Americký kongres podpoří výrobu polovodičů 52 miliardami dolarů

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, který obsahuje granty a pobídky pro domácí výrobu polovodičů. Schválení přišlo více než rok poté, co byla legislativa poprvé představena v Kongresu.

„Tato legislativa je velkým vítězstvím pro americké rodiny a americkou ekonomiku,“ uvedla v prohlášení před hlasováním předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosio. „Jakmile bude zákon o čipech a vědě uzákoněn, podpoří výrobu polovodičových čipů v naší zemi – oživí americkou výrobu a vytvoří téměř 100 000 dobře placených pracovních míst v odborech.“

Ilustrační fotografie

Zákon má pomoci vyřešit nedostatek polovodičových čipů a snížit závislost USA na výrobě v jiných zemí, jako je třeba Čína. Zastánci tvrdí, že opatření je důležité nejen pro americké technologické inovace, ale také pro národní bezpečnost.

Zákon uvolní přes 52 miliard dolarů ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl. Počítá též s daňovou úlevou 25 procent pro společnosti, které investují do závodů na výrobu čipů v USA. Většina jejich světové produkce pochází z Tchaj-wanu.

Zpracoval kolektiv kanceláře CzechTrade USA (San Francisco)
Zdroj: Bloomberg.com

• Oblasti podnikání: Elektronika a elektrotechnika

Doporučujeme