Americká ekonomika zažívá nebývalý útlum

Americká vláda a centrální banka FED spustily sérii historicky bezprecedentních fiskálních a monetárních opatření za účelem tlumení dopadů již probíhající recese a urychlené obnovy hospodářství po odeznění aktuální zdravotní krize.

Americká ekonomika prožívá v důsledku zavedených opatření proti šíření covid-19 bezprecedentní útlum. Obchody a restaurace jsou zavřené a zavřená je i část průmyslových provozů. Od vypuknutí pandemie přišly desítky milionů Američanů o práci.

V březnu propadl americký maloobchod o 8,7 %, což je největší měsíční propad od počátku sledování tohoto ukazatele v roce 1992. Zvýšený nákup potravin, léků a základního spotřebního zboží nedokázal zdaleka vyrovnat pokles v ostatních odvětvích. Americká ekonomika je přitom ze dvou třetin tažena právě spotřebitelskými výdaji.

Průmyslová výroba v oblasti New Yorku zažila historicky největší měsíční pokles. Všechny hlavní americké banky reportovaly propady zisku o více než 40 %, protože musely dát do rezerv miliardy dolarů na krytí předpokládaných ztrát z půjček a hypoték. Většina analytiků aktuálně předpokládá delší a bolestivější obnovu ekonomiky než po finanční krizi v roce 2008.

Rekordní pumpování peněz do ekonomiky

Americká vláda a centrální banka FED mezitím pumpují do ekonomiky historicky bezprecedentní objem peněz. FED se zavázal k neomezenému nákupu dluhopisů a spustil nové úvěrové nástroje, aby zajistil hladké fungování finančních trhů v době recese. Na konci března prezident Trump podepsal zákon CARES Act – fiskální balík v objemu přes 2 biliony dolarů. Jeho součástí jsou i programy půjček v objemu 349 miliard dolarů pro malé a střední podniky za účelem krytí mzdových nákladů. Pro enormní zájem byly prostředky vyčerpány v řádu dvou týdnů.

Prezident Trump představil v polovině dubna třífázové otevírání ekonomiky. Předpokladem otevírání je sestupný trend pandemie v jednotlivých státech. Rychlost otevírání se pak odvíjí od míry zasažení jednotlivých států, jejich testovacích kapacit a kapacit jejich zdravotnické infrastruktury. Bílý dům očekává, že část států by mohla začít postupně otevírat své ekonomiky již k 1. květnu. Hlavní pravomoc ohledně uvolňování přijatých opatření je však v rukou guvernérů jednotlivých států. Státy Jižní Karolína, Georgia a Aljaška se začaly otevírat již v týdnu od 20. dubna.

Dovoz z Česka není omezen

Vzhledem k tomu, že obchod spadá do kategorie „nezbytného cestování“, není dovoz z České republiky z regulatorního hlediska nijak omezen. Otevřené jsou všechny přístavy a fungují všechny druhy dopravy včetně leteckého karga. Provoz je limitován celkově nižší poptávkou a zpomalením procesů v rámci logistického řetězce v důsledku zavedených ochranných opatření. Americká celní správa (US Customs and Border Protection) oznámila možnost 90denního odkladu plateb některých daní, cel a poplatků pro dovozce, kteří se nacházejí ve finanční tísni.

I přes rychle nabíhající průmyslové kapacity se Spojené státy potýkají s akutním nedostatkem ochranných zdravotnických pomůcek. Proto byla zavedena vývozní omezení a US Customs and Border Protection (CBP) ve spolupráci s Federal Emergency Management Agency (FEMA) začala zabavovat vybrané zdravotnické položky při vývozu z USA. Zároveň je zdravotnický materiál aktivně poptáván americkými institucemi v zahraničí. CBP spustila stránky s informacemi vztahujícími se na dovoz zdravotnického materiálu (včetně kategorizace ochranných prostředků a potřebných certifikací). 

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Washingtonu (Spojené státy americké). Autor: Bohdan Malaniuk.

• Teritorium: Spojené státy americké

Doporučujeme