Ajťáci bez motivace? Vysokou školu nepotřebují

S maturitou si v Česku vystačí 40 procent IT odborníků. Firmy loví schopné „ajťáky“ už na středních školách.

Za pět let klesl počet absolventů oborů informačních a komunikačních technologií (ICT) na vysokých školách o 23 procent. Důvody jsou dva: slabší populační ročníky a to, že tisíce studentů ukončí nebo přeruší vysokoškolské studium informačních oborů předčasně. 

Od studia je táhnou pryč lukrativní pracovní nabídky. V praxi se rychle rozvíjejí a zdá se, že k dokončení studia už pak nemají motivaci. 

Výmluvná čísla

V roce 2018 pracovalo v Česku více než 200 tisíc ICT odborníků. Čtyřiapadesát procent z nich dosáhlo terciárního vzdělání, 40 procent mělo střední vzdělání s maturitou a pět procent nižší vzdělání. Vysokoškolsky vzdělaní byli převážně specialisté v ICT – analytici a vývojáři softwaru a počítačových aplikací a lidé z oblasti databází a počítačových sítí. V posledním meziročním srovnání se mezi ICT odborníky v Česku výrazně zvýšil podíl osob s maturitou.

„Firmy loví schopné ajťáky už na středních odborných školách a jsou ochotny investovat do jejich dalšího rozvoje nemalé prostředky. Žáci sami pak začínají podnikat a nabízejí například tvorbu webů ještě před maturitou. Jako středoškolští absolventi informačních technologií mají dostatečné odborné znalosti i finanční nezávislost a v pokračujícím studiu na vysoké škole někteří nevidí smysl,“ uvedl Martin Vodička, ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky v Praze (SSŠVT). 

Poptávka po středoškolských absolventech se za posledních pět let vyšplhala až na desetinásobek. Hodně se však změnilo také chování firem při náboru nových zaměstnanců a znění inzerátů. 

Odborníci v IT v ČR podle nejvyššího dosaženého vzdělání (v tisících)

2015201620172018
Odborníci v ICT celkem174,2185,4185,8206,4
Terciální vzdělání98,0104,1105,6112,3
Střední s maturitou68,470,669,383,5
Nižší7,810,810,910,6
Zdroj: ČSÚ, ICT odborníci v České republice podle údajů z výběrového šetření

IT specialisty hledají firmy všech velikostí. Vysokoškolsky vzdělané specialisty většinou zlákají velké korporáty s nadsazenými platy a benefity, menší firmy pak automaticky hledají mezi absolventy středních škol, které dokážou zaplatit. 

Všechny firmy pak ochotně přistupují na podmínky mladých ajťáků – většinou je podporují v dalším studiu flexibilní pracovní dobou, možností pracovat z domova, a někteří dostávají od zaměstnavatelů dokonce stipendium. 

Zkušenosti získané v praxi však často u mladých lidí úplně převáží a chuť studovat vyprchá. Ve státní sféře nebo v zahraničí má vysokoškolský titul v IT stále svoji váhu, ale pro mladé ajťáky už tolik neznamená.

Převzato z časopisu Profit.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Oborové statistiky
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme