Ambiciózní klimatický plán: Praha v žebříčku měst chybí

Londýn, Paříž, Barcelona mají ambiciózní klimatické cíle. Radnice si stanovily například uhlíkovou neutralitu do roku 2050. Praha ale v žebříčku nejekologičtějších měst světa, který sestavuje britská organizace CDP, chybí. Loni žádná data o svých klimatických plánech nedodala.



Ve městech žije více než polovina světové populace, proto je důležité, jak se jejich radnice postaví k závazkům snižování emisí skleníkových plynů, vyplývajícím z pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Londýnská nezisková organizace CDP (Carbon Disclosure Project), jež vytváří tlak na veřejné i soukromé instituce, aby zveřejňovaly produkci skleníkových plynů, sestavila žebříček měst, které se chovají nejvíce ekologicky.

Do takzvaného seznamu A zařadila 43 měst. Ta mají jasný plán, jak snižovat emise skleníkových plynů. Z celkových 596 měst, která hodnotila, je to ale pouze 7 procent.
 
Z evropských měst tam patří například Barcelona, Paříž, Londýn, Reykjavík nebo Haag. Web Euro.cz zajímalo, jak v tomto srovnání dopadla Praha. „Bohužel, město Praha nám v roce 2018 neodpovědělo,“ reagoval mluvčí organizace Joshua Snodin.

Aby město získalo hodnocení A, musí veřejně publikovat klimatické plány, mít přehled o produkci emisí a cíl snižování emisí skleníkových plynů na území celého města, vysvětlil Snodin.

Příklady opatření měst, které získaly hodnocení A

  • Londýn – Řidiči starších vozů musí platit poplatek za vjezd do centra města.
  • Tchaj-pej – Pro město je prioritou v boji proti suchu šetrné hospodaření s vodou. Radnice opravila od roku 2015 přes dva tisíce případů úniku vody z vodovodní sítě. Tím ušetřila 600 milionů litrů vody ročně.
  • Calgary – Budování nové sítě lehkého metra (podpovrchová tramvaj) Green Line. První etapa má být dokončena v roce 2026. Každý rok se má snížit počet emisí z dopravy o 30 tisíc tun ekvivalentu CO2.

Zdroj: CDP


Kyra Applebyová z CDP tvrdí, že je nezbytné, aby se města také podílela na aktivní roli při prosazování klimatické politiky, spoléhat na kroky vlády nestačí. Dvě třetiny emisí skleníkových plynů totiž v globálním měřítku souvisí s činností a aktivitami měst. „Města jsou místy inovací a podnikání, proto je důležité, aby jednala tak, abychom plnili globální klimatické cíle,“ uvedla Applebyová.

Hlavní město Islandu Reykjavík už nyní využívá ze sta procent obnovitelné energie, San Francisco své energetické potřeby pokrývá z 60 procent z obnovitelných zdrojů. Města Londýn, Paříž, Barcelona, Sydney, New York, Seattle, Boston vyhlásila cíl být do roku 2050 uhlíkově neutrální, tedy neprodukovat emise skleníkových plynů.

Magistrát Prahy na dotazy ohledně svých klimatických cílů neodpověděl. Primátor Zdeněk Hřib ještě před listopadovými volbami slíbil, že Praha vysadí pod jeho vedením do osmi let milion stromů a bude rozšiřovat zelené střechy.

Hřib v rozhovoru pro týdeník Euro slíbil podporovat elektromobilitu a výstavbu dobíjecích stanic, plánuje pokročit ve výstavbě trasy metra D. Magistrát připravuje akční plán pro udržitelnou energii a klima. Do roku 2030 by se se měly uhlíkové emise snížit o 40 procent.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Oblasti podnikání: Služby

Doporučujeme