Asijský tygr na dně. Singapur oficiálně vstoupil do recese, jeho HDP se propadlo o desítky procent

Singapurská ekonomika se během druhého letošního kvartálu propadla v rámci mezičtvrtletního srovnání o 41,2 procenta. Vyplývá to z předběžných odhadů, které zveřejnilo tamní ministerstvo obchodu. Protože se však hrubý domácí produkt tohoto městského státu nacházel v červených číslech i v průběhu prvních tří měsíců roku 2020, znamená to, že Singapur oficiálně vstoupil do recese.

Boule / Shutterstock.com

Ekonomická recese je definována jako dvě po sobě jdoucí čtvrtletí, v nichž hospodářství dané země vykáže záporné hodnoty. V tom prvním singapurské HDP pokleslo ve srovnání s předcházejícím kvartálem o 3,3 procenta, nyní je však v důsledku koronavirové pandemie propad o poznání strmější, a dokonce ještě větší, než jak sami analytici původně předpokládali.

Dřívější predikce odborníků oslovených agenturou Reuters totiž hovořily „pouze“ o 37,4procetním snížení. Jenže i když je nejnovější odhad založen především na údajích za měsíce duben a květen, je všem jasné, že se do budoucna již příliš nezmění.

„Čekali jsme, že ta čísla budou celkem tristní, ale tohle je ještě horší, než jsme předpokládali,“ potvrdil zmíněné agentuře ekonom společnosti Mood’s Analytics Steve Cochrane.

První z mnoha

Čísla zveřejněná Singapurem, na jehož 721 kilometru čtverečném žije přes 5,5 milionu obyvatel, jsou poměrně děsivá. Jak ale přiznal hlavní ekonom ING Bank pro asijsko-pacifickou oblast Rob Carnell, rozhodně se nedá říct, že by se tento městský stát nějak vymykal nastupujícímu novému pořádku.

„Pokud z těchto údajů chcete něco vyvodit, pak vězte, že něco takového se stane i ostatním ekonomikám, které zavedly podobná karanténní opatření,“ řekl.

Nejhorší recese od vyhlášení samostatnosti

Striktní karanténa trvala v Singapuru zhruba dva měsíce. Zdejší úřady ji zavedly začátkem dubna, přičemž v jejím průběhu byly podle serveru CNBC uzavřeny všechny školy i většina místních podniků. V důsledku těchto bezpečnostních restrikcí pak dle názoru pracovníků ministerstva obchodu trpěly především ty společnosti, které se orientují na domácí spotřebitele. Kvůli „globálnímu ekonomickému poklesu“ se však příliš nedařilo ani exportérům.

joyfull / Shutterstock.com

V meziročním srovnání dopadl nejhůře sektor stavebnictví, který vykázal 54,7% propad. Služby zaostaly o 13,6 %, zatímco výroba o „pouhých“ 2,5 %. Ekonomika jako celek pak meziročně poklesla o 12,6 %, přičemž dřívější odhady hovořily „jen“ o 10,5% propadu. Vzhledem k uvedeným číslům se podle úřadů bude jednat o nejhorší recesi od dob, kdy Singapur v roce 1965 vyhlásil svoji nezávislost na Malajsii, napsal zpravodajský web BBC.

Světlo na konci tunelu

Jakkoliv jsou na první pohled zveřejněné výsledky negativní, najdou se zároveň i tací, podle nichž je už teď městský stát považovaný za jednoho ze silných asijských tygrů na dobré cestě k tomu, aby se v průběhu druhé poloviny roku ze současné nelichotivé situace vymanil.

Jak by následující měsíce mohly vypadat, naznačil podle Alexe Holmese z Capital Economics měsíc červen, kdy byla zmíněná opatření postupně rušena: „I když mnoho odvětví, zejména pak cestovní ruch a pohostinství, bude nadále trpět, (singapurská) ekonomika by se měla odrazit ode dna rychleji než jiné ekonomiky v regionu.“

Svůj argument opřel především o masivní státní podporu, v jejímž rámci bylo do zdejšího hospodářství napumpováno v přepočtu přes 70 miliard dolarů (zhruba 1,65 bilionu korun).

„Klíčovým důvodem k optimismu je rekordní výše vládního stimulačního balíčku, který se rovná přibližně 20 % HDP,“ uzavřel nadějně Holmes.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: Tomáš Bohuslav

• Teritorium: Singapur
• Témata: Koronavirus svět

Doporučujeme