Akvizice skupiny Metro a.s.

Akvizice Metra vázne, ceny akcií klesají

Akvizice skupiny Metro je nepravděpodobná. Miliardář Daniel Křetínský, který chce převzít obchodní skupinu za 5,8 miliard eur, ještě zdaleka nedosáhl svého minimálního akceptačního limitu – 67,5 procenta akcií. V úterý odhadla Křetínského investiční společnost EPGC současnou protinabídku na 36,5 procenta akcií. Ještě v ten večer EPGC znovu potvrdila, že nezvýší nabídkovou cenu ani nesníží minimální prahovou hodnotu pro přijetí. EPGC zároveň oznámila, že ani při opakovaných jednáních se dvěma hlavními akcionáři nebylo dosaženo dohody o možném prodeji. Hlavní akcionáři Beisheim Holding a Meridian Foundation, kteří společně drží více než 20 procent Metra, odmítají Křetínského nabídku.

Akciová cena pak v úterý klesla o více než 7 procent a byla těsně pod 14 eury, což je výrazně pod nabídkovou cenou 16 eur za kmenovou akcii. Analytici  považují 16 eur, které Křetínský nabízí, za více než dostatečnou prémii oproti reálné hodnotě asi 12 eur. V případě selhání akvizice očekávají pokles ceny.

Křetínský zdůrazňuje, že jeho nabídka již odráží mnohem dynamičtější rozvoj podnikání, než je tomu v současnosti, a že nabídka je tedy o více než třetinu vyšší než „nedotčená cena“ Metra.

Metro a jeho hlavní akcionáři, kteří jsou ve správní radě, mají jiný názor. Nabídka byla v den oznámení o pokusu o převzetí pouze o 2,9 procenta nad uzavírací cenou a pouze o 10 procent nad tříměsíčním průměrem – 14,55 eur.

Nálady a akciový trh jsou však nepředvídatelnou směsí. V pátek večer bylo v mediální zprávě řečeno, že Křetínský chtěl zvýšit nabídku Metra z 16 eur za akcii na 17 eur, cena akcií tak vyskočila nejprve o něco více než 9 procent směrem nahoru. O víkendu měl Křetínský tuto informaci popřít a v pondělí ráno opět padli akcie metra o 7 procent.

Zdroj: FAZ
Vypracoval kolektív zahraniční kanceláře CzechTrade Düsseldorf.

 

• Teritorium: Evropa | Německo | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod

Doporučujeme