V posledně jmenované kategorii uspěl i tokijský Bar Benfiddich, jenž byl zároveň označen za asijský bar roku 2024. Podnik je proslulý používáním lokálně pěstovaných bylinek v kombinaci s exkluzivními destiláty z celého světa.
Jedním z nejnovějších přírůstků v jeho portfoliu, jež má značný vliv i na zbytek japonské barové scény, jsou rovněž české ovocné pálenky: hruškovice, borovička či meruňkovice.
ExportMag.cz: Výrobce tradiční slivovice ze Zlínska oslavil 100 let a začíná prodávat i do zahraničí
Dva z hlavních barmanů Benfiddich se v polovině září 2024 účastnili semináře o českých destilátech, pořádaného za podpory ministerstva zemědělství v prostorách českého velvyslanectví v Tokiu. Seznámili se zde s historií, tradicí a specifiky zejména českých ovocných pálenek a měli rovněž možnost ochutnat vzorky od několika domácích výrobců. Jejich zástupce se následně účastnil incomingové mise do České republiky na začátku listopadu, v rámci níž zavítal do lihovarů v Čechách i na Moravě.
Díky uvedeným aktivitám jsou české destiláty zastoupeny v nabídce tohoto prestižního japonského baru a rovněž z nich připravené smíchané nápoje přispěly k úspěchu podniku v mezinárodní soutěži. Mezi oblíbené koktejly patří například variace nápoje gin tonic z české borovičky s japonským melounem nebo variance na oblíbený asijský drink „high ball“ z české meruňkovice.
Japonská barová scéna patří v Asii k těm nejvyhlášenějším. Pouze v hlavním městě Tokiu lze navštívit více než 30 tis. barů a zalistování v těch nejvýznamnějších podnicích představuje otevřené dveře k zákazníkům.