Albánie se stává atraktivní pro zahraniční výrobce z oblasti automobilového průmyslu

Albánská investiční a rozvojová agentura AIDA organizuje pro představitele zahraničních firem z oblasti dodavatelů pro automobilový průmysl pracovní návštěvy, v rámci nichž je má seznámit s atraktivními možnostmi pro lokalizaci jejich produkce v Albánii. Příklady některých zahraničních firem v Albánii ukazují, že investice do této oblasti jsou pro ně atraktivní s ohledem na poskytované investiční pobídky a levnou a dostupnou pracovní sílu.



Prvními zahraničními firmami využívajícími možnosti v této oblasti jsou německé a italské firmy-dodavatelé pro automobilový průmysl, které úspěšně těží z výhod investičních pobídek. Aktuálně připravuje výrobu komponentů pro automobilový průmysl v Albánii i první korejská firma.

Jedna z již fungujících zahraničních firem – Forschner Albania (vyrábí kabelové systémy pro nákladní auta, autobusy, traktory) – kooperuje s dalšími dceřinými společnostmi firmy Forschner, které působí v i České republice a výrazně tak přispívá k albánskému vývozu do ČR a opačně pak dovozem výrobních komponentů českých firem z ČR do Albánie podporuje český vývoz do Albánie. S úspěšným působením firmy Forschner Albania, kterou v jejích aktivitách podporuje i ZÚ Tirana, se v roce 2018 seznámil při své oficiální návštěvě Albánie i předseda Senátu PS ČR Milan Štěch. Společnost v současnosti rozšiřuje svou výrobu v Albánii o další halu.

Podobný model výrobní kooperace je příležitostí i pro řadu dalších českých firem pracující v oblasti automobilového průmyslu a možností, jak zvýšit efektivitu své produkce využitím pobídek albánské vlády a získáním pracovní síly, jejíž nedostatek v posledních letech pociťují. ZÚ Tirana je v případě zájmu českých firem z oblasti automobilového průmyslu připraven zorganizovat misi do Albánie, na které by zájemci získali detailnější informace a praktické poznatky pro rozhodování o spolupráci s albánskými partnery a případné investici v Albánii.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tiraně (Albánie). Autor: Svatopluk Opěla, vedoucí obchodně ekonomického úseku.

• Teritorium: Albánie | Evropa | Zahraničí
• Témata: Zahraniční obchod
• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme