná s poslední velkou krizí v Evropské unii?

Některé sektory v Německu i jinde v Evropě zaznamenaly recesi už v uplynulých měsících. Týká se to především automobilek a jejich dodavatelů. Můžeme předpokládat, že tento vývoj se přímo či nepřímo dotkne i dalších sektorů. Nejvíce se ale obávám toho, že ani ekonomičtí experti nejsou schopni situaci přesně analyzovat, takže není jasné, jak vážná příští krize bude.

SUKIYASHI / Shutterstock.com

Měla přicházející recese pro vás již nějaké konkrétní důsledky?

Zaznamenali jsme propad každodenních obchodů. Celkový počet objednávek je stabilizovaný, v některých oblastech ale čísla padají.

Dodáváte mimo jiné automobilovému průmyslu. Co pro subdodavatele znamená stále silnější orientace automobilek na elektromobilitu?

Musíme investovat vysoké částky do výzkumu a vývoje nových technologií. Je to ale zcela nezbytné, abychom se v tomto novém tržním segmentu uchytili. Bez toho bychom jako firma nepřežili. Kdo dnes tvrdí něco jiného, prohraje.

Nedávno jste otevřeli pobočku v Česku. Co od tohoto kroku očekáváte?

Zaznamenali jsme zvýšenou poptávku z českého trhu. A od otevření pobočky se poptávka ještě zvýšila. Předpokládáme, že tento trend bude pokračovat další tři až pět let.

Zvažujete i výrobu přímo v Česku?

Ne. Vyrábíme jen v Německu a je to pro nás nejefektivnější řešení. Máme zde náš hlavní závod, na nějž navazuje plně automatizované logistické centrum. To nám umožňuje velmi rychle reagovat na požadavky zákazníků.

Převzato z webu E15.cz. Autor: bru

• Teritorium: Německo
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme