Americký Phoenix ohromil české podnikatele vyspělými inovačními technologiemi

Hlavní město Praha společně se sesterským městem Phoenix za podpory českého konzulátu v Los Angeles a agentury CzechInvest zorganizovaly podnikatelskou misi.

Ta přinesla spoustu zajímavých setkání a inspirace, které české firmy přiměly blíže se zabývat nabídkou obchodních příležitostí na západním pobřeží USA.

Ilustrační fotografie

„Phoenix is hot“ platí nejen o počasí, ale pro celý lokální inovační ekosystém v čele s Arizona State University, City of Phoenix a dalšími organizacemi na podporu podnikání a rozvoj technologií. Podnikatelská mise se uskutečnila ve dnech 16.- 20. května a byla z části finančně pokryta z projektů na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí .

České startupy z oblasti AI a MedTech měly možnost v rámci týdenního programu prezentovat svoje technologie začínajícím podnikatelům a také setkat se s potenciálními investory.

České technologie triumfovaly na Světové výstavě Expo v Dubaji

Inovační technologie, přírodní vědy (bioscience) a kybernetická bezpečnost byly hlavními tématy české podnikatelské mise ve Phoenixu. Českou delegaci reprezentovaly startupy Borndigital (virtuální asistent pro interakci se zákazníky), Mebster (výzkum a vývoj inovativních asistenčních technologií pro rehabilitaci), Promethist (inovativní řešení pro duševní pohodu, komunikace virtuální bytosti se psychologickými znalosti, která se přizpůsobuje potřebám uživatele).

Dále pak Iterait (platforma umožňující efektivně shromažďovat data o chování zákazníků sloužící pro kamenné obchody a nákupní centra, nebo monitorování vozidel), Aireen (screening chronických onemocnění na základě digitálního skenování oční sítnice) a Apify (přední platforma pro automatizaci webu, data pro zlepšení strategického rozhodování).

Součástí delegace byl také prorektor ČVUT, zástupci českého konzulátu v LA a CzechInvestu v San Francisku. Jedním z několika konkrétních výstupů podnikatelské mise je projevení zájmu ze strany Barrow Neurological Institut o spolupráci se startupem Mebster.

Delegaci vedl předseda Výboru pro IT a Smart City zastupitelstva hlavního města Prahy Jaromír Beránek, kromě toho se mise účastnil i ředitel Odboru kanceláře primátora pan Jiří Hoskovec a specialistka ekonomické spolupráce se zahraničím v Odboru kanceláře primátora hl. města Prahy Lenka Kolářová Bernklauová.

Skvěle připravený týdenní program nabitý přednáškami, schůzkami a návštěvami místních inovačních center a univerzit mimo jiné ukázal, že město Phoenix a Arizona má Praze a České republice co nabídnout. Kromě příležitostí pro začínající startupy, kterým otevírá cestu k uplatnění jejich produktů a inovačních technologií, nabízí také možnosti pro zahraniční investory v České republice.

Inovační boom v oblasti inovačních technologií, biotechnologie, kybernetické bezpečnosti je vidět na každém kroku. Phoenix láká mladé talenty a sází na otevřenou a přístupnou politiku podnikání i pro partnery ze zahraničí, kterým nabízí v porovnání s mnoha jinými místy v USA cenově dostupné místo pro život. Podnikatelská mise primárně zaměřená na spolupráci obou partnerských měst – Phoenixu a Prahy tak svým významem přesahuje tento rámec a přináší podněty pro spolupráci.

Informace poskytnuta Generálním konzulátem České republiky v Los Angeles (Spojené státy americké). Autorka: Jana Přikrylová, ekonomická diplomatka.

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme