Americký jaderný průmysl se představil partnerům v Česku

Ve dnech 17. až 19. září 2023 proběhla v Praze obchodní mise amerického jaderného průmyslu. Cílem mise bylo podpořit a dále prohloubit spolupráci amerických a českých společností.

A to v oblastech, jako jsou dodávky paliva, vývoj malých modulárních reaktorů či spolupráce při dodávkách pro ukrajinské jaderné elektrárny. Zájem o spolupráci s americkým průmyslem z české strany platí bez ohledu na průběh a výsledek výběrového řízení na dodavatele velkého jaderného zdroje.

Ilustrační fotografie

Jedním z vrcholů americké mise byl workshop na Ministerstvu průmyslu a obchodu konaný 18. září. Za Česko přednesli své prezentace mj. zástupce vrchního ředitele na MPO Tomáš Ehler, expert na malé modulární reaktory Jan Prášil z MPO, či ředitel sekce Strategie výzkumu a vývoje Centra výzkumu Řež Daneš Burket. Možnosti jaderného průmyslu představili i Daniel Procházka z Doosan Škoda Power reprezentující Czech Power Industry Alliance.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Za USA vystoupili mj. velvyslanec v ČR Bijan Sabet, prezidentka amerického sdružení zástupců jaderného průmyslu USA Nuclear Energy Institute Maria Korsnick, či zástupce americké EXIM banky Owen Herrnstad, který vysvětlil možnosti financování nových reaktorů. Vládní část americké delegace vedla Kathryn Huff, Assistant Secretary na americkém ministerstvu energetiky.

Celkem se mise zúčastnilo kolem třicítky zástupců vlády a průmyslu USA a kolem 50 zástupců českého průmyslu a státní správy. Kromě workshopu se uskutečnila i další pracovní setkání amerického a českého průmyslu, na nichž proběhla výměna zkušeností v oblasti regulace, licencování a financování jaderných zdrojů, se zaměřením na malé modulární reaktory.

Část finančních prostředků na workshop a misi byla uhrazena z projektu na podporu ekonomické diplomacie finančně podpořeného Ministerstvem zahraničních věcí. Mise byla pokračováním již existující silné spolupráce v jaderné oblasti mezi oběma zeměmi, v rámci níž proběhly mimo jiné americká politicko-podnikatelská mise v březnu 2022 do Prahy a okolí vedená náměstkem americké ministryně energetiky Davidem Turkem či česká mise do Washingtonu v květnu 2023 vedená ZVŘ MPO Tomášem Ehlerem.

Jaderná energie představuje pro USA i ČR stabilní zdroj čisté energie, a je tak nezbytnou součásti budoucího energetického mixu obou zemí, při zohlednění emisních cílů na obou stranách Atlantiku. Současná geopolitická situace i právě nutnost snižování emisí vytváří podmínky příznivé pro rozvoj jaderné energetiky v USA i Česku.

Na zářijovou misi může v budoucnu navázat cesta zástupců českého průmyslu do USA zaměřená specificky na malé modulární reaktory, která by umožnila prezentovat český potenciál, včetně dodavatelského řetězce, pro případné prohloubení spolupráce s USA. Česká republika se svojí dlouhou tradicí v oblasti jaderného průmyslu i podporou veřejnosti v zádech je v EU jedním z nejperspektivnějších obchodních partnerů.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky ve Washingtonu (Spojené státy americké). Autor: Martin Fott, diplomat pro ekonomiku a energetiku.

• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme