Austrálie je pro Číňany oblíbenou turistickou destinací i vysokoškolským vzdělávacím centrem

Ekonomické vztahy mezi Čínou a Austrálií ovlivňuje zejména oblasti vzdělávání a turismu, které se velmi výrazně vymezují v rámci ekonomických výsledků země.

 

Australské univerzity se začaly spoléhat na mezinárodní studenty v oblasti toku peněz do země. Vytvořila se zde proto velká závislost některých univerzit na poplatcích od zahraničních studentů, zejména těch z Číny, což představuje finanční riziko pro vládu i daňové poplatníky. Statistiky uvádějí, že přibližně 10 % všech univerzitních studentů pochází z Číny, což má podle odhadů australských univerzitám přinést až 2 miliardy dolarů. Zpráva zabývající se čínsko-australskými vazbami sděluje, že při takovéto úrovni činnosti, může i malé procento poklesu čínských studentů vyvolat značné finanční potíže pro australskou ekonomiku.

Každý rok do Austrálie přichází více než devět milionů zahraničních návštěvníků a v tomto ohledu rovněž značně dominuje Čína. Jedná se o největší zdroj turistů do Austrálie. Souhrnná hodnota představuje 1,4 milionu čínských návštěvníků cestujících do země v letech 2017/18, což je nárůst o 12,9 % oproti předchozímu roku. Čínští turisté zde utratili více než turisté z jiných zemí, a to celkem o 11,2 miliardy dolarů v porovnání se 3,7 miliardami ze Spojených států amerických, 3,5 miliardami z Velké Británie, 2,5 miliardami z Nového Zélandu a 1,8 miliardami z Japonska.

Zdroj: news.com.au
Zpracoval tým pracovníků zahraniční kanceláře agentury CzechTrade Sydney.

 

• Teritorium: Austrálie

Doporučujeme