Antverpská platforma pro inovace nabízí možnost navázání spolupráce

Antverpská platforma pro inovace The Beacon se zaměřuje na umělou inteligenci, chytrá města, chytré přístavy a další témata spojená s činností přístavu Antverpy-Bruggy.

Inovační hub The Beacon působí v Antverpách od roku 2019 a jeho cílem je propojit firmy a další aktéry zaměřené na inovace v digitální oblasti. The Beacon nabízí navázání kontaktů, výměnu informací a možnost spolupráce prostřednictvím platformy, kde se mohou technologické společnosti navzájem propojit se zaměřením na hlavní témata průmyslu v provincii Antverpy a aktivity spojené s Antverpským přístavem.

Ilustrační fotografie

Díky své centrální poloze, přítomnosti největšího chemického klastru v Evropě, rozsáhlému dalšímu propojení v dopravě po železnici, včetně nového regionálního terminálu v Ostravě-Mošnově poskytuje Antverpský přístav – jako druhý největší přístav v Evropě – i celá provincie Antverpy možnosti pro inovativní technologické obory.

Mezi zakládajícími členy The Beacon jsou největší belgické podnikatelské sdružení pro inovativní technologické obory Agoria, Antverpský přístav (oficiální název Přístav Antverpy-Bruggy), Univerzita v Antverpách a společnost Lantis (Liveable Antwerp through Innovation and Cooperation), jejímž zřizovatelem je město Antverpy.

ExportMag.cz: V Německu zaujala hra pro nevidomé, ti se podílejí i na jejím vývoji

K zakladatelům patří i špičkový výzkumný institut v AI, polovodičích a dalších inovativních oborech imec se sídlem v Lovani, s dalšími výzkumnými pracovišti v Belgii, Nizozemsku, na Tchaj-wanu a v USA a zastoupeními v Číně a Japonsku. Institut má tým 4 000 odborných vědců k podpoře inovací po celém světě.

Společným cílem zakladatelů bylo vytvořit platformu, která bude katalyzátorem inovací mezi těmito organizacemi, posílí vazby s dalšími technologickými společnostmi a bude fyzicky přítomna v Antverpách. Od svého vzniku se The Beacon zaměřuje na propojení inovativních digitálních společností, které se snaží poskytovat řešení pro města, přístavy a s nimi spojená průmyslová odvětví.

Kancelář plná lidí, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Digitální dvojčata v přístavu

The Beacon nabízí konkrétní akce k propojení soukromého sektoru s aktivitami Antverpského přístavu. Jedním z příkladů je konference pořádaná 20. dubna 2023 v hybridním formátu pod názvem: The economics of digital twins in port & logistics.

Tato akce je pořádána v rámci programu COOCK Smart Port 2025. Jedná se o tříletý program financovaný organizací pro podporu inovací a podnikání Flanders Innovation and Enterpreneurship (VLAIO) zřizovanou vlámskou regionální vládou. Cílem tohoto programu je šířit znalosti, které Antverpská univerzita a imec mají v oblasti systémového inženýrství a umělé inteligence, mezi přístavní a logistickou podnikatelskou komunitou ve Vlámsku.

V rámci organizuje projektu The Beacon aktivity, na nichž jsou zastoupeny technologické společnosti, provozovatelé přístavů a logistiky a akademická obec. Další akce The Beacon přístupné veřejnosti se konají 4. 5. prezenčně pod názvem „Powering the Future of Road Freight“ a „Data Driven Port Operations”.

Členství v The Beacon může být jedním z východisek pro expanzi firemních aktivit v přístavu Antverpy–Bruggy a v provincii Antverpy. Členství je placené, podrobnosti lze najít na webové stránce The Beacon.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Bruselu (Belgie). Autorka: Eva Kordová, ekonomická diplomatka.

• Teritorium: Belgie | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme