Aerospace sektor a technologie v Ománu

Ománská vláda podporuje rozvoj nového aerospace sektoru v Ománu a znalostí souvisejících s vesmírnými technologiemi.

Chce proto rozvíjet průmyslové kapacity a odvětví využívající družice, jako jsou telekomunikace, geo-mapping, monitorování a ochrana životního prostředí, monitorování hranic a národní bezpečnost, meteorologické služby apod.

Ilustrační fotografie

Výroba první ománské družice

Koncem roku 2021 ománské Ministerstvo dopravy, komunikací a informačních technologií (MCTIT) oznámilo, že vláda usiluje o vypuštění první ománské vesmírné družice v roce 2024. Ministerstvo také oznámilo záměr jmenovat mezinárodního konzultanta, který bude vládě radit při vývoji národní vesmírné strategie.

Španělsko chce vyslat vlastní raketu do vesmíru

Národní vesmírná strategie má umožnit vládě strategicky podporovat tvorbu navazujícího průmyslu. Kromě lákání investic je deklarovaným cílem vlády také rozvoj domácích technických a průmyslových schopností v různých oblastech napříč celý ománským průmyslem.

Kosmodrom v Ománu (Space Launch Platform)

Ománská společnost Emerging Global Technologies Company (ETCO) za účasti Ministerstva dopravy, komunikací a informačních technologií (MCTIT) podepsala strategickou dohodu se společností Virgin Orbit. Ta má vést k výstavbě startovacích ploch pro vypouštění satelitů v sultanátu Omán.

Dohoda dále podporuje a má zajistit vědecký výzkum, umožnit získávání snímků vesmíru s vysokým rozlišením, shromažďovat data z nízké oběžné dráhy a provádět jejich digitální analýzu s využitím nejnovějších metod a rozšiřovat odborné znalosti v této oblasti.

Projekt počítá se zapojením univerzit prostřednictvím akademických výměnných programů, které mají posílit domácí znalosti a připravit budoucí ománské odborníky a inovátory ve vesmírném sektoru.

Státní akvizice

Státní investiční fond (Oman Investment Authority / OIA) převzal na počátku roku 2022 akciový podíl ve SpaceX – americké společnosti pro výzkum vesmíru, kterou založil miliardář Elon Musk. Tento krok reflektuje ambice ománské vlády rozvíjet v zemi nový sektor. OIA nezveřejnila velikost své kapitálové investice do SpaceX a zdůraznila, že její cíl přesahuje peněžní návratnost.

„Investice posouvá Omán v oblasti využívání technologií vlastněných společností a vytváří potenciál přenosu odborných znalostí a zkušeností. To má zvýšit vyhlídky Ománu na zahraniční investice v oblasti aerospace.“

OIA se tímto svým krokem zařadila mezi 20 dalších firem z USA a celého světa. Společnost SpaceX, známá výrobou a provozováním raket a kosmických lodí, realizací kapitálově náročných projektů, jako je Starlink (poskytování vysokorychlostního internetu) a Starship (vývoj těžké rakety nové generace), byla nedávno oceněna na cca 100 mld. USD.

Ilustrační fotografie

Ománské společnosti z oblasti „aerospace industry“

Společnost Space Communications Technology LLC (SCT) – dceřiná společnost OIA – plně vlastněná vládou, získala mandát k vývoji a realizaci prvního projektu satelitní komunikace v zemi. V rámci své působnosti SCT buduje národní satelitní komunikační infrastrukturu a rozvíjí požadované schopnosti tak, aby sloužily okamžitým a dlouhodobým telekomunikačním potřebám veřejného a soukromého sektoru.

Jaké nové typy letounů nabízejí tuzemští výrobci?

Společnost International Emerging Technology Company (ETCO) se sídlem v Maskatu v říjnu oznámila, že byla vybrána italskou leteckou společností D-Orbit pro výrobu dílů pro malé a střední družice a podporu vesmírné logistiky. Dohoda má přispět k rozvoji domácích znalostí a zkušeností v oborech souvisejících s vesmírnými technologiemi.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Rijádu (Saúdská Arábie). Autor: Ing. Roman Plevák, Ph.D., diplomat pro Omán.

• Teritorium: Asie | Omán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Investice | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme