Austrálie zavřela hranice a zruší všechny mezinárodní lety. Školy nechala zatím otevřené

Výskyt nového koronaviru covid-19 se nevyhnul ani Austrálii. Počty nakažených i přijatá opatření tam rapidně stoupají. Případy eviduje i Nový Zéland, ostrovní země se ale snaží nákaze zatím relativně úspěšně předcházet a eviduje výrazně méně případů.

Aktuální počet nakažených v Austrálii přesáhl k 21. březnu tisíc osob. Nemoci prozatím podlehlo sedm lidí. Země zaznamenává rapidní nárůst nových případů, postupně přitvrzuje v testování i v přijatých restrikcích. Nejvíce zasaženými jsou státy Nový Jižní Wales a Viktorie, což samozřejmě souvisí i s nejvyšší hustotou zalidnění.

Vláda omezila venkovní události pro více než 500 lidí a akce v uzavřených prostorách s více než stovkou účastníků. Zároveň doporučuje všem obyvatelům, aby se zdrželi kontaktu s větším počtem lidí, pokud možno pracovali z domova a dodržovali zvýšenou hygienu. V případě projevu symptomů koronaviru a podezření na nákazu lidem doporučuje, aby se telefonicky obrátili na svého lékaře.

Hranice jsou zavřeny a země omezuje domácí lety

Austrálie také uzavřela hranice pro všechny cestující s výjimkou australských občanů a jejich nejbližších příbuzných a osob s trvalým pobytem na území Austrálie. Tyto skupiny mají po příjezdu do teritoria povinnost čtrnáctidenní karantény. Vláda také radí Australanům, aby nyní do zahraničí vůbec necestovali.

Nejpřísnější opatření má Tasmánie. Ta zavedla povinnost dvoutýdenní karantény i pro všechny cestující z domácích letů a navracející se obyvatele Tasmánie. Pokuta za porušení tohoto nařízení je 16 800 australských dolarů, nebo až šest měsíců ve vězení.

Letecké společnosti pomohou s repatriací Australanů

Aerolinky Qantas spolu se svou dceřinou společností Jetstar, kterým patří více než 60 procent australského trhu, zrušily všechny své mezinárodní lety z Austrálie s platností od 1. dubna minimálně do 31. května. Druhá největší australská aerolinka Virgin Australia oznámila zrušení všech mezinárodních letů minimálně do 14. června. Společnosti svá letadla částečně odstaví, částečně je nabídnou australským občanům pro jejich cesty ze zahraničí. Rovněž došlo k omezení všech domácích letů o 60 procent.

Vláda oddaluje plošné uzavření škol

Premiér Austrálie Scott Morrison stále stojí za rozhodnutím nechat otevřené školy. Jakmile by se jednou uzavřely, bylo by obtížné je znovu dostat do provozu. Zároveň chce umožnit pracovníkům ve zdravotnictví, aby zůstali v zaměstnání a nemuseli zůstávat s dětmi doma. Některé školy ve všech státech Austrálie však i navzdory tomu zavírají a většina univerzit pomalu přestupuje do online režimu.

Podnikům pomůže podpůrný balíček

Obava o to, co všechna dosavadní opatření, globální nejistota a stále narůstající počet nakažených obyvatel udělá se 14. největší ekonomikou světa panuje ve všech teritoriích. Gradující napětí firem se vláda snaží mírnit vyčleněním 17,6 miliardy australských dolarů na podporu ekonomiky a zajištění zaměstnanosti obyvatel. Austrálie také vyčlenila 2,4 miliardy dolarů na podporu zdravotního systému a přislíbila uhradit 50 procent zvýšených nákladů nemocnic, které budou spojené s testováním na covid-19 a ošetřováním pacientů.

Centrální banka Austrálie také oznámila rekordně nízké úrokové sazby 0,25 procenta a uvolnila 90 miliard dolarů na půjčky bankám, které je nabídnou malým a středním podnikům. Navzdory všem snahám však australský dolar rapidně oslabuje a je momentálně nejslabší od roku 2002. To samozřejmě negativně ovlivňuje australské firmy, jimž klesají hodnoty akcií, nejvíce zasažené jsou banky. Ty však i přesto oznámily pozastavení splátek úvěrů malých podniků až na šest měsíců.

Zatímco většina australských podniků se bojí o svou budoucnost, supermarkety se potýkají s nedostatečnou kapacitou kvůli obrovskému zvýšení poptávky. Nemají dostatek pracovních sil, omezují prodeje vybraných produktů na osobu, pozastavují nákupy online a vyhrazují časy nákupu pro ohroženou skupinu obyvatel.

Obecně se očekává, že opatření australské vlády bude v nadcházejících dnech přitvrzovat s ohledem na zvyšování počtu nakažených. Experti a vláda avizuje, že nepřehledná a velmi rychle se měnící situace bude trvat minimálně následujících šest měsíců.

Nový Zéland se snaží nákaze předcházet

Počet nakažených na Novém Zélandu byl k 21. březnu 52 osob. Vzhledem k relativně nízkému počtu nakažených probíhá důsledný monitoring všech případů a snaha předcházet rozšiřování nákazy. Z toho důvodu bylo 19. března oznámeno uzavření hranic pro všechny cestující s výjimkou obyvatel Nového Zélandu a osob s trvalým pobytem. Všem cestujícím je nařízena čtrnáctidenní karanténa. Došlo také ke zrušení všech venkovních akcí s více než 500 účastníky a také akcí v uzavřených prostorách se 100 účastníky.

Další restrikce zatím nebyly uvaleny, avšak již nyní je jasné, že budou záviset na vývoji počtu nakažených v nadcházejících dnech.

Agentura CzechTrade

Doporučujeme