Aplikace Nepanikař získala další ocenění. Tentokrát za naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN v Česku

Soutěž Ceny SDGs rozdala trofeje osmi společnostem, které svým byznysem pomáhají zlepšit svět. Letošní ročník byl naprosto výjimečný počtem přihlášených projektů, bylo jich 326.

Vítězstvím v kategorii Vzdělání, zdraví a kvalitní život odborná porota ocenila aplikaci studentky FEKT VUT Veroniky Kamenské. Pomáhá mladým lidem a dětem s psychologickou pomocí. Stáhlo si ji už přes 400 tisíc uživatelů a je dostupná v jedenácti světových jazycích.

Ceny SDGs | VUT

Mobilní aplikace Nepanikař pomáhá lidem s duševním onemocněním, jako jsou deprese, úzkosti, sebepoškozování, myšlenky na sebevraždu či poruchy příjmu potravy. Zároveň poskytuje i kontakty na odbornou pomoc.

Na vývoji aplikace Veronika Kamenská na začátku spolupracovala s Tomášem Chlubnou z Fakulty informačních technologií VUT. Dnes už mají vlastní neziskovou organizaci a pouští se do dalších projektů. „Té hlavní, které se teď věnujeme full time, je chatová a e-mailová poradna Nepanikař. Obecně mluvíme o tom, že je ok nebýt ok a že duševní zdraví je stejně důležité jako to fyzické,“ vysvětluje Veronika Kamenská.

Aplikace Nepanikař obsadila před dvěma lety první místo v soutěži Gratias Tibi. V kategorii do 30 let tehdy porazili studenti brněnské techniky další nominované projekty. Dlouho na sebe nenechalo čekat i jedno z deseti ocenění Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, a to za mimořádné činy studentů, především v oblasti dobrovolnictví a dalších aktivit spojených s pandemií koronaviru.

Redakčně upravená tisková zpráva VUT v Brně

• Oblasti podnikání: Software a ICT služby | Věda, výzkum a vývoj

Doporučujeme