Aktualizace čínského katalogu standardů bezpečnosti potravin

Čínská Státní zdravotnická komise zveřejnila aktualizovaný katalog národních standardů bezpečnosti potravin, který nyní obsahuje celkem 1478 položek, o 23 více než v předchozí verzi.

Tyto standardy musí splňovat potraviny domácí i ty importované. V nové verzi katalogu přibyly dva obecné standardy – národní standard bezpečnosti potravin pro maximální limity reziduí 112 pesticidů v potravinách a národní standard bezpečnosti potravin pro maximální limity reziduí 41 veterinárních léčivých přípravků v potravinách. Zároveň přibylo 21 nových standardů pro metody určení reziduí veterinárních léčivých přípravků.

Ilustrační foto

Kompletní katalog je v čínském znění dostupný na stránkách Státní zdravotnické komise (NHC Catalogue of National Food Safety Standards CN). Ministerstvo zemědělství US ve svém GAIN reportu zveřejnilo jeho anglický překlad (USDA GAIN National Food Safety Standards EN).

Čínské standardy jsou zpravidla vydávány pouze v čínštině, a ač jsou jejich anglické překlady mnohdy volně dohledatelné, pocházejí z různých zdrojů a rozhodující je vždy původní čínské znění. Standardy mohou být průběžně aktualizovány, je tedy nutné přesvědčit se, že verze, ze které vycházíte, je platná.

Autor: Ondřej Plaček, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme