AIIB půjčuje Indonésii 692 mil USD na rozvoj infrastruktury

Asijská investiční banka pro infrastrukturu (AIIB – Asian Infrastructure Investment Bank), která začala fungovat teprve v lednu roku 2016, kumulativně schválila půjčky ve výši 691,5 mil USD na čtyři velké infrastrukturní projekty v Indonésii. Tímto se Indonésie stala druhým největším dlužníkem této banky mezi jejími 66 členy. Indonésie je zároveň osmým největším akcionářem banky AIIB, která má celkový kapitál ve výši 100 miliard dolarů.
Banka schválila půjčku ve výši 260 milionů dolarů na rozvoj městské a turistické infrastruktury oblasti Mandalika na ostrově Lombok (ostrov vedle Bali). Čtyři úvěry schválené v posledních dvou letech byly přiděleny do dvou projektů na zlepšení zavlažování, zlepšení bytových podmínek v oblasti slumů a do projektů v rámci indonéského regionálního fondu pro rozvoj infrastruktury a projektů, které byly spolufinancovány se Světovou bankou a indonéskou vládou.
Prezident AIIB Jing Liqun a indonéská ministryně financí Sri Mulyani se při oznámení přidělení úvěru pro Indonésii zamýšleli nad tím, proč model PPP (Public Private Partnership), který je v mnoha zemích považován a přijímán jako klíčové řešení pro získání soukromého kapitálu a technického know-how při budování infrastruktury, nedosahuje prozatím v Indonésii příliš velkých úspěchů. 
Právníci, konzultanti, investoři v infrastruktuře a vysocí indonéští úředníci upozorňují na některé dílčí specifické indonéské problémy jako je výkup půdy od místních obyvatel, překrývající se či navzájem si odporující právní předpisy a také akutní nedostatek připravených projektů k realizaci.
Zástupci AIIB hodlají pokračovat v úsilí vyvíjet inovativní řešení pro mobilizaci soukromého kapitálu ve spolupráci s dalšími rozvojovými bankami a vládami, aby pokryly obrovský nedostatek financování infrastruktury v Asii.


  • Země: ID – Indonésie
  • Datum zveřejnění: 05.11.2018

Zdroj: Jakarta Post, Jakarta Globe
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jakarta

Souborové přílohy

• Teritorium: Asie | Indonésie | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme