Arabské země se obávají zvyšování cen potravin kvůli situaci na Ukrajině

Situace na Ukrajině velmi silně ovlivňuje ekonomiku v afrických a arabských zemích. V posledních dnech arabský tisk plní články o ukrajinském konfliktu, možných dopadech a co očekávat z pohledu místních spotřebitelů.

Některé země regionu již pociťuji důsledky v obchodech. Pro země regionu jde ještě o opravdu nepříjemné načasování, jelikož začátkem dubna začíná ramadán, měsíc největší produkce a prodejů potravin v roce.

Ilustrační foto

Důvodem, proč je situace tak závažná, je silná závislost regionu na základních komoditách právě z Ukrajiny a Ruska. Člověk si může říct, že země Blízkého východu jsou bohaté a vysoké ceny doplatí. Bohužel to je pravda jen o zlomku zemí v tomto zranitelném regionu. Pro vlády Libanonu, Tuniska, Jemenu, Súdánu a především Egypta tak jde o velmi závažný problém.

Ukrajina logicky uzavřela velký počet svých obchodních přístavů a také pohyb všech lodí v okolí země byl zastaven do odvolání. Představa, že Rusko a Ukrajina tvoří 14 % světového exportu pšenice a kukuřice nemusí znít až tak závažně. Některé země regionu ale dováží více než 50 % základních komodit pouze z těchto dvou zemí. Přerušení obchodních kanálů tak mělo okamžité důsledky a vytvořilo obrovský tlak na vlády zmíněných zemí. Uplynuly pouhé dva týdny od začátku konfliktu a ve zranitelných zemích regionu naleznete prázdné pekárny a šetření pšenice jen pro základní typy pečiva.

Neméně důležitá je pozice Ukrajiny pro mezinárodní neziskové organizace. V loňském roce byla druhým největším dodavatelem pšenice pro Potravinový program Spojených národů, které téměř výhradně zásobují například Sýrii.

V případě Egypta, nejlidnatější země regionu, tvořil import pšenice z Ukrajiny a Ruska závratných 80 %. Vzhledem k tomu, že v posledních dnech stoupla cena této komodity o 50 %, vláda musí učinit okamžité kroky k zachování křehké ekonomiky. Je sice pravdou, že většina zemí disponuje alespoň nějakými zásobami, ty ale vystačí maximálně na pár měsíců.

Situace si také vybrala velmi bolavé načasování. To jak z pohledu obchodníků, tak z pohledu zákazníků. Poslední dva roky nutily lidi méně utrácet a snižovaly obchodníkům tržby. A když to vypadá, že se situace začíná zlepšovat, a to před nejdůležitějším měsícem regionu ramadánem, přijde něco ještě více nečekaného.

Ramadán je důležitý nejenom pro místní věřící, ale zároveň tvoří největší prodeje potravin a produktů pro obchodníky v celém regionu. Ze strany místních obyvatel tak nyní pár týdnů před zahájením svatého měsíce vznikají obavy, že se budou zdražovat potraviny. To samozřejmě není jen zvýšenou cenou základních komodit, které většinou tvoří jen jednotky procent finální ceny produktů, ale především obrovské navýšení již tak drahých nákladů například cenou přepravy. Podnikatelé také mohou pocítit posunutí dodacích termínů a nestihnout tak včas připravit sklady pro každoroční ramadánové nápory.

Tyto příklady platí i pro bohaté země, jako jsou Spojené arabské emiráty. Přeci jen je velmi početná komunita místních obyvatel zařazena do kategorie s velmi nízkými příjmy. Nicméně dle vyjádření místních podniků a provozovatelů se místní nemusí zdražování během ramadánu bát. Dle dat místního tisku GulfNews se většina podnikatelů bude snažit udržet současné ceny alespoň do konce svatého měsíce a zvýšené náklady pokrýt z vlastních zisků. Na druhou stranu je jasně řečeno, že zdražení přijít musí.

Autor: Lukáš Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

Doporučujeme