Airbnb prý krade hoteliérům hosty. Mají jich ale dost

Kvůli sdílenému ubytování nám ubývají hosté, říkají hoteliéři. Obsazenost pražských hotelů je ale stále vysoko nad evropským průměrem



„Nárůst zájmu o sdílené ubytování prostřednictvím aplikací jako Airbnb se začal negativně projevovat na počtu hostů,“ sděluje prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. 

„Nesmysl. Podívejte se na statistiky obsazenosti pražských hotelů,“ oponuje podnikatel Jan Tomášek, který v Praze prostřednictvím Airbnb pronajímá dva byty. 

Konec zlatých časů

Turistů v české metropoli už několik let přibývá. Návštěvnost ubytovacích zařízení setrvale roste (o jednotky procent ročně) a hoteliéři si mnou ruce. 

Letos o prázdninách ovšem po dlouhé době nastal opačný efekt. Statistiky ukázaly, že se obsazenost pražských hotelů snížila v srpnu o 1,9, a v červenci dokonce o 4,4 procenta. Důvodem je podle hoteliérů růst cen za ubytování, ale především zmíněný rozmach služeb sdíleného ubytování.

„Už se (na hotelovém trhu) začíná zvolna projevovat sdílené ubytování. Slyšíme i od kolegů, kteří organizují kongresy, že kongresů přibývá, ale klesá počet ubytovaných hostů. Už i lidé, jedoucí na takovou akci, se raději ubytují v bytě přes Airbnb,“ prohlašuje Václav Stárek.

Pražské Olympik Hotels zaznamenaly za léto úbytek asi dvou procent klientů. A to ještě čísla vylepšily akce jako koncert Rolling Stones či setkání příznivců Harley-Davidson. „Největší podíl na úbytku ubytovaných klientů v našich hotelech má služba Airbnb,“ tvrdí také ředitel Olympik Hotels Vlastislav Šos.

Hoteliéři proto volají po tom, aby měla Praha větší pravomoci k regulaci krátkodobého ubytování jako další evropské metropole. „Například vyhláškou, která by předepisovala těm, kdo pronajímají byty na krátkodobé ubytování, jak často to mohou činit a že se musejí někde zaregistrovat,“ dodává Stárek.

Skutečný důvod ke stížnostem?

Pražští hoteliéři si ale nemohou na nedostatek klientů stěžovat. Naopak. Podle statistik byla česká metropole v roce 2017 s průměrnou obsazeností hotelů kolem 80 procent pátá v Evropě. Před ní se umístily jen Edinburgh, Dublin, Londýn a Amsterdam. A například v Aténách či Paříži byla loni obsazenost nižší než 75 procent.

Průměr ve velkých evropských městech je kolem 60 procent. A zhruba 40 procent je na hranici rentability. Ani výše zmíněný úbytek hostů tak pražské majitele ubytovacích zařízení neohrožuje. 

„Očekáváme, že trend stoupající poptávky ve střední Evropě bude pokračovat, byť v některých městech se růst zmírní s tím, jak budou zdražovat ubytovací kapacity,“ říká navíc konzultant pro komerční nemovitosti společnosti Cushman & Wakefield Bořivoj Vokřínek.

Kolik lidí se v ČR ubytuje přes Airbnb

Počet hostů ubytovaných v celém Česku prostřednictvím aplikace Airbnb loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 milionu. Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Na trhu působí i společnosti jako Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.


Převzato z časopisu Profit. Autor článku: Jakub Procházka.

• Oblasti podnikání: Cestovní ruch, volný čas | Služby

Doporučujeme