Aktuality z oblasti zemědělství a potravinářství na Ukrajině

Ve světě roste poptávka po vlašských ořeších z Ukrajiny, Rusko předstihlo Ukrajinu v žebříčku největších pěstitelů sóji a další zajímavosti a informace o aktuálním dění v zemědělském sektoru na Ukrajině.

Přehled aktuálních událostí v oblasti zemědělství a potravinářství na Ukrajině.

Trh s vlašskými ořechy

Celosvětová poptávka po vlašských ořeších neustále roste – loni byla uspokojena jen polovina. Trh není ani zdaleka plný a ukrajinští výrobci mají velkou šanci úspěšně vyvážet. Vývozní cenu 2–2,5 €/kg ukrajinských vlašských ořechů tak lze považovat za realistickou a přijatelnou.

Zvýšená spotřeba ořechů je způsobena především způsoby zdravého stravování v Evropě. Američtí vývozci vstupují na trh s ořechy v září až říjnu stejně jako Ukrajina. Další velcí producenti – Chile, Austrálie – dodávají své plodiny na jaře.

Registrace doplňkových krmiv na Ukrajině

Dne 30. srpna 2021 vstoupilo v platnost nařízení Ministerstva hospodářství o přijetí Postupu pro vytvoření registrační dokumentace, které odblokovalo postup pro státní registraci doplňkových látek pro zvířata. Přijetí bylo důležitým krokem k tomu, aby se ukrajinský trh s krmivy přizpůsobil požadavkům EU.

Africký mor prasat (AMF)

AMF byl zjištěn na území vedlejší farmy v Molochansku v okrese Pologi. Během šetření tak bylo zjištěno, že v místě ohniska bylo 10 prasat, z nichž jedno uhynulo (podezření na AMP). Specialisté Státní potravinářské a spotřebitelské služby provedli v laboratoři odběr materiálu pro testování na AMP a rozhodli o karanténních opatřeních.

Produkce sóji

Ukrajina může ročně sklidit 6 mil. tun sóji. Letos se Rusko dostalo na první místo v žebříčku největších producentů sóji v Evropě a předstihlo Ukrajinu, která tuto pozici zastávala v předchozích letech. Důvodem je i větší výnos ruských producentů.

Na Ukrajině v současnosti neexistují registrované geneticky modifikované (GM) odrůdy rostlin, takže pěstování GM plodin je nelegální. Přesto GM osivo a pěstování GM je však na Ukrajině velmi rozšířené. Podle informací z trhu je asi 50–65 % sójových bobů, 10–12 % řepky a asi 1 % kukuřice pěstované na Ukrajině geneticky modifikované.

Aktuální vývoz obilovin

Do 27. srpna 2021 bylo od začátku hospodářského roku 2021/22 z Ukrajiny vyvezeno 6,5 mil. tun obilovin, což je o 127 tis. tun více než ve stejném období minulého hospodářského roku. Vyvezla se zejména pšenice (3,4 mil. tun), ječmen (2,4 mil. tun), žito (6,8 tis. tun) a kukuřice (1,2 mil. tun).

Autor: Yegor Reshetnyk, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Kyjevě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme