Advent zaměstnanci proflákali. Firmy to stojí peníze

Na produktivitě zaměstnanců firmy nejvíce tratí v prosinci, a to každoročně. V roce 2019 je to stálo rekordní sumu.

Čtvrtinu pracovního času zabraly lidem před Vánocemi soukromé aktivity. Firmy tak přišly asi o osm tisíc korun na jednoho zaměstnance. Ukázala to tradičníanalýza společnosti truconneXion, která zjišťuje využívání počítačů a internetu během adventu na vzorku dvou tisíc zaměstnanců v administrativních profesích.

Nákupy a přípravy na Vánoce odkrojily v prosinci lidem v kancelářích z pracovní doby rekordních 113 minut denně, což je o pět minut více než loni. Oproti roku 2014 se flákali téměř o půl hodiny déle.

„Účet za předvánoční zneužívání pracovního času je závratný. V přepočtu na jednoho zaměstnance se vyšplhal na 7901 korun, což je o 678 korun více než loni,“ říká AuditPro manažer truconneXion Martin Hnízdil.

Nejvíce času zabere zaměstnancům během adventu online nakupování dárků či výběr dovolené. Stále častěji také surfují po zpravodajských webech a zaměstnávají je i aktivity na sociálních sítích.

„On-line nákupy letos drtivě vedou, zejména muži do kamenného obchodu před Vánocemi prostě nepůjdou,“ doplňuje Hnízdil.

Prokletý prosinec

S nižší produktivitou se podniky dlouhodobě potýkají právě v posledním měsíci roku. Stejně jako v předchozích letech došlo i v roce 2019 k masivnímu zneužívání pracovního času ve všech kancelářských profesích: tedy tam, kde mají zaměstnanci přístup k počítači a internetu. Logicky klesly i pracovní výkony.

Může za to zřejmě také lepší ekonomická situace a rozvoj e-commerce. Češi nemají hluboko do kapsy a za dárky utrácejí více peněz. Častěji je také nakupují přes internet.

Konec bezuzdného flákání?

Zneužívání pracovního času začíná manažerům vadit. Zahálka zaměstnanců je podle dalšího průzkumu truconneXion jedním z důvodů, proč elektronicky monitorují, jak pracovníci nakládají s výpočetní technikou a přístupem na web.

Loňský rok byl podle názoru Hnízdila posledním ve znamení „bezuzdného flákání“, jemuž nahrává rekordně nízká nezaměstnanost. Lidé z vedení firem doposud před prohřešky zaměstnanců zavírali oči, ale dochází jim trpělivost.

„Nyní jsou vidět obavy z propadu růstu ekonomiky, proto se řada firem začíná připravovat na hubenější léta a možné propouštění. Začínají více sledovat efektivitu práce a hledají prostor pro úspory. Pokud se budou rozhodovat, koho v budoucnu propustit, notoričtí flákači mohou očekávat výpověď mezi prvními,“ doplňuje Hnízdil.

Firmy se navíc stále častěji vybavují systémy, které zjišťují efektivní využití firemních zdrojů včetně lidské síle. Nejvíce je to patrné v administrativních profesích s nízkou přidanou hodnotou, kde jsou pro práci využívány počítače.

„Práci lidí může nahradit nějaká forma umělé inteligence (strojového učení). Namísto platby za nevýkonného pracovníka budou firmy raději investovat do nových technologií, které jeho práci dokonale nahradí,“ uzavírá manažer truconneXion.

S využitím tiskové zprávy truconneXion

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: E-commerce | Vzdělávání, lidské zdroje

Doporučujeme