Analytici EDB hodnotili potravinové zabezpečení Kazachstánu

Analytici Euroasijské rozvojové banky provedli studii potravinového zabezpečení a soběstačnosti v sedmi postsovětských zemích (Kazachstán, Rusko, Arménie, Bělorusko, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán).

Závěry studie ukazují, že Kazachstán má vysokou soběstačnost u většiny zemědělských produktů. A pokud jde o potravinové zabezpečení, tam patří Kazachstán mezi tři největší lídry v euroasijském regionu.

Ilustrační fotografie

Co se týče úrovně zabezpečení obecně, podle odhadů Euroasijské rozvojové banky (EDB) je Kazachstán na třetím místě za Běloruskem a Ruskem. U většiny kategorií zemědělských surovin se ukazatele pohybují nad 80 %. Např. u obilí pokrývá Kazachstán svou spotřebu ze 125 % a díky vysoké produkci patří středoasijská do první desítky světových lídrů v exportu obilí na světě.

ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí

Pokud jde o brambory, tam se daří pokrýt spotřebu ze 104 % a u zeleniny a melounů se ukazatele pokrytí domácí poptávky pohybují kolem 108 %. Nicméně ne u všech komodit jsou ukazatele takto vysoké. Např. u cukru nestačí produkce pokrýt tuzemskou poptávku a podobné je to i u mléčných výrobků. Příčinou je nedostačující kapacita zpracovatelského průmyslu, i když se mléko v Kazachstánu produkuje v dostatečném množství.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí

Doporučujeme