Aktivní podzim v česko-gruzínských vztazích byl završen 5. zasedáním Smíšené komise

Ve dnech 25. a 26. listopadu 2019 přivítalo Ministerstvo průmyslu a obchodu delegaci z Gruzie, která se zúčastnila 5. zasedání Smíšené komise pro dvoustrannou hospodářskou spolupráci mezi Českou republikou a Gruzií (dále „Komise“).

Slavnostní podpis závěrečného Protokolu. Foto: MPO ČR

První den se na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu uskutečnila jednání expertů s cílem finalizace textů do závěrečného Protokolu. Na expertní jednání, jehož se zúčastnili také zástupci české i gruzínské ambasády, dohlíželi výkonní tajemníci české i gruzínské části Komise.

Českou delegaci nově vedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová, jejím gruzínským partnerem byl náměstek ministryně hospodářství a udržitelného rozvoje Genadi Arveladze. Oba předsedové se při společném jednání zaměřili na zhodnocení stavů prioritních sektorů česko-gruzínské obchodní relace a rozvoj další spolupráce.

Na jednání expertů i spolupředsedů navázalo Plenární zasedání, kterého se účastnil rovněž náměstek ministra zahraničí ČR Martin Smolek a gruzínští náměstci ministrů zahraničních věcí Alexandre Khvtisiashvili a zemědělství Khatia Tsilosani. Během zasedání byl zhodnocen vývoj a perspektivy obchodní a ekonomické spolupráce mezi Českou republikou a Gruzií.

Dále byly probrány otázky týkající se spolupráce v oblasti zemědělství, vědy a výzkumu a dopravy s důrazem na posílení přímých leteckých spojení mezi ČR a Gruzií. Byla rovněž diskutována úroveň evropské integrace Gruzie i otázky ekonomické migrace. Součástí zasedání byla prezentace pracovních příležitostí pro občany Gruzie na území ČR. Plenární zasedání bylo zakončeno podpisem závěrečného Protokolu.

Zasedání doprovodila prezentace příležitostí, jež Gruzie skýtá pro české podnikatele v oblasti cestovního ruchu, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Ministerstvem pro místní rozvoj, Hospodářskou komorou ČR a Ambasádou Gruzie v ČR zorganizovalo první den zasedání. Součástí prezentace byl networking se zástupci Gruzínské národní turistické administrativy a ochutnávka gruzínských specialit.

• Teritorium: Česká republika | Gruzie
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme