AMSP ocenila malé firmy, které si úspěšně poradily s covidovou krizí

Cílem ocenění hlavního projektu Rok nových příležitostí 2021 bylo podpořit malé firmy, které se covidové krizi postavily čelem a samy ji aktivně vyřešily, případně pomohly druhým. Vítězové byli vyhlášeni na konci března.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) představila vítěze 24. 3. na galavečeru Dne podnikatelů ČR.

Ilustrační obrázek

Kandidáty na vítězství byly podniky, které se představily v letním televizním speciálu České televize „Toulky Českem budoucnosti“. Přestože byly malé firmy při pandemii nového koronaviru jednou z nejvíce zasažených skupin, mnohé z nich to navzdory všem úskalím ustály a krize pro ně byla výzvou pro změnu k lepšímu.

„Vážíme si všech aktivních podniků, které se nespoléhají jenom na pomoc, ale samy se krizi postaví čelem, a dokonce nabídnou pomoc i ostatním. Cílem je takové firmy ocenit, poděkovat jim, medializovat je a inspirovat tak další podnikatele,“ říká předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

Podrobnější informace na AMPS ČR

Seriál Toulky Českem budoucnosti, ve kterém byly firmy představovány, se vysílal od 9. července do 28. srpna 2021 na ČT1. Celkem mohli diváci shlédnout v premiéře a repríze osm dílů, v nichž se představily více než tři desítky podniků.

 „Jsme sice malou zemí, ale co se množství schopných, kreativních a inovativních lidí na počet obyvatel týče, rozhodně se nemáme za co stydět. Naši vědci vyvíjejí třeba unikátní léky zabraňující šíření nádorových buněk po těle, dokážou vytvořit miniaturní objekty o velikosti tisíciny tloušťky lidského vlasu nebo umějí napodobit procesy, které v přírodě trvají milióny let a vypěstovat tak umělé krystaly. Mění tedy bez nadsázky celý svět,“ říká moderátorka zmíněného pořadu Iveta Toušlová.

Vítězové Equa bank Rodinná firma roku 2021 vyhlášeni

Odborná porota složená ze zástupců Komerční banky, Ministerstva průmyslu a obchodu, magazínu asociace Trade News a AMSP ČR vybrala tři nejlepší příběhy na základě následujících parametrů: Podnikatelský nápad, Dopad na společnost a Šance pro export

Oceněné firmy

1. místo: ELLA-CS, s.r.o.

Společnost vyrábí unikátní výztuže dutých orgánů, takzvané stenty, které se poté, co splní svůj úkol, v těle rozpustí a není nutné je vyjímat. Firma, kterou v devadesátých letech založil Karel Volenec, navíc stentům umí dát individuální tvar podle potřeb pacienta. Firma sídlí v Hradci Králové.

2. místo: CRYTUR spol. s r.o.

Tato turnovská firma umí pěstovat umělé krystaly, které se používají třeba ve zdravotnictví, ale i při výrobě mobilních telefonů. Krystaly rostou v peci při teplotě kolem dvou tisíc stupňů, proces trvá několik týdnů. Pro jejich pěstování si firma vybírá speciální suroviny, proto jsou tyto krystaly kvalitnější než ty v přírodě.

3. místo: InStar Technologies a.s.

Liberecká farmaceutická společnost dokáže vyrobit tzv. „orální film“ ve formě tenkého a pružného papírku, do kterého se dávají léčiva. Tento nápad se zrodil v hlavě vědkyně farmaceutky Denisy Stránské. Jako první na světě přišla s touto doslova revoluční technologií nazvanou InStrip. Zní to až příliš jednoduše, ale je za tím mnoho roků výzkumu a práce v laboratoři.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme